NRK Meny
Normal

De unyttige må dø!

En grusom skikk er bakteppet for ukens hørespill i Radioteatrets mangfold-serie "Valfarten til Narayama" av Shichiro.

The cherry blossoms, Tokyo's Ueno park
Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Når folk ble så gamle at de ikke kunne fø seg selv, ble de båret ut i ødemarken og etterlatt der for å dø. Det var fattigdommen som i visse strøk av Japan førte til denne sjokkerende form for ”løsning” når man ikke hadde mat til alle.

I Fukazawas hørespill er vi sammen med enken O Rin den siste tiden før hun skal bæres til fjells. Vi opplever hvordan hun og familien reagerer på det som skal og må skje. Her er det en spenning mellom det poetiske og det brutale som er typisk for deler av japansk kunst. Vi har også sett den i japanske filmer: forfinet blomsterkunst og nådeløs krigervillskap forenet i ett og samme verk.

Det er Tore Segelcke som i 1975 spilte den gamle kvinnen. Hun var en av de mest kjente norske skuespillerne i forrige århundre og hadde store roller på Nationaltheatret. Finn Kvalem instruerte ”Valfarten til Narayama”, som inngår i Radioteatrets mangfoldserie. Hørespillet bygger på en roman som i sin tid ble kåret til årets beste i Japan.

I hovedrollen møter vi en de store skuespillerne i forrige århundre, Tore Segelcke.

De som er med:
Forteller Bonne Gauguin O Rin: Tore Segelcke Tappei: Knut Risan Tama-yan: Grete Randsborg Kesachichi: Bjørn Skagestad Matsu-yan: Marit Kolbræk Mata-yan: Hans Stormoen Jiro - Torbjørn Halvorsen Teru-yan: Thomas Fasting Barn: Tale Jenseg, Signe B. Jenseg, Mauricio Jenseg og Wilhelm Lund.

"Valfarten til Narayama" kan du høre i P2-Teatret søndag 11. mai 2008 klokken 15.03. Reprise mandag 12. mai, klokken 19.30.

Kulturstrøm

 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix