Hopp til innhold

«Uten dekning»

«Uten dekning» er et sint stykke om skolens moderne verdisyn. Det er fra 2005, men er like aktuelt i dag.

Ikke greit å være uten dekning?
Foto: Colourbox.com

Forfatter Bjørn Høvik har ved siden av å skrive, jobbet som lærer i mange år. Stykket «Uten dekning» tar for seg problemene en gammel trofast lærer konfronteres med i møtet med markedsliberalisering, kynisme og ny teknologi i skolen.

Er det ikke plass til den brennende, pedagogiske sjel i skolen lenger?

Vi har sett etter personer som er i friksjon, ikke bare med seg selv, men med samtiden. Vi har moret oss med å kalle det en Georg Brandes - revival: Litteratur som setter problemer under debatt.

Sint

- Dette er det sinteste jeg har skrevet, sa Bjørn Høvik til bladet Utdanning da «Uten dekning» hadde premiere i 2005.

- I det politiske paradigmeskiftet de siste tyve årene har offentlig virksomhet mistet trygghetsforankringen. Læreren føler seg «uten dekning».

- Vi har ikke fått vite hvorfor endringene i skolen er nødvendige. Mange av dem er ikke evaluerte. De bygger på synsing, motefilosofi og sparetanker, sier Høvik, som selv valgte å si opp sin stilling, da sparetiltak rammet hans skole.

Lyddesign: Tormod Nygaard
Produksjonsleder: Gjertrud Helland
Instruktør: Morten Thomte

I rollene

Gunnar Veldre - Svein Erik Brodal
Inger Kristoffersen - Birgitte Viktoria Svendsen
Liss Werring - Marianne Krogh
Karin Monsen - Ingunn Beate Øyen
Jørgen Bjerve - Anderz Eide
Roffe - Eirik Stigar
Ellers medvirker: Janneke Flem Jansen og Isak Treekre.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober