”Sommernatt” - nå som podkast

Dette hørespillet fra 1957 bygger på forfatterens roman ”Skygger på mitt hjerte”, og har en hamsunsk stemning over seg. En ung mann gjenkaller i minnet en lykkelig sommer, som står for ham i en fjern og forlokkende glans.

Illustrasjon
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

 Naturen, sjø og skjær og dyr, bilder av det som hendte den sommeren smelter sammen i mannens erindring om Nordlandssommerens lengste dag. Her er også innslag av bittersøt humor.

Mona Hofland spiller den unge piken Ester Lind: den frodige og hele kvinnen som gir og gir av seg selv. Jens Bolling spiller Erik Brem, den unge dikteren som forslukent tar for seg og forbruker, men ikke selv har evnen til å gi. Han blir alltid stående utenfor som betrakter, fordi han mangler evnen til å gi seg helt inn under kjærligheten. Mens hun krever den fulle og hele hengivelse.

”Kjærlighetshistorien er nydelig skildret”, skrev Carl Fredrik Engelstad i sin anmeldelse i Morgenbladet, ” - det er opprinnelighet og liv og ynde over den, og den avspeiler naturen i dens skiftende sommerlighet, man fornemmer hvordan følelsesopplevelsene glir i ett med det levende Nordlands-landskap som Stigen er en så glimrende skildrer av.”

I den tredje rollen, Enoksen, hører vi Ottar Wicklund. Instruktør er Gerhard Knoop, som senere ble sjef for Radioteatret.

I januar har vi gleden av å tilby hørespill som podkast. Først ute er "Sommernatt" "Sommernatt" til podkast  

OM PODKAST
Podkast er et konsept der du kan laste ned ditt favorittradioprogram, og lytte til det når som helst, hvor som helst. Alt du trenger er en MP3-spiller og et program på din pc som laster ned et såkalt podkast.

NRK.no har laget en fortreffelig bruksanvisning om dette konseptet, og den kan du finne her: Dette er lenken du klipper ut, og limer inn i ditt podkast-program: Hva er podkast, og hvordan bruker jeg det?

http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.