Hopp til innhold

«The Stig» er avslørt

Den engelske Top Gear-førerens sanne identitet har vært en godt bevart hemmelighet i syv år, men nå har interne BBC-dokumenter avslørt hvem som skjuler seg bak den hvite hjelmen.

cameron Diaz, The Stig og Tom Cruise på Top Gear.

Cameron Diaz og Tom Cruise forsøker å avsløre The Stig.

Foto: BBC / Ap

Tidligere denne uken ble det kjent at BBC vurderte å gå rettens vei for å få stoppet racerbilsjåførens planlagte selvbiografi, men nå har selskapets forsøk på å stilne spekulasjonene rundt hans sanne identitet bare bidratt til enda mer fokus.

Stuntsjåfør fra Bristol

Visstnok skal det bare være programlederne Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond, samt en håndfull BBC-sjefer som kjenner sjåførens egentlige identitet, men ikke nå lenger.

Richard Hammond og Jeremy Clarkson fra «Top Gear».

Richard Hammond (t.v) og Jeremy Clarkson var lenge blant de få som viste hvem «The Stig» var.

Foto: Justin Leighton

Ifølge den britiske avisen The Daily Mail har nå nye bevis kommet på bordet, blant annet interne BBC-dokumenter, som viser at «The Stig» er en 35 år gammel tidligere stuntsjåfør fra Bristol.

Ben Collins har tidligere blitt nevnt som en «The Stig»-kandidat, men det er først nå dokumenter knytter han direkte til programmet.

Ifølge The Sunday Times, viser dokumentene at Collins arbeidet som sjåfør for Top Gear fra desember 2003, da den nye «The Stig» ble lansert.

Mange spekulasjoner

BBC har alltid nektet å bekrefte eller avkrefte om Collins, som har jobbet med mange filmer - blant annet den siste James Bond-filmen «Quantum of Solace» - virkelig er «The Stig».

Det har opp gjennom serien vært mange spekulasjoner om hvem som har vært stuntsjåføren i serien, og BBC har derfor vært veldig påpasselige med ikke å røpe hvem som skjuler seg bak hjelmen ettersom det kan minske seriens popularitet.

I forrige sesong sto den legendariske formel 1-kjøreren Michael Schumacher fram som The Stig, noe de senere sa bare var en spøk.

Seerne har spekulert om formel 1-kjøreren Damon Hill er manen vak det svarte visiret, i tillegg til en rekke andre profilerte racerkjørere.

Den nåværende «The Stig» er nummer to i rekke. Original-Stig var stuntsjåføren Perry McCarthy, men han måtte kaste sin svarte hjelm da hans identitet ble avslørt i 2003.

Navnet Stig stammer visstnok fra programleder Jeremy Clarksons skoledager da alle nye elever fikk kallenavnet Stig.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.