«Trololololo-mannen» er død

«Trololololo-mannen» har gått som en farsott på internett de siste par årene. I går døde den russiske sangeren Eduard Khil.

Trololololo-mannen

Eduard Khil med sitt karakteristiske glis på videoen som gikk viralt i 2010 og ble et internettfenomen.

Foto: Skjermdump

Eduard Khil

Eduard Khil fra januar i år. Den russiske barytonen døde i dag.

Foto: Dmitrij Sukhodolskij / Afp

77 år gamle Eduard Khil fikk et slag 8. april, og ble lagt i koma på St. Petersburg sykehus for nevrokirurgi. Han kom seg aldri på bena igjen, og døde søndag.

Khil var en russisk barytonsanger. Han ble verdensberømt på grunn av en fire minutter lang video fra 1976.

I 2010 dukket det opp en nettside kalt Trololololololololololo.com, som viser en smørblid Khil vandrende rundt i et rom mens han traller på en noe uforståelig låt.

Interessen for den aldrende sangeren var enorm. Videoen, som har blitt lastet opp flere ganger på YouTube, har blitt sett av over 20 millioner.

Russlands president Vladimir Putin har i dag uttrykt sine kondolanser til Khils kone og sønn, ifølge nyhetsbyrået AP.

Se videoen som gjorde Khil verdenskjent:

Stor stjerne

Eduard Khil ble født 4. september 1934 i byen Smolensk vest i Russland. Han kom inn på den anerkjente musikkskolen Leningrad-konservatoriet (senere St. Petersburg-konservatoriet), hvor han studerte klassisk sang.

Mens han studerte spilte han flere store klassiske roller, blant annet Figaro i Mozarts «Figaros bryllup».

Khil interesserte seg etter hvert mer for populærmusikk, og var på 60- og 70-tallet en av Sovjetunionens mest populære artister. Han vant flere priser.

Internett-fenomen

Sangen som på engelsk har blitt omtalt som «I Am Glad, 'Cause I'm Finally Returning Back Home» («Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой») skapte farsotten som har rullet over internett i to år.

Den ble skrevet av Arkadij Ostrovskij i 1966, og hadde opprinnelig en tekst som handlet om en amerikansk cowboy på vei tilbake til hjemstedet.

På grunn av den kalde krigen turte ikke Khil å synge teksten i sin opprinnelige drakt, da forholdet mellom Sovjetunionen og USA var noe anspent.

Sangen ble derfor fremført uten ord, men med mange uforståelige setninger som høres ut som «trololololo».

Khil ble klar over at sangen hans ble gjenopplivet 34 år etter utgivelsen, da barnebarnet hans på 13 år begynte å nynne på den.

– Alle synger på den, bestefar, over hele verden, sa han til Kihl ifølge Radio Free Europe.

Siden har videoen blitt parodiert et antall ganger. Sangen har også blitt brukt i en reklame for Freias Toppris-sjokolade. Eduard Khil har dessuten «gjestet» serien «Family Guy» som seg selv.

Nå har han trallet sin trololo for siste gang.

Eduard Khil

Eduard Khil fra en opptreden i Moskva 24. april 2010.

Foto: Sergej Ponomarev / Ap

Kulturstrøm