NRK Meny
Normal

«Star Trek»-homohyllest slo skeivt ut

«Star Trek»-skaperne ville hedre skuespillerveteranen George Takei ved å gjøre rollefiguren hans homofil i den nye filmen. – Svært uheldig, mener Takei selv.

John Cho poserer med fan på premieren til «Star Trek: Beyond»

HYLLEST: Denne uka kunne skuespiller John Cho avsløre at rolefiguren Sulu er homofil i de nye «Star Trek»-filmene. Det falt ikke i god jord hos skuespilleren som opprinnelig gestaltet rollen. Her poserer Cho sammen med en fan i forbindelse med gallapremieren i Sydney tidligere denne uka.

Foto: Rob Griffith / Ap

George Takei som «Sulu i Star Trek»

STREIT: George Takei spilte Sulu i TV-serien fra 1966 til 1969, og gjentok rollen i flere av filmene som fulgte. Figurens privatliv ble sjelden skildret i serien, men han fikk på et tidspunkt barn med en kvinne.

Foto: NBC Television
Sulu i «Star Trek: Beyond»

SKEIV: John Cho spiller en homofil utgave av Sulu i «Star Trek: Beyond». Figuren har nå mannlig samboer og barn, uten at dét gjøres noe større poeng av i filmen.

Foto: United International Pictures
George Takei

SKUFFET: George Takei var selv i skapet gjennom hele sin «Star Trek»-karriere, men sto frem som homofil i 2005. Han setter liten pris på at hans gamle rollefigur nå blir utstyrt med ny legning.

Foto: Michael loccisano / Afp
Simon Pegg

STANDHAFTIG: Manusforfatter Simon Pegg forsvarer Sulus nye legning, og mener Takei tar feil.

Foto: NIKLAS HALLÉN / Afp

Den opprinnelige «Star Trek»-TV-serien fikk bare tre sesonger på skjermen, men ga startskuddet til en storindustri av nye TV-serier, filmer, bøker og spill.

Det foreløpig siste tilskuddet er snart kinoaktuelle «Star Trek: Beyond», den tredje filmen i rekken som lar nye skuespillere bekle rollene fra originalserien.

Hedret med ny legning

Blant disse er Sulu, romskipet «Enterprise»s navigatør. Sulu ble opprinnelig spilt av George Takei, som i 2005 sto frem som homofil, og som lenge har engasjert seg i kampen for homofile, bifile og transpersoners rettigheter.

Filmskaperne ville hedre Takei, og i den nye filmen lar de rollefiguren, som nå blir spilt av John Cho, være åpent homofil.

Det var Cho selv som kom med avsløringen overfor den australske avisa Herald Sun denne uka.

Snart viste deg seg at Takei selv satte liten pris på gesten.

I et intervju med The Hollywood Reporter sier Takei at revisjonen bryter med «Star Trek»-skaper Gene Rodenberrys opprinnelige visjon.

– Det gleder meg at det er en homofil rollefigur. Dessverre er det en forvrengning av Genes verk, som han puttet så mye omtanke inn i. Jeg synes det er svært uheldig, sier Takei.

Prøvde å stanse planene

Takei ble først kjent med planene i fjor, og forsøkte lenge å overtale skuespiller John Cho og regissør Justin Lin til å la en annen figur enn Sulu være homofil.

– Jeg sa «Vær fantasifull og skap en ny figur som har en historikk som homofil, i stedet for å la Sulu, som har vært heterofil hele tida, plutselig vise seg å ha vært i skapet».

Nå viser det seg at Takeis bønner ikke ble hørt.

Manusforfatter Simon Pegg, som også spiller maskinisten Scotty i de nye filmene, forsvarer i en uttalelse til The Guardian beslutningen om å gjøre rollefiguren homofil etter femti år som tilsynelatende heterofil.

– Jeg har mye respekt og kjærlighet for George Takei, hans hjertelag, mot og humor er en inspirasjon. Men hva hans tanker om vår Sulu angår, må jeg ærbødigst si meg uenig med ham, skriver Pegg.

– Ville blitt «den homofile figuren»

Pegg mener det ikke ville gitt samme effekt å skrive inn en ny, homofil rollefigur.

– Vi kunne ha introdusert en ny, homofil figur, men han eller hun ville da primært vært definert av sin seksualitet, som «den homofile figuren».

Pegg mener filmskaperne gjorde rett i å la en kjent og kjær figur skifte legning.

– Vi elsket ideen om at det skulle være noen vi allerede kjente, fordi publikum da allerede vil ha en mening om figuren som menneske, upåvirket av fordommer.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP