Hopp til innhold

«The Stig» er avslørt

Den engelske Top Gear-førerens sanne identitet har vært en godt bevart hemmelighet i syv år, men nå har interne BBC-dokumenter avslørt hvem som skjuler seg bak den hvite hjelmen.

cameron Diaz, The Stig og Tom Cruise på Top Gear.

Cameron Diaz og Tom Cruise forsøker å avsløre The Stig.

Foto: BBC / Ap

Tidligere denne uken ble det kjent at BBC vurderte å gå rettens vei for å få stoppet racerbilsjåførens planlagte selvbiografi, men nå har selskapets forsøk på å stilne spekulasjonene rundt hans sanne identitet bare bidratt til enda mer fokus.

Stuntsjåfør fra Bristol

Visstnok skal det bare være programlederne Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond, samt en håndfull BBC-sjefer som kjenner sjåførens egentlige identitet, men ikke nå lenger.

Richard Hammond og Jeremy Clarkson fra «Top Gear».

Richard Hammond (t.v) og Jeremy Clarkson var lenge blant de få som viste hvem «The Stig» var.

Foto: Justin Leighton

Ifølge den britiske avisen The Daily Mail har nå nye bevis kommet på bordet, blant annet interne BBC-dokumenter, som viser at «The Stig» er en 35 år gammel tidligere stuntsjåfør fra Bristol.

Ben Collins har tidligere blitt nevnt som en «The Stig»-kandidat, men det er først nå dokumenter knytter han direkte til programmet.

Ifølge The Sunday Times, viser dokumentene at Collins arbeidet som sjåfør for Top Gear fra desember 2003, da den nye «The Stig» ble lansert.

Mange spekulasjoner

BBC har alltid nektet å bekrefte eller avkrefte om Collins, som har jobbet med mange filmer - blant annet den siste James Bond-filmen «Quantum of Solace» - virkelig er «The Stig».

Det har opp gjennom serien vært mange spekulasjoner om hvem som har vært stuntsjåføren i serien, og BBC har derfor vært veldig påpasselige med ikke å røpe hvem som skjuler seg bak hjelmen ettersom det kan minske seriens popularitet.

I forrige sesong sto den legendariske formel 1-kjøreren Michael Schumacher fram som The Stig, noe de senere sa bare var en spøk.

Seerne har spekulert om formel 1-kjøreren Damon Hill er manen vak det svarte visiret, i tillegg til en rekke andre profilerte racerkjørere.

Den nåværende «The Stig» er nummer to i rekke. Original-Stig var stuntsjåføren Perry McCarthy, men han måtte kaste sin svarte hjelm da hans identitet ble avslørt i 2003.

Navnet Stig stammer visstnok fra programleder Jeremy Clarksons skoledager da alle nye elever fikk kallenavnet Stig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.