NRK Meny
Normal

«Stivnet i faktisiteten»

Dette er eksistensfilosofenes favorittbeskrivelse av borgerskapet og makta.
De som har sluttet å tenke og å være smidige – og bare strever for at morgendagen skal ligne mest mulig på gårsdagen, samme hva som skjer.
Men «den som graver en grav for andre, faller selv i den»

Bøler i Oslo 1962

Hør: Studio Sokrates: Hannah Arendt og Gil Evans del 4, 13.03.2010

Henri Bergson
Jeg tror det må være den franske tenkeren Henri Bergson som introduserer tanken om «å være stivnet». Når Donald Duck sklir på et bananskall og slår seg helseløs ler vi – ikke av at Donald slår seg – men av at han glemte å se seg for før han bykset av gårde.

Bergson foreslår at vi trenger en viss grad av fleksibilitet, smidighet og våkenhet for å klare oss i det daglige. Dette glemmer vi selvfølgelig. Og har bare tanker for det ene fornødne: Å rekke bussen. Styrter av gårde gatelangs som en løs kanon mens tilskuerne smiler og ler av oss.

Arendt & Evans
Hannah Arendt (1906-75) og Gil Evans (1912-88) var begge opptatte av å unngå å «stivne i faktisiteten», Evans arbeidet med å fornye jazzen, Arendt anstrengte seg for å definere samfunnsmessig samspill på en måte som åpnet for individualitet og individuell egenart. Begge levde og arbeidet i en tid med sterke krav til konformitet og lydighet.

For Arendt betydde dette å legge stor vekt på en enkel innsikt: «Alle mennesker er fornuftige – men ingen mennesker er ufeilbarlige». Dermed må samfunnet bygge på en åpenhet som har plass for alle – der politiske feilgrep kan bøtes på i det offentlige rom. Gil Evans utviklet på sin måte et nytt uttrykk for swing-eraens hovedinstrument: Storbandet. Evans er den arrangøren som har satt tydeligst preg på storbandmusikken fra 1950 – 1980.

Salmenes bok
Men så har alltid «historiens list» en finger med i spillet. Særlig når frigjøringsdialektikere er på jobb. Kravene til hva en fritt-tenkende eksistensialist skulle mene og gjøre ble etter hvert nokså strenge. Man kan si at antikonformistene ble svært konforme innen for sin tankeverden. Det var derfor jeg skrev den siste setningen i ingressen ovenfor:

«De setter ut garn for mine skritt. Min sjel er nedbøyd. De graver en fallgrav for meg, men de faller selv midt i den» (Salmenes bok, 57,7). Slik Hannah Arendt tenker virker det som om hun tar høyde for denne faren for at steinen hun snur på skal falle tilbake på henne selv. Poenget med en indre veiviser som tar høyde for at alle mennesker er fornuftige – men at ingen mennesker er ufeilbarlige tror jeg er ment som en forsikring mot selv å falle i den grøfta du graver.

Hvor har dette brakt oss?
Ingensteds.
Som vanlig.

Musikken.
1: Just One Of Those Things
2: King Porter Stomp

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form