”Sommernatt” - nå som podkast

Dette hørespillet fra 1957 bygger på forfatterens roman ”Skygger på mitt hjerte”, og har en hamsunsk stemning over seg. En ung mann gjenkaller i minnet en lykkelig sommer, som står for ham i en fjern og forlokkende glans.

Illustrasjon
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

 Naturen, sjø og skjær og dyr, bilder av det som hendte den sommeren smelter sammen i mannens erindring om Nordlandssommerens lengste dag. Her er også innslag av bittersøt humor.

Mona Hofland spiller den unge piken Ester Lind: den frodige og hele kvinnen som gir og gir av seg selv. Jens Bolling spiller Erik Brem, den unge dikteren som forslukent tar for seg og forbruker, men ikke selv har evnen til å gi. Han blir alltid stående utenfor som betrakter, fordi han mangler evnen til å gi seg helt inn under kjærligheten. Mens hun krever den fulle og hele hengivelse.

”Kjærlighetshistorien er nydelig skildret”, skrev Carl Fredrik Engelstad i sin anmeldelse i Morgenbladet, ” - det er opprinnelighet og liv og ynde over den, og den avspeiler naturen i dens skiftende sommerlighet, man fornemmer hvordan følelsesopplevelsene glir i ett med det levende Nordlands-landskap som Stigen er en så glimrende skildrer av.”

I den tredje rollen, Enoksen, hører vi Ottar Wicklund. Instruktør er Gerhard Knoop, som senere ble sjef for Radioteatret.

I januar har vi gleden av å tilby hørespill som podkast. Først ute er "Sommernatt" "Sommernatt" til podkast  

OM PODKAST
Podkast er et konsept der du kan laste ned ditt favorittradioprogram, og lytte til det når som helst, hvor som helst. Alt du trenger er en MP3-spiller og et program på din pc som laster ned et såkalt podkast.

NRK.no har laget en fortreffelig bruksanvisning om dette konseptet, og den kan du finne her: Dette er lenken du klipper ut, og limer inn i ditt podkast-program: Hva er podkast, og hvordan bruker jeg det?

http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark