NRK Meny
Normal

”Sommernatt” - nå som podkast

Dette hørespillet fra 1957 bygger på forfatterens roman ”Skygger på mitt hjerte”, og har en hamsunsk stemning over seg. En ung mann gjenkaller i minnet en lykkelig sommer, som står for ham i en fjern og forlokkende glans.

Illustrasjon
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

 Naturen, sjø og skjær og dyr, bilder av det som hendte den sommeren smelter sammen i mannens erindring om Nordlandssommerens lengste dag. Her er også innslag av bittersøt humor.

Mona Hofland spiller den unge piken Ester Lind: den frodige og hele kvinnen som gir og gir av seg selv. Jens Bolling spiller Erik Brem, den unge dikteren som forslukent tar for seg og forbruker, men ikke selv har evnen til å gi. Han blir alltid stående utenfor som betrakter, fordi han mangler evnen til å gi seg helt inn under kjærligheten. Mens hun krever den fulle og hele hengivelse.

”Kjærlighetshistorien er nydelig skildret”, skrev Carl Fredrik Engelstad i sin anmeldelse i Morgenbladet, ” - det er opprinnelighet og liv og ynde over den, og den avspeiler naturen i dens skiftende sommerlighet, man fornemmer hvordan følelsesopplevelsene glir i ett med det levende Nordlands-landskap som Stigen er en så glimrende skildrer av.”

I den tredje rollen, Enoksen, hører vi Ottar Wicklund. Instruktør er Gerhard Knoop, som senere ble sjef for Radioteatret.

I januar har vi gleden av å tilby hørespill som podkast. Først ute er "Sommernatt" "Sommernatt" til podkast  

OM PODKAST
Podkast er et konsept der du kan laste ned ditt favorittradioprogram, og lytte til det når som helst, hvor som helst. Alt du trenger er en MP3-spiller og et program på din pc som laster ned et såkalt podkast.

NRK.no har laget en fortreffelig bruksanvisning om dette konseptet, og den kan du finne her: Dette er lenken du klipper ut, og limer inn i ditt podkast-program: Hva er podkast, og hvordan bruker jeg det?

http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: