Hopp til innhold

Økolitterær forundringsreise

Mette Karlsviks nye essaysamling er kortreist, trådsydd, og helt i takt med de økologiske vindene som blåser i vår tid.

Mette Karlsvik

Forfatter Mette Karlsvik.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I 2013 befant Mette Karlsvik seg i et atlier i en gammel spritfabrikk på Klosterøya i Skien utstyrt med et ettårig kunstnerstipend, og med et ønske om å undersøke hvordan stedet møter boken. Resultatet er blitt en ekstremt kortreist bok, sydd med tråd av det lokale bokbinderiet og trykket i samme by.

Tittelen Vekstvilkår er å forstå helt konkret som de vekstvilkårene som må til for at planter skal klare seg gjennom den skjøre forkultiveringsfasen til vi planter dem ut og de forhåpentlig overlever lus og frostnetter.

Med utgangspunkt i virksomheten i hagelaget ser Karlsvik på hva det er som skal til for at et kollektiv fungerer sammen.

Knut Hoem om Vekstvilkår

Urban gardening

Forfatteren er en del av et av Oslos urbane hageselskaper. I en del av boken møter vi medlemmene i dette hageselskapet. Karlsvik intervjuer noen av dem, som forteller hvorfor de ønsker å drive med økologisk landbruk i byen. Denne «urban gardening» – bevegelsen knytter hun så til nonneklosterne i Skien og på hovedøya, som jo også drev med et tilsvarende økologisk jordbruk i sin tid.

Midt i alle utlegningene om spirekasser og frøsorter, legger så Karlsvik inn et annet mellommenneskelig lag i teksten. Dette handler om hvilke vekstvilkår som er ideelle for mennesker som ønsker å skape noe sammen. Med utgangspunkt i virksomheten i hagelaget ser hun på hva det er som skal til for at et kollektiv fungerer sammen.

Lys middelalder

«Berre når dei saman syng blir songen mektig», skriver Karlsvik, uten at det føles svulstig, egentlig. Til det har teksten for mye jord under neglene. Klostervesenet er skildret fra dens lyseste side – her er det lite av den mørke middelalderen vi møtte i Rosens navn av Umberto Eco.

Men kanskje er det nettopp i klosteret som et produserende kollektiv som er mest interessant for oss nå. Karlsvik har tidligere skrevet om Island under finanskrisen under tittelen «Post Oske», altså etter den finansielle askeskyen la seg over øya. På mange måter er denne reisen inn i nonneklosterets produksjonsmåte den naturlige forlengelsen. Vi befinner oss i den postindustrielle fasen, og hva skal vi drive med da?

Grønnsaksdyrking og kunstproduksjon

Som svar på dette presenterer Karlsvik denne boken; lite økosystem av grønnsaksdyrking og kunstproduksjon nå når (sprit)fabrikkene er lagt ned.

Det var i klostrene bokbindingen startet i dette landet. Bøkene de lagde der ble sydd litt på samme måte som bokbinderne i Skien har sydd denne boken, som igjen er sydd på samme måte som Eidsvollsmennene endte opp med å sy sammen arkene som utgjør grunnloven.

Resultatet er en bok som kommuniserer sitt meningsinnhold like mye som gjenstand som det som står med, det må sies, litt for små skrifttyper på boksidene.

En ekstremt vakker, liten bok er det blitt, som gjennom sin lek med håndbokformatet, forsøker å si noe om hvordan vi skal få livene våre til å spire og gro i de tidene vi lever i nå.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.