Hopp til innhold

Nå snakker «alle» om et svensk vikingspill

På under to uker har tidlig-utgaven av vikingeventyret «Valheim» solgt over 2 millioner eksemplarer.

2. februar åpnet det svenske spillselskapet Iron Gate dørene til en tidlig og uferdig versjon av overlevelse-spillet «Valheim». På den måten lar de spillere bli involvert og komme med tilbakemeldinger underveis i utviklingen.

De forventet nok ikke å oppleve det som trolig er de fleste spillutvikleres store drøm: Å bli en spillsnakkis verden rundt.

«Valheim» topper bestselgerlisten på den viktige spilltjenesten Steam, og får mye oppmerksomhet på ulike spillnettsteder, Youtube og Twitch. Og igjen er det svenskene som lykkes.

– Vi har nå knust en 700+ år gammel rekord ved å samle den største viking-befolkningen gjennom tidene. Den forrige rekorden var satt på 1300-tallet og var på rundt 500,000, skriver spillutvikleren Iron Gate.

– Summen av alt gjør det bra

«Valheim» byr på en flerspiller-opplevelse i nordiske viking-omgivelser, hvor oppdagelse, jakt og bygging er sentrale elementer.

– Det er jo litt morsomt at nok et overlevelsesspill med retro-look kommer fra Minecrafts hjemland, sier spilljournalist Erik Fossum i Pressfire.no.

Han mener de svenske utviklerne har vært flinke til å plukke gode og populære spillmekanikker, og satt det sammen til noe eget.

– Det har elementer ved seg som minner litt om andre populære spill som «Minecraft» og «Rust», bare i vikingestetikk. Det blander utforsking, bygging, sanking av ressurser og eksperimentering på en sømløs måte. Det er nok summen av alt som gjør dette spillet så bra.

At spillet også har blitt en snakkis kan det være flere grunner til, mener Fossum .

– Det er et relativt snilt spill som ikke krever mye av nye spillere, det er forholdsvis billig, har lite bugs, krever ikke en sterk PC, og lar opp til ti personer spille sammen i pandemien.

– I tillegg ruller ballen litt av seg selv når spillet når en viss buzz i sosiale medier som Twitch og YouTube, sier Erik Fossum.

Dataspillet Valheim

– I overlevelsesspill starter du med ingenting og må hjelpe deg selv til å bli bedre. I «Valheim» blir du dumpet ned i en vikingtid-verden hvor du skal overleve vær, vind og skumle fiender, sier Erik Fossum i Pressfire.

Dataspillet Valheim

Skjermbilde fra dataspillet Valheim.

Dataspillet Valheim

Skjermbilde fra dataspillet Valheim.

Dataspillet Valheim.

Skjermbilde fra dataspillet Valheim.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB