NRK Meny
Normal

Dansk storserie

Kanonsuksesser som ”Krøniken” og ”Forbrytelsen” har fått sin etterfølger. Andre sesong av DRs nye, store dramaserie ”Sommer” kommer til høsten.

Sommer - ny dramaserie fra DR
Foto: DR

”Sommer” hadde dansk premiere 1. nyttårsdag i år og fikk en strålende mottakelse av både tv-anmeldere og publikum.

1,6 millioner seere trosset tømmermennene på årets første dag for å følge serien på DR1, flere enn de som så dronning Margrethes nyttårstale på samme kanal denne kvelden.

Dermed tyder alt på at "Sommer" igjen gjør DR til det foretrukne samlingspunktet for danske seerne på søndagskveldene, der serien avløser "Forbrytelsen" denne sesongen.

Legedrama

DR har markert seg som en sterk leverandør av publikumsvennlige kvalitetsserier, fra ”Matador” og ”Krøniken” til ”Nikolaj og Julie” og nå sist ”Forbrytelsen”.

Nå får vi altså ”Sommer”, et moderne familiedrama der to brødre og deres far, alle tre leger, står i sentrum for handlingen. Det en intens historie om foreldre og barn, om gleder og sorger, og om samhold og splittelse innenfor og på tvers av generasjonene.

Man føler seg også ekstremt godt underholdt og nysgjerrig på denne familiens innbyrdes relasjoner, hemmeligheter og løgner

Karen Margrethe Schelin, tv-anmelder Berlingske Tidende

Ungt team

Karina Dam.

Tv-debutanten Karina Dam er hovedforfatter bak 'Sommer'.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Ti episoder står på sendeplanen denne sesongen, og ti nye er under produksjon. Med unntak av den danske stjerneprodusenten Sven Clausen (”Landsbyen”, ”Taxa”, ”Rejseholdet”, ”Krøniken” og ”Ørnen) er det et ungt team som står bak serien, frontet av debutanten Karina Dam som hovedforfatter.

Også på skuespillersiden er det flere ubeskrevne blad, men også berømte navn som Lisbet Dahl, først og fremst kjent som Danmarks revydronning, og Jesper Langberg, som mange vil huske fra rollen som Kresten Skjern i ”Matador”.

Familien Sommer

Tittelen ”Sommer” viser ikke til årstiden, men til navnet på legefamilien som serien handler om.

I åpningssekvensen befinner vi oss i en liten afrikansk landsby, der vi midt under en dramatisk fødsel møter den unge, idealistiske legen Jakob Sommer.

Han arbeider som utsendt for Leger Uten Grenser i Malawi, der han har bodd et år sammen med sin fotografkjæreste Mille og hennes tenåringsdatter Lærke.

Vaklende patriark

Et brev fra Jakobs mor, Sophia, snur opp ned på tilværelsen til de tre. Hun vil at de skal komme hjem og feire 65-årsdagen til Jakobs far, Christian Sommer. Han har i en mannsalder drevet sin legepraksis i familiens villa i provinsbyen Frederiksværk. Der arbeider også Jakobs bror, den mer tilbakelente og livsnytende Adam.

Jakob Sommer (Lars Ranthe) og Mille (Marie Louise Wille) i Malawi.

Jakob (Lars Ranthe) og Mille (Marie Louise Wille) trives i Malawi, der Jakob arbeider for Leger Uten Grenser. Men et brev fra Jakobs mor får dem til å dra hjem til Danmark.

Foto: Henrik Kristensen, DR

Snart viser det seg at ikke alt er som det skal være med den aldrende patriarken. Det får vidtrekkende konsekvenser for hele familien.

Den etablerte maktbalansen dem imellom blir brått endret, og det fører til personlige konflikter og kriser som familien med sin mangeårige taushetskultur har problemer med å håndtere.

Kritikerros

TV-anmelderne gav serien en god mottakelse etter premieren 1. januar. Ikke minst fikk skuespillerne mye ros.

Anmelderen i Berlingske Tidende, Karen Margrethe Schelin, skrev blant annet:

”DRs nye familieserie Sommer kom flott fra start. Serien er båret av en sjelden ekthet, som understrekes av friske nye TV-ansikter og eminent skuespill over hele linjen. (...) Man føler seg også ekstremt godt underholdt og nysgjerrig på denne familiens innbyrdes relasjoner, hemmeligheter og løgner”, skrev Schelin, som omtalte DRs ambisiøse satsing som forfriskende.

Persongalleriet

Christian Sommer (Jesper Langberg)

Christian Sommer (Jesper Langberg).
Foto: Thomas Marott

Den pliktoppfyllende og ærekjære Christian har vært allmennlege i en liten dansk provinsby i over 30 år. For ham har legegjerningen alltid vært et kall, og det meste annet har måttet vike. Han har fulgt sine pasienter i tykt og tynt og sett dem vokse opp, få barn og bli gamle. Samtidig utstråler han autoritet og makt, og det er ingen tvil om statusforholdet mellom ham og det mennesket han står overfor. Spesielt høye krav stiller han til sine to sønner, og han forventer at også de skal være villige til å ofre mye for legegjerningen.

Sophia Sommer (Lisbet Dahl)

Sophia (Lisbet Dahl).
Foto: Mike Kollšffel / Mike Kollšffel

Sophia er gift med Christian og er det ubestridte overhodet i den private delen av familievillaen. Hun er vant til å regjere med fast hånd og uten innblanding på hjemmebane. Som datter av to polske innvandrere vokste hun opp i fattigdom. Da hun giftet seg med Christian Sommer, ble det starten på et liv hun hadde drømt om. Men det har også vært et liv i ensomhet og fortielse. Hennes oppmerksomhet har gjennom årene mest vært rettet mot de to sønnene, da Christian har vært så opptatt av sin private praksis at han det meste av tiden har vært både fysisk og mentalt fraværende.

Jakob Sommer (Lars Ranthe)

Jakob Sommer (Lars Ranthe)
Foto: Thomas Marott

Jakob er Christian og Sophias yngste sønn og samboer med Mille og hennes stedatter Lærke. Han er en ildsjel som tror på det gode i mennesket. Han stiller store krav til seg selv både som lege og menneske, og gir mye av seg selv i forhold til andre – men opplever også å få mye igjen. Til gjengjeld har han liten tålmodighet når ”snylterne” stjeler hans tid med sine selvpåførte luksusproblemer. Hans oppfattelse av skillet mellom sanne problemer og uvesentligheter er blitt skjerpet gjennom arbeidet for Leger Uten Grenser i Afrika.

Adam Sommer (Mikael Birkkjær)

Adam (Mikael Birkkjær).
Foto: Mike Kollöffel / Mike Kollöffel

Jakobs to år eldre bror har et nytelsesfullt forhold til tilværelsen og stor appetitt på kvinner. Med sin ekstreme hukommelse er han familiens dyktigste lege rent faglig, men han mangler til gjengjeld menneskelig interesse for sine klienter. Han er fullt klar over at faren alltid har satt Jakob høyere enn ham, men like fullt elsker han lillebroren sin over alt. I forhold til kvinner unngår han omhyggelig faste forhold – men når han møter den målbevisste Anna, blir han mer fascinert enn han noen gang har opplevd.

Mille Kaiser (Marie Louise Wille)

Mille Kaiser Mille (Marie Louise Wille).
Foto: Thomas Marott

Jakobs kjæreste arbeider som fotograf og ble som attenåring enslig mor til Lærke, som nå er 16 år. Mille vokste opp i et utsvevende og støyende kollektiv, der hun tidlig måtte lære hvordan hun skulle tilkjempe seg oppmerksomhet. Hun hadde mange kjærester da datteren var liten, men ingen av dem holdt mål som stefar for Lærke, som betyr alt for henne. Da hun møtte Jakob, var det datterens begeistring som gjorde utslaget, og snart flyttet de tre sammen. Men etter ti år kjenner hun fortsatt trang til å stå på egne ben.

Lærke Kaiser (Cecilie Bøcker Rosling)

Lærke (Cecilie Bøcker Rosling)
Foto: Mike Kollšffel / Mike Kollšffel

16 år gamle Lærke har aldri vært i tvil om at hun er elsket og viktigst av alle i morens liv. Samtidig fornemmet hun tidlig at moren aldri har hatt noen normal ungdomstid på grunn av henne, og hun gjør seg flid med ikke å skuffe henne. Lærke er rolig, ettertenksom og har et sterkt indre liv som hun uttrykker i hemmelige, tankevekkende dikt. Hun har lyst til å hoppe ut i det hun tror er voksenlivet, men vet ikke helt hvordan.

Anna Krogh Møller (Camilla Bendix)

Anna (Camilla Bendix).
Foto: Thomas Marott

Den viljesterke og ærgjerrige Anna flytter tilbake til barndomsbyen, der hun kommer i kontakt med Adam Sommer. Hun forlot byen som 16-åring, etter å ha tatt et oppgjør med den snevre pikerollen foreldrene forsøkte å tvinge henne inn i. Hun ble en fremragende kokk og bygget opp en populær restaurant sammen med kjæresten. Men da hun grep ham i nærkontakt med en av de ansatte, dumpet hun øyeblikkelig både ham og restauranten og reiste tilbake til hjembyen. Her starter hun sitt eget cateringfirma, og er innstilt på å glemme alle romantiske drømmer inntil forretningen er blitt en suksess.

Les programomtale Hjemmeside på dr.dk

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP