Hopp til innhold

«Star Wars»-fans bekymrer seg for nye filmer

– Vi frykter at kvaliteten blir dårligere, sier lederen for den norske «Star Wars»-fanklubben. Årsaken er at de mener det kommer for mange filmer i serien på kort tid.

Star Wars Rogue One

PREMIERE I MORGEN: I morgen kommer «Rogue One: A Star Wars Story» på kinoer verden over, der handlingen finner sted på samme tid som den aller første «Star Wars»-filmen.

Foto: Jonathan Olley & Leah Evans / Presse

Disney-konsernet har hatt så stor suksess med de mange kinofilmene sine i år, at selskapet ligger an til knuse publikumsrekordene både i USA og globalt.

Årsaken til at det går så bra for Disney, er blant annet at filmstudioet har sikret seg rettighetene til to av verdens største filmuniverser; tegneseriegiganten Marvel og romkrigsagaen «Star Wars».

For ett år siden slapp de gigasuksessen «Star Wars: The Force Awakens», og i morgen har «Rogue One: A Star Wars Story» premiere.

Men det er mer i vente:

De neste årene skal Disney slippe minst én Star Wars kinofilm i året, og kanskje flere tv-serier i tillegg. Dette er det mange fans som ikke liker.

Frykter utvanning

– Da Disney for fire år siden kjøpte Lucasfilm og «Star Wars», var det mye negative reaksjoner i «Star Wars»-miljøet, sier Christian Ranke til NRK.

Han er leder for fanklubben Star Wars Norge.

– Det vi frykter er at kvaliteten skal gå ned og at det skal bli mer utvannet. «The Force Awakens» levde ikke opp til forventningene, sier Ranke som selv mener at sagaen burde sluttet med «Return of the Jedi» (1983).

Christian Ranke

FANKLUBB: Christian Ranke er leder for den norske «Star Wars»-fanklubben, her med én av filmuniversets soldater – en stormtrooper, stående på kontoret.

Foto: Privat

Det er han ikke alene om.

I fjor skrev blant annet The Guardians journalist Jim Poe at seriens magi for lengst er borte, og flere har stilt seg spørsmålet «hvor mye «Star Wars» er for mye?», blant annet av Forbes og The Verge.

– Risikerer mye

Morgenbladets filmanmelder Ulrik Eriksen mener at Disney tar stor risiko når de satser på å lage så mange filmer på veletablerte konsepter.

– Det er nok ikke positivt at én aktør blir så stor, på den annen side er det bare tre år siden disney ikke var størst, sier han til NRK.

Han mener oppfølger-trenden fører til flate og forutsigbare filmer, der originale og gode historier kommer i bakhånd.

Star Wars

KASSASUKSESS: Med et budsjett på 306 millioner dollar, klarte «Star Wars: The Force Awakens» å samle inn over to milliarder dollar i inntekter.

Foto: Film Frame / Ap

– Det er ikke nødvendigvis sånn at oppfølgere blir dårlige, den dagen publikum blir lei, sitter Disney med store investeringer i forutsigbare filmuniverser. De gjør dette for å tjene penger. Det er Disneys viktigste jobb, så man kan ikke klandre dem for det.

Vi vil ha mer «Star Wars», men vi vil ha bra filmer. Når det skal komme én film i året og vi ikke ser noen ende på noen ting, blir vi litt engstelige, sier lederen for Star Wars Norge.

Disney har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Kulturstrøm

  • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

    KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

    Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

    Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

    Petr Popelka
    Foto: NRK