NRK Meny
Normal

«Tintin i Sovjet» får farger

Belgiske Hergé nektet i 40 år å gi farger til sitt aller første eventyr om reporteren Tintin. Denne uken skjer det likevel. «Tintin i Sovjet» kommer i farger. Tegneserien kom i svart-hvitt i 1929, og Hergé ble beskyldt for å være antikommunist.

Tintin i Sovjet

Tintin i Sovjet er Hergés aller første eventyr, opprinnelig tegnet i svart-hvitt, men lagt noe farge på da det ble gitt ut som bok i 1930

Foto: YVES LOGGHE / AP

Hergés Tintin er ung reporter som stadig havner i halsbrekkende eventyr, ofte sammen med hunden Terry, den alkoholiserte og lett krakilske kaptein Haddock, de samstemte detektivene Dupond og Dupont, og den svært distré og geniale professor Tournesol.

24 historier ble det før serieskaperen døde i 1983. Den eneste gangen Tintin er sett arbeidende på en skrivemaskin er i hefte nummer tre, «Tintin i Amerika».

Tilbake til 30-tallet

Arbeidet med å gi Hergés eneste svart-hvitt-hefte farger, har tatt to år.

Et gråskjær er lagt over fargene rødt, blått og gult, for å skape et uttrykk som bringer leseren tilbake til 1930-tallet, da «Tintin i Sovjet» ble gitt ut første gang.

Herge, Tintins far

BELGISK: Hergé, som egentlig het Georges Remi nektet å tegne sitt første Tintin-eventyr i farger

Foto: OFF / AFP

Det aller første eventyret om reporteren Tintin og hunden Terry var et bestillingsverk fra Nortbert Wallez, abbed og redaktør for barnebilaget i en belgisk avis. Wallez sto langt til høyre politisk, og mente det var avisens plikt å fortelle barna om bolsjevismens ugjerninger.

Hvor Hergé selv sto politisk er ikke kjent, men han reiste aldri til Sovjetunionen, der de beskyldte ham for å være antikommunist. Han ble truet av det hemmelige politiet.

Skammet seg?

Ingen vet sikkert hvorfor den belgiske tegneserieskaperen insisterte på at den første av hans 24 Tintin-historier skulle være i svart-hvitt, så lenge alle de andre er gitt ut i farger, Men enkelte kritikere har hevdet at historien er blant hans mest primitive, og at han skammet seg over den.

I «Tintin i Sovjet» blir reporteren og hunden hans sendt på oppdrag til Moskva. Toget blir blåst i filler av en agent for det hemmelige sovjetiske politiet, og Tintin får skylden. Han blir arrestert, satt i fengsel og ført til torturkammeret, men unnslipper ved å forkle seg.

24 Tintin-historier er gitt ut

Hvert år selges over tre millioner Tintin-historier verden over.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

– Et inngrep

Tintin har fans over hele verden, og mange liker ikke den fargelagte utgaven av «Tintin i Sovjet». De kaller det et kommersielt inngrep.

– Jeg likte at den var i svart-hvitt. Hvorfor ikke? Det gjenspeiler tiden, og virker riktig, sier Marc Bosman til nyhetsbyrået Reuters.

Forventer kø

300 000 eksemplar er trykt opp i Frankrike og en lux-versjon er trykt i et opplag på 50 000. Reporter Johan Tollgerdt i Paris tror det blir kø i butikkene for å få tak i fargeversjonen av «Tintin i Sovjet».

– Det blir ekstra mange folk i butikkene, men noen kommer til å gå rett til bokhandelen for å sikre seg et nummer, sier Tollgerdt.

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.