Hopp til innhold

”Sommernatt” - nå som podkast

Dette hørespillet fra 1957 bygger på forfatterens roman ”Skygger på mitt hjerte”, og har en hamsunsk stemning over seg. En ung mann gjenkaller i minnet en lykkelig sommer, som står for ham i en fjern og forlokkende glans.

Illustrasjon
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

 Naturen, sjø og skjær og dyr, bilder av det som hendte den sommeren smelter sammen i mannens erindring om Nordlandssommerens lengste dag. Her er også innslag av bittersøt humor.

Mona Hofland spiller den unge piken Ester Lind: den frodige og hele kvinnen som gir og gir av seg selv. Jens Bolling spiller Erik Brem, den unge dikteren som forslukent tar for seg og forbruker, men ikke selv har evnen til å gi. Han blir alltid stående utenfor som betrakter, fordi han mangler evnen til å gi seg helt inn under kjærligheten. Mens hun krever den fulle og hele hengivelse.

”Kjærlighetshistorien er nydelig skildret”, skrev Carl Fredrik Engelstad i sin anmeldelse i Morgenbladet, ” - det er opprinnelighet og liv og ynde over den, og den avspeiler naturen i dens skiftende sommerlighet, man fornemmer hvordan følelsesopplevelsene glir i ett med det levende Nordlands-landskap som Stigen er en så glimrende skildrer av.”

I den tredje rollen, Enoksen, hører vi Ottar Wicklund. Instruktør er Gerhard Knoop, som senere ble sjef for Radioteatret.

I januar har vi gleden av å tilby hørespill som podkast. Først ute er "Sommernatt" "Sommernatt" til podkast  

OM PODKAST
Podkast er et konsept der du kan laste ned ditt favorittradioprogram, og lytte til det når som helst, hvor som helst. Alt du trenger er en MP3-spiller og et program på din pc som laster ned et såkalt podkast.

NRK.no har laget en fortreffelig bruksanvisning om dette konseptet, og den kan du finne her: Dette er lenken du klipper ut, og limer inn i ditt podkast-program: Hva er podkast, og hvordan bruker jeg det?

http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh