NRK Meny
Normal

Filmen som tok alle på senga

For 30 år siden tok «The Terminator» verden med storm, men få hadde troen på at filmen ville slå an.

The Terminator

SUKSESS: Som The Terminator fikk Arnold Schwarzenegger fart på karrieren sin og flere oppfølgere ble laget. Fra neste år kan vi vente oss enda mer robot-action.

Foto: 20th Century Fox

Lavt budsjett, ukjent regissør, en skuespiller få kjente til og en film selv ikke filmselskapet hadde tro på. Tro det eller ei, vi snakker om «The Terminator», en av de største kassasuksessene noen sinne.

Det høres kanskje ikke slik ut, men dette er en heseblensende spennende actionfilm

Birger Vestmo

Fra Mr. Universe til drapsmaskin

NRKs filmekspert Birger Vestmo er storfan av filmen og forteller om en actionfilm med sterke science fiction-elementer.

– Den kom overraskende på alle. Ikke en gang filmselskapet hadde tro på The Terminator. Så ble den en uventet suksess og filmens rykte og renome har bare vokst de siste 30 årene, sier han entusiastisk.

I tillegg til å høste mye ros da den kom, har etterfølgerne stått i kø. I tillegg satt den standarden for hvordan en actionfilm skulle være på 80-tallet. For ikke snakke om alle kopiene som har kommet i kjølvannet av filmen.

Birger Vestmo tar oss raskt gjennom handlingen:

– Det er jo en skikkelig science fiction film. Arnold Schwarzenegger, som til nå var mest kjent som rollen i Conan og som Mr. Universe, spiller en drapsrobot som blir sendt tilbake i tid fra 2029 til 1984.

Maskinene har blitt selvbevisste og tatt opp kampen mot menneskene. The Terminator blir sendt tilbake i tid for å ta livet av moren til den store motstandsmannen John Connor, Sara Connor, forklarer Vestmo.

Se trailer fra filmen her:

Målet er å drepe henne slik at John Connor aldri blir født. Det sendes også et menneske tilbake i tid for å hjelpe Sara.

– Det høres kanskje ikke slik ut, men dette er en heseblensende spennende actionfilm, sier Vestmo.

– Ble et hett navn

Filmen satt fart på karrieren til Arnold Schwarzenegger, som etter «The Terminator» hadde en rekke storfilmer på løpende bånd. Faktisk ville han ikke spille filmen til å begynne med, fordi han synes replikken «I'll be back», var litt for feminin.

Fart på karrieren fikk også regissøren, James Cameron, som senere er kjent for filmer som «Titanic» og «Avatar».

Cameron ble et hett navn og fikk stadig større budsjetter, forklarer Vestmo.

The Terminator

KJÆRLIGHET OG KRIG: Et menneske blir sendt fra fortiden for å redde motstandsmannen Johns mor, spilt av Linda Hamil.

Foto: SF Norge AS

«The Terminator» satt også en helt ny standard for action.

– Filmen forfrisket sjangeren cyberpunk og pushet effektarbeidet fremover. Den hadde effekter som ga en rekke fine uttrykk i filmen, sier han.

NRK intervjuet Schwarzenegger i 1991 i forbindelse med «Terminator 2». Det intervjuet kan du se her:

Intervju med Arnold Schwarzenegger fra «Dagsrevyen» i 1991

Vestmo mener The Terminator er et must.

– Jeg oppforder alle til å se den. På Blu-rey er den i en veldig god kvalitet, som får den til å fremstå som ti år, ikke 30.

Comeback som drapsmaskin

Selv fikk han ikke vært med på feiringen filmens30 års dag, på grunn av forkjølelse, kunne USA Today, melde, men til gjengjeld blir han å se i nye filmer om drapsmaskiner fra fremtiden. Tre oppfølgere er på trappene og selvsagt skal Schwarzenegger selv være med.

Ifølge Vestmo vil de nye trolig igjen ta oss med på en tidsreise som setter oss tilbake til utgangspunktet.

Arnold Schwarzenegger

KLAR IGJEN: Arnold Schwarzenegger røper at han skal være med i nye Terminator-filmer.

Foto: Mark Wilson / NTB Scanpix

66 år gamle Arnold skal være robot, men denne gang som robot med en gammel hud på metallskjelettet.

Han forsnakket seg, og røpet at han skulle være med, noe fansen er glad for.

– Han må være med, hvis ikke blir det ikke «The Terminator», avslutter Birger Vestmo.

Totalt er det laget fire Terminator-filmer.

Her er anmeldelsen av den siste «Terminator Salvation»

Actionfilm uten pondus

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte BBC for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil BBC be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP