Hopp til innhold

ABBA har spilt inn ny musikk

Den svenske popgruppen gir ut ny musikk for første gang siden 1981.

Abba

NY MUSIKK: Etter 35 år har den svenske popgruppen nå lagd ny musikk.

Foto: Lindeborg / SCANPIX

– Vi merket at det, etter 35 år, hadde vært gøy å treffes igjen og gå inn i innspillingsstudio. SÅ det gjorde vi. Det var som om tiden hadde stått stille og vi bare hadde vært på en kort ferie, skriver Abba-medlemmene i pressemeldingen.

Bandet la også ut meldingen på sin egen Facebook-side. Her skriver de fire medlemmene at de har lagd to nye sanger, og at en av dem, «I Still Have Faith In You» vil bli framført under en spesiallagd TV-sending i desember.

– Vi har blitt eldre, men sangen er ny. Og det føles godt, skriver bandmedlemmene i meldingen.

Bandets manager Görel Hanser sier at da alle fire medlemmene møttes igjen i studio, så var det som om tiden hadde stått stille siden 1980-tallet.

– Da Bjørn og Benny forslo at de skulle gå i studio og prøve igjen, tenkte jentene «åh, ja vad kul». Og da de kom til studio var det som om tiden ikke hadde gått, sier Görel Hanser til SVT.

Inger Lise Rypdal: – Tror ikke på det

Bandet slapp nyheten fredag ettermiddag. En av dem som ikke hadde fått med seg nyheten, var Inger Lise Rypdal.

– Det høres jo morsomt ut, men det tror jeg ikke noe på, sier Inger Lise Rypdal når NRK ringer for en kommentar.

Sammen med Jannike Kruse har hun turnert i over to år med med showet «Vi elsker ABBA».

-– Det er jo kjempegøy! Det er jo fantastisk, sier hun etter hvert.

Hun er spent på hva som kommer nå.

– Hvis de skriver like fine låter i dag som de gjorde for 30 år siden, er det helt topp. Men jeg tipper det blir gjenkjennelig.

– Hva er det med musikken deres som gjør ABBA til ABBA?

– Det er bra låter. Når du plukker dem fra hverandre er det harmonier, alt er flott. Selv om tekstene er alvorlige er musikken lystig. De hadde en helt egen sound, sier hun.

Rypdal sier hun er kjempespent på å høre det som kommer.

«Thank You For The Music: Vi elsker ABBA»

THANK YOU FOR THE MUSIC: Thank You For The Music: Vi elsker ABBA» med Inger Lise Rypdal, Rita Eriksen, Jannike Kruse, Espen Grjotheim og Tommy Fredvang.

Foto: Bård Gudim / Over Norge

– Er kjempespent


Også artist Jannike Kruse har turnert land og strand rundt med i to år med ABBA-sanger. Hun sier til NRK at nyheten om de nye sangene er fantastisk.

– Jeg syns det er ganske utrolig. Det har vært mye motvilje tidligere, det har alltid vært én eller to som ikke har vært interessert. Jeg er overrasket over at de har kommet til enighet og at alle fire er med på det, sier Kruse til NRK.

Hun sier at Bjørn og Benny har holdt trykket oppet siden bandet ble oppløst og skrevet det hun beskriver som fantastiske musikaler. Om de nye sangene, som er de første nye sangene bandet har lagd siden tidlig på 80-tallet, er like bra som de gamle, gjenstår å se sier Kruse.

– Jeg vil tro at tidens tann har fått lov til å jobbe på stemmebåndene. Enten blir det sjarmerende og gøy, eller så klarer de å overraske og vise at de har holdt koken bra. Jeg tenker mye på det. De er ikke unge lenger. Det er veldig spennende. Jeg gleder meg og er kjempespent på en positiv måte, sier hun til NRK.

– ABBA er alt

Tidligere MGP-general Per Sundnes sier til NRK at ABBA har gått fra å være nostalgisk til å bli relevant, og at unge kjenner ABBA først og fremst gjennom «Mamma Mia»-filmen. Han er glad over nyheten og gleder seg til å høre resultatet.

– Jeg er klar for mer ABBA. Det betyr alt. Det er livet, kjærligheten, døden, innmari gode melodier og kjempenaive tekster. Akkurat som livet.

Han er usikker på om det nye materialet kan bli like godt som det gamle.

– Det kan vel aldri bli så bra som det var før, men vi har jo det som var bra. Det blir litt krydder på toppen, sier Sundes.

Popgruppen har solgt over 400 millioner plater og var aktive mellom 1972 og 1982. Bandet ble formelt oppløst i 1983.

Det store internasjonale gjennombruddet kom i 1974, da de deltok i Eurovision Song Contest med sangen «Waterloo».

Benny Andersson, Angnetha Fältskog, Bjørn Ulvaeus og Annifrid Lyngstad (foran) fra 1977

ABBA: Her er de fire bandmedlemmene avbildet i 1971.

Foto: Anonymous / AP

Kulturstrøm

 • Skuespiller Per Jansen er død

  Skuespilleren Per Jansen er død, 80 år gammel. Han døde etter kort tids sykeleie.

  Per Jansen var ansatt ved Nationaltheatret fra 1985 og fram til han gikk av med pensjon i 2011.

  Ifølge familien døde han etter kort tids sykeleie, og han vil bli dypt savnet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

  Per Jansen spilte i mange forskjellige roller, fra Peer i Peer Gynt i 1990, før det Vladimir imens vi venter på Godot i 1986, soloforestillingen Kontrabassen i 1988. Hans avskjedsforestilling var som Paul i Minus 2, en rolle han spilte med datteren Ine Jansen i 2011 og 2015.

  (NTB)

  Meyl6yrcp8E
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • «Døden på Oslo S» blir teater

  Nationaltheatret skal lage musikal av Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman «Døden på Oslo S» frå 1988.

  Premiere blir våren neste år på det nedlagde kjøpesenteret på Økern, opplyser teateret i ei pressemelding. Aksel Hellstenius har skrive manus, medan Frank Hammersland har skrive musikken. Simen Formo Hay skal ha regien.

  Romanen blei også filmatisert i 1990 med Håvard Bakke og Tommy Karlsen i rollene som Pelle og Proffen.

  Det er foreløpig ikkje avgjort kven som skal spele rollene når romanen blir teater.