«Tintin i Sovjet» får farger

Belgiske Hergé nektet i 40 år å gi farger til sitt aller første eventyr om reporteren Tintin. Denne uken skjer det likevel. «Tintin i Sovjet» kommer i farger. Tegneserien kom i svart-hvitt i 1929, og Hergé ble beskyldt for å være antikommunist.

Tintin i Sovjet

Tintin i Sovjet er Hergés aller første eventyr, opprinnelig tegnet i svart-hvitt, men lagt noe farge på da det ble gitt ut som bok i 1930

Foto: YVES LOGGHE / AP

Hergés Tintin er ung reporter som stadig havner i halsbrekkende eventyr, ofte sammen med hunden Terry, den alkoholiserte og lett krakilske kaptein Haddock, de samstemte detektivene Dupond og Dupont, og den svært distré og geniale professor Tournesol.

24 historier ble det før serieskaperen døde i 1983. Den eneste gangen Tintin er sett arbeidende på en skrivemaskin er i hefte nummer tre, «Tintin i Amerika».

Tilbake til 30-tallet

Arbeidet med å gi Hergés eneste svart-hvitt-hefte farger, har tatt to år.

Et gråskjær er lagt over fargene rødt, blått og gult, for å skape et uttrykk som bringer leseren tilbake til 1930-tallet, da «Tintin i Sovjet» ble gitt ut første gang.

Herge, Tintins far

BELGISK: Hergé, som egentlig het Georges Remi nektet å tegne sitt første Tintin-eventyr i farger

Foto: OFF / AFP

Det aller første eventyret om reporteren Tintin og hunden Terry var et bestillingsverk fra Nortbert Wallez, abbed og redaktør for barnebilaget i en belgisk avis. Wallez sto langt til høyre politisk, og mente det var avisens plikt å fortelle barna om bolsjevismens ugjerninger.

Hvor Hergé selv sto politisk er ikke kjent, men han reiste aldri til Sovjetunionen, der de beskyldte ham for å være antikommunist. Han ble truet av det hemmelige politiet.

Skammet seg?

Ingen vet sikkert hvorfor den belgiske tegneserieskaperen insisterte på at den første av hans 24 Tintin-historier skulle være i svart-hvitt, så lenge alle de andre er gitt ut i farger, Men enkelte kritikere har hevdet at historien er blant hans mest primitive, og at han skammet seg over den.

I «Tintin i Sovjet» blir reporteren og hunden hans sendt på oppdrag til Moskva. Toget blir blåst i filler av en agent for det hemmelige sovjetiske politiet, og Tintin får skylden. Han blir arrestert, satt i fengsel og ført til torturkammeret, men unnslipper ved å forkle seg.

24 Tintin-historier er gitt ut

Hvert år selges over tre millioner Tintin-historier verden over.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

– Et inngrep

Tintin har fans over hele verden, og mange liker ikke den fargelagte utgaven av «Tintin i Sovjet». De kaller det et kommersielt inngrep.

– Jeg likte at den var i svart-hvitt. Hvorfor ikke? Det gjenspeiler tiden, og virker riktig, sier Marc Bosman til nyhetsbyrået Reuters.

Forventer kø

300 000 eksemplar er trykt opp i Frankrike og en lux-versjon er trykt i et opplag på 50 000. Reporter Johan Tollgerdt i Paris tror det blir kø i butikkene for å få tak i fargeversjonen av «Tintin i Sovjet».

– Det blir ekstra mange folk i butikkene, men noen kommer til å gå rett til bokhandelen for å sikre seg et nummer, sier Tollgerdt.

Kulturstrøm

 • Museum tar bort McDonalds-Jesus

  Kunstverket «McJesus» av den finske skulptøren Jani Leinonen er fjernet fra en utstilling i Haifas kunstmuseum i Israel, etter flere protester, skriver SVT. Skulpturen, som er del av utstillingen «Sacred Goods», forestiller den kjente hurtigmatklovnen Ronald McDonald hengende på et kors. Kunstneren har selv tidligere krevd at skulpturen fjernes fra museet, fordi han ønsker å boikotte Israel. I den samme utstillingen finnes også et verk som forestiller jomfru Maria og Jesus som dukkene Barbie og Ken.

  Kunstverket McJesus i Israelsk utstilling
  Foto: Oded Balilty / AP / Scanpix
 • Datarock gir ut ny låt

  Bergensbandet Datarock slipper i dag sin nye låt «The One». Låten ble spilt for første gang på radio i programmet Stjernepose i går. Men i dag slippes låten, som også får flere remiks-variasjoner. I helgen skal bandet spille på flere konserter, i Bodø fredag og tre konserter i Tromsø lørdag. Datarock gjorde comeback i 2018 med «Face The Brutality», som var deres første offisielle studioalbum siden utgivelsen «Red» i 2009.

  Datarock
 • Klarsignal for nytt vikingmuseum

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo er med i den nye regjeringsplattformen. Både forskningsmiljøer og opposisjonen på Stortinget har kritisert regjeringen for å ikke bevilge penger i statsbudsjettet for 2019. Venstrepolitiker Iselin Nybø, som er Forsknings- og høyere utdanningsminister, sier til NRK Nyhetsmorgen at hun er glad for at bevaringen av vikingskipene skal prioriteres. Det er tidligere blitt gjennomført en arkitektkonkurranse for å utvide dagens vikinghus. Det er ikke klart når det nye bygget skal stå ferdig.

  Vikingskipet på Bygdøy