NRK Meny
Normal

«Tankeleken» av Helge Krog

Helge Krog sa selv om «Tankeleken» at det er en dramatisk bagatell, en variasjon av trekant-motivet, et muntert eksperiment i erotiske konstellasjoner. Nå kan du høre det igjen - og laste det ned via podkast.

Wenche Foss

WENCHE FOSS: Spiller hovedrollen som den erotisk eggende Ebba

Foto: Foto-NRK / NRK

I «Tankeleken» spiller Wenche Foss den erotisk eggende, lett dovne, fordomsfrie og intelligente kvinnen. Jens Gunderssen og Fridtjof Mjøen er to forskere, henholodvis atomfysiker og dosent i døde språk. Begge er arbeidsnarkomane med liten lyst til å ta kjærligheten på alvor.

Men det er ikke bare elskovsleken det dreier seg om. Helge Krog lar også de tre leke med de problemer som opptok vitenskapen da han skrev denne komedien (1952): han lar Ebba og Valentin dra ut i verdensrommet med atomrakett og stiller klokka tilbake for dem, slik at i dag blir i går, etter som det passer inn i leken.

- «Send lydbåndet på rundtur til Stockholm og København og la våre naboer få høre at så perlende muntert, så vakkert og fulltonende kan vårt språk klinge», skrev Arbeiderbladet etter premieren i 1956. «Den vittigste og fornøyeligste framføring vi kanskje noen gang har hørt!» Så spørs det da om den tids humor har overlevd et halvt hundre år!

Stykket er instruert av Knut Hergel.

De som er med:

Ebba – Wence Foss

Finn – Jens Gundersen

Valentin – Fridtjof Mjøen

Instruktør: Knut Hergel

Hør det!

Dette stykket kan du høre i NRK P2 søndag 15. juli klokken 15.03 og mandag 16. juli klokken 19.30. Du kan også podkaste hørespillet fra og med den dagen det sendes og syv dager frem i tid - så pass på å få det med deg!

Her kan du podkaste stykket fra og med 15. juli:

Lenker

  • Podkast «Tankeleken» her!