Å være norsk – i detalj

Hva skjer i det øyeblikket en programskaper finner ut at ”Ja, vi elsker” ikke er Norges offisielle nasjonalsang? - Hun får laget en ny! Denne radiodokumentaren var sist uke en av de fem beste i Prix Europa, europamesterskapet i radiodokumentarer i Berlin.

Bjarte Hjelmeland er solist, godt hjulpet av mannskoret Oslo fagottkor.
Foto: Line Alsaker / NRK

Hør radiodokumentaren: Å være norsk - i detalj

En radiodokumentar om nasjonalfølelse og nasjonalsanger

I dette tilfellet fant programskaper Line Alsaker ut at det er ”Sønner av Norge” som er Norges egentlige nasjonalsang, siden den vant en nasjonalsangkonkurranse i 1819. Etter dette skrev Bjørnson ”Ja, vi elsker”, som ble fremført slik vi kjenner sangen i dag, under 50-årsjubileet for grunnloven i 1864. ”Ja, vi elsker” traff så godt i sin samtid at den ble umåtelig populær allerede fra første gang den ble sunget. Er det fremdeles liv laga for en ny nasjonalsang? Dette programmet ble første gang sendt 17. mai 2008.

Fra "Sønner av Norge" til "Ja vi elsker"

Bjørnsonkjenner og forfatter Edvard Hoem forteller at i mange år etter 1864 ble ”Sønner av Norge” og ”Ja, vi elsker” brukt parallelt, men etter hvert dro ”Ja, vi elsker” mer og mer ifra, og etter 1905 har det ikke vært særlig tvil om hvilken sang vi synger under viktige nasjonale begivenheter.

Nasjonalsang for en ny tid

Allikevel – hvis en nasjonalsang skrevet av en kjent kunstner i 1864 kan arbeide seg inn i de norske hjertene, så kan vel en annen nasjonalsang skrevet av en ung kunstner i vår tid sannsynligvis gjøre det samme? Line Alsaker tok derfor kontakt med Stian Carstensen, kjent musiker og tekstforfatter fra bandet Farmers market og NRK-programmet Landeplage, for å høre om han kunne tenke seg å lage en ny nasjonalsang.

Ny nasjonalsang, komponist og tekstforfatter: Stian Carstensen.
Foto: Line Alsaker. / NRK

I radiodokumentaren får du høre hvordan Stian Carstensen arbeider seg frem til det som muligens kan bli en ny og oppdatert nasjonalsang for vår tid. Kringkastingsorkesteret spiller inn akkompagnementet, mens skuespiller Bjarte Hjelmeland er solist, godt hjulpet av mannskoret Oslo fagottkor.

Hør Ja Noorge her!

Her finner du hele teksten!

Hvordan blir man helt norsk?

I dokumentaren møter du også en afghansk familie som prøver å bli helt norske ved å avlegge troskapsløfte i Oslo rådhus under en av de mange nye statsborgerseremoniene som har blitt arrangert i Norge de siste to årene.

Men hvordan bevarer man en norsk identitet i en stadig mer globalisert verden? Ved å bruke bunad, synge norske sanger, eller på andre måter?

”Å være norsk – i detalj”

En radiodokumentar om nasjonalfølelse og nasjonalsanger

Av Line Alsaker.

Teknisk regi: Merete Antonsen

Konsulent: Berit Hedemann.

NRK P2:

 • 31. oktober kl. 10.03 og
 • 1. november kl 21:03

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm