«Svart Humor»-profil: – Humorprisen er ekskluderende

Komikerne Yousef Hadaoui, Jonis Josef og Abubakar Hussain reagerer på fredagens Humorpris. – Man føler seg ikke anerkjent, sier «Svart Humor»-profil Yousef Hadaoui.

Abubakar Hussain, Jonis Josef og Yousef Hadaoui.

REAGERER: Komikere Abubakar Hussain, Jonis Josef og Yousef Hadaoui reagerer på representasjonen i Humorprisen.

Foto: NRK

Fredagens Humorpris har ikke gått stille for seg. I går gikk komiker Sigrid Bonde Tusvik ut mot det hun mente var en mannsdominert pris, og reagerte sterkt på at ingen kvinner var blant prisvinnerne på gårsdagens Humorpris.

Og det er flere komikere som mener at det som skulle være en kveld for heder og ære for norsk humorbransje, ikke representerte alle.

– Hvem er egentlig humorbransjen?

Komiker Yousef Hadaoui står bak humorserien «Svart Humor» på NRK. Og har vært i humorbransjen siden 2010.

Yousef Hadaoui

Komiker Yousef Hadaoui.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

Han ble ikke invitert eller nominert på Humorprisen, og mener at flerkulturelle komikere var underrepresentert i fredagens arrangement.

Det jeg reagerer på er at ikke alle er inkludert for å heie fram de som var nominert. Man stiller seg spørsmålet: Hvem er egentlig humorbransjen?

Hadaoui trekker fram flere komikere som har satt sitt preg på bransjen, som ikke var nominert eller inkludert på Humorprisen.

– Hvis man skal dømme etter treff og likerklikk, så er det mange med innvandrerbakgrunn som ikke er nevnt i det hele tatt. Arman Surizehi eller Jonis Josef, det her er folk som han hundretusenvis av treff.

Ikke inkluderende

Han presiserer at han vil ta opp temaet med inkludering, på grunn av komikerne som innvandrerbakgrunn som kommer etter han.

– Jeg vil ikke ta en offerrolle. Men hva med de unge talentene som kommer etter meg? Skal ikke de heller føle seg anerkjent? Da får jeg ta den krigen for dem.

Det var skuespiller og komiker Abubakar Hussain som først reagerte på Humorprisen i går kveld på Instagram. Han mener at prisutdelingen mangler farge.

Abubakar Hussain

Skuespiller og komiker Abubakar Hussain.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Hvor er de fargerike folka? Dette er heder og ære for hvite kvinner og hvite menn. Det er 2019, og det er kulturen som skal ta imot dem som ikke andre tar imot, sier Hussain.

Hussain mener at arrangementet er en del av et større bilde.

– Jeg følte at jeg fighta mer enn andre for å komme på TV. Men jeg sier dette i solidaritet med andre. Det burde være flaut å ha et arrangement som rett og slett ikke er inkluderende.

Det handler om å bli sett

Komiker Jonis Josef var til stede på gårsdagens Humorpris, men var ikke nominert. Josef synes det er et bra initiativ, men mener det bærer preg av at det en ny prisutdeling.

– Jeg tenker at det er et arrangement hvor man har hatt gode intensjoner. Men sett i retrospekt, så er både invitasjonslistene og resultatene ikke helt heldig, sier Josef.

Josef peker på at det var få med minoritetsbakgrunn i juryen, noe som gjør det vanskeligere å få med seg hele Humor-Norge. Men han mener at man må gi prisen et år eller to til å forbedre seg.

Du kan ikke nominere kvinner fordi de er kvinner. Og jeg vil aldri bli nominert fordi jeg er en minoritet, da smaker ikke den nominasjonen noe godt. Men det handler om en balanse, og det å bli sett.

Arrangør Trond Kvernstrøm har ikke svart på NRK sine henvendelser. Og arrangør Morten Ramm ønsker ikke å kommentere saken. Men Ramm kommenterte kritikken rundt Humorprisen til Dagbladet i går med:

– Det vil alltid være noen reaksjoner. Noen må man ta på alvor. Det skal vi.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK