ABBA har spilt inn ny musikk

Den svenske popgruppen gir ut ny musikk for første gang siden 1981.

Abba

NY MUSIKK: Etter 35 år har den svenske popgruppen nå lagd ny musikk.

Foto: Lindeborg / SCANPIX

– Vi merket at det, etter 35 år, hadde vært gøy å treffes igjen og gå inn i innspillingsstudio. SÅ det gjorde vi. Det var som om tiden hadde stått stille og vi bare hadde vært på en kort ferie, skriver Abba-medlemmene i pressemeldingen.

Bandet la også ut meldingen på sin egen Facebook-side. Her skriver de fire medlemmene at de har lagd to nye sanger, og at en av dem, «I Still Have Faith In You» vil bli framført under en spesiallagd TV-sending i desember.

– Vi har blitt eldre, men sangen er ny. Og det føles godt, skriver bandmedlemmene i meldingen.

Bandets manager Görel Hanser sier at da alle fire medlemmene møttes igjen i studio, så var det som om tiden hadde stått stille siden 1980-tallet.

– Da Bjørn og Benny forslo at de skulle gå i studio og prøve igjen, tenkte jentene «åh, ja vad kul». Og da de kom til studio var det som om tiden ikke hadde gått, sier Görel Hanser til SVT.

Inger Lise Rypdal: – Tror ikke på det

Bandet slapp nyheten fredag ettermiddag. En av dem som ikke hadde fått med seg nyheten, var Inger Lise Rypdal.

– Det høres jo morsomt ut, men det tror jeg ikke noe på, sier Inger Lise Rypdal når NRK ringer for en kommentar.

Sammen med Jannike Kruse har hun turnert i over to år med med showet «Vi elsker ABBA».

-– Det er jo kjempegøy! Det er jo fantastisk, sier hun etter hvert.

Hun er spent på hva som kommer nå.

– Hvis de skriver like fine låter i dag som de gjorde for 30 år siden, er det helt topp. Men jeg tipper det blir gjenkjennelig.

– Hva er det med musikken deres som gjør ABBA til ABBA?

– Det er bra låter. Når du plukker dem fra hverandre er det harmonier, alt er flott. Selv om tekstene er alvorlige er musikken lystig. De hadde en helt egen sound, sier hun.

Rypdal sier hun er kjempespent på å høre det som kommer.

«Thank You For The Music: Vi elsker ABBA»

THANK YOU FOR THE MUSIC: Thank You For The Music: Vi elsker ABBA» med Inger Lise Rypdal, Rita Eriksen, Jannike Kruse, Espen Grjotheim og Tommy Fredvang.

Foto: Bård Gudim / Over Norge

– Er kjempespent


Også artist Jannike Kruse har turnert land og strand rundt med i to år med ABBA-sanger. Hun sier til NRK at nyheten om de nye sangene er fantastisk.

– Jeg syns det er ganske utrolig. Det har vært mye motvilje tidligere, det har alltid vært én eller to som ikke har vært interessert. Jeg er overrasket over at de har kommet til enighet og at alle fire er med på det, sier Kruse til NRK.

Hun sier at Bjørn og Benny har holdt trykket oppet siden bandet ble oppløst og skrevet det hun beskriver som fantastiske musikaler. Om de nye sangene, som er de første nye sangene bandet har lagd siden tidlig på 80-tallet, er like bra som de gamle, gjenstår å se sier Kruse.

– Jeg vil tro at tidens tann har fått lov til å jobbe på stemmebåndene. Enten blir det sjarmerende og gøy, eller så klarer de å overraske og vise at de har holdt koken bra. Jeg tenker mye på det. De er ikke unge lenger. Det er veldig spennende. Jeg gleder meg og er kjempespent på en positiv måte, sier hun til NRK.

– ABBA er alt

Tidligere MGP-general Per Sundnes sier til NRK at ABBA har gått fra å være nostalgisk til å bli relevant, og at unge kjenner ABBA først og fremst gjennom «Mamma Mia»-filmen. Han er glad over nyheten og gleder seg til å høre resultatet.

– Jeg er klar for mer ABBA. Det betyr alt. Det er livet, kjærligheten, døden, innmari gode melodier og kjempenaive tekster. Akkurat som livet.

Han er usikker på om det nye materialet kan bli like godt som det gamle.

– Det kan vel aldri bli så bra som det var før, men vi har jo det som var bra. Det blir litt krydder på toppen, sier Sundes.

Popgruppen har solgt over 400 millioner plater og var aktive mellom 1972 og 1982. Bandet ble formelt oppløst i 1983.

Det store internasjonale gjennombruddet kom i 1974, da de deltok i Eurovision Song Contest med sangen «Waterloo».

Benny Andersson, Angnetha Fältskog, Bjørn Ulvaeus og Annifrid Lyngstad (foran) fra 1977

ABBA: Her er de fire bandmedlemmene avbildet i 1971.

Foto: Anonymous / AP

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP