NRK Meny
Normal

Å snakke med hester

Hvis du flekker tenner mot en hest, vil den oppfatte deg som et truende rovdyr, og hesten vil trekke seg unna. Her får du noen gode tips til hvordan du kan snakke med hesten på en smartere måte.

Solveig Hareide

GODE VENNER: Hesteekspert Martin Hjerkind gir gode råd til Solveig Hareide om hvordan man skal bli venn med hesten.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Hesten er et flokkdyr, og i en flokk er det hele tiden viktig å vise hvem som er sjefen. Så hvis du skal trene en hest, må du ha høyeste rang og være sjef over hesten.

Første møte

Hvis du skal bli venn med en hest er det lurt å vite litt om hvordan hesten oppfatter oss mennesker. Hesten er et byttedyr som flykter hvis en fare truer. Så hvis du skal si hei til en hest for første gang skal du gå forsiktig fram, og kroppsspråket ditt er viktig.

I disse videoklippene får du lære deg noen gode triks.

SE VIDEO: Å bli venn med hesten

SE VIDEO: Eple til hestenI Newton søndag 15. november skal det handle mye om hester. Her får du blant annet vite hva hester i flokk sier til hverandre. Du kan allerede nå se hele programmet her på nettet:

SE VIDEO: Newton - om hest


Les mer om hesten

Solveig Hareide og hest

KROPPSSPRÅK: Solveig Hareide gliser bredt mot fotografen istedet for mot hesten. Hun har lært at hvis hun løfter armene og flekker tenner mot hesten så vil den skygge unna.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Flere kulturnyheter