"Tango for to" på topp

En av historiens store platesuksesser er norsk. "Tango for to" har vært pop i 50 år! Men på Radio Luxembourg ble den knust.

Verdensslageren ”Tango for to” fyller 50 år i år. Nora Brockstedt og Vidar Lønn-Arnesen tar en tango
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Dette ble en internasjonal hit, forteller NRKs musikkekspert, Vidar Lønn-Arnesen.

Han har gravd i arkivet i anledning platens 50-års jubileum.

Vidar Lønn-Arnesen og Karin Wetlesen svinger seg i Nitime-studio
Foto: Pål Hovengen Plassen / NRK

Morgendagens låter

Tango for to ble lansert 2. februar 1957 med Nora Brockstedt og Kringkastingsorkesteret. I programposten "Marienlyst" skulle man blant annet lansere "morgendagens låter". Man skulle rett og slett slå et slag for slagermusikken.

Alf Prøysen og Bjarne Amdahl laget "Tango for to" sammen. Den var skreddersydd til "Marienlyst".

- Platen ble faktisk laget på telefon, fordi det var så lang avstand mellom Prøysen og Amdahl, forteller Lønn-Arnesen.

Norsk klassiker på engelsk: "Tango for two"
Foto: Pål Hovengen Plassen / NRK

Mange versjoner

"Tango for to" kom ut på plate allerde 6. februar. Notene kom også ut på denne tida, og ble svært populære. 5000 noteark var raskt utsolgt.

Det var ikke bare Nora Brockstedt som hadde suksess med "Tango for to". Populær ble også versjonen til Alf Prøysen selv. Kari Diesen kom også med en versjon som ble populær og det samme gjorde "Elvegutta".

NRK gav bort originalplatene til Nasjonalbiblioteket, og det er der Vidar Lønn-Arnesen må finne plateskattene sine.

Knust på direkten

Nora spilte inn platen både i Sverige, Island og Finland, og platen ble også populær i Danmark og Tyskland.

The Ray Anthony Orchestra spilte også inn plata og gav den navnet "Tango for two". Platen ble raskt en "Radio Luxembourg"-favoritt. Så populær ble platen at den fikk en heller ublid skjebne.

Programlederne knuste tilslutt platen på direkten. De var rett og slett gått lei, og "Tango for two" måtte lide skjebnen til mange andre populære låter på Radio Lux.

6. februar viser NRK2 kl. 18.10: Perspektiv: "Tango for to" i 50 år, med reprise 14. februar på NRK1.

The Ray Anthony Orchestra sin plate "Tango for two".
Foto: Pål Hovengen Plassen / NRK

 

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter