NRK Meny
Normal

Åå, så trøtt...

Hvorfor gjesper vi, og hvorfor er det smittsomt?

Rev som gjesper

GJESP: Også dyra må gjespe. Gjesping gir oss litt ekstra luft og holder oss våkne litt lenger.

Foto: NRK

For å finne svaret, må vi tilbake til steinalderen. Kortversjonen av svaret er: De som holdt seg våken den gangen hadde større sjanse til å overleve.

I denne videoen gir Solveig deg hele svaret: Seerspørsmål: Gjesping


Har du et spørsmål til Solveig? Send det til Newton .

Her kan du høre Solveig gi svar på andre spørsmål fra Newtonseerne: Samleside Spørsmål og svar

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.