NRK Meny
Normal

«Snowden»-regissør: – Snowden har gjort verden en kjempetjeneste

– Vi følger hans reise og noe ingen annen tidligere har gjort i amerikansk etterretning, sier stor-regissør Oliver Stone på Norgesbesøk med film om Edward Snowden.

Den kontroversielle regissøren er i Norge for å presentere sin nye storfilm «Snowden» som har norgespremiere 30. september. Filmen handler om Edward Snowden og hvordan han ble en av verdens mest kjente varslere.

VARSLING FOR FRED: – Varsling handler om fred, fordi det retter oppmerksomheten mot prosesser i USA som hindrer fred, sier regissør Oliver Stone på Dagsrevyen.

SE HELE INTERVJUET NEDERST I ARTIKKELEN

Den kontroversielle regissøren er i Norge for å presentere sin nye storfilm «Snowden» som har norgespremiere 30. september. Filmen handler om Edward Snowden og hvordan han ble en av verdens mest kjente varslere.

Snowden-saken er i dag verdenskjent etter at den tidligere datateknikeren lekket store mengder hemmelig informasjon om amerikanske myndigheters etterretningsarbeid til offentligheten.

– Filmens handling er kompleks. Jeg vil at dere skal skjønne at det dreier seg om en ung mann som først er stolt av å jobbe for CIA og deretter NSA. Etter hvert går han gjennom en prosess hvor han er vitne til så mye at han til slutt våkner og forstår at dette er et monster, sier Stone.

Oliver Stone

I Norge: Oliver Stone hyller Edward Snowden i forkant av norgespremieren.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

Måtte skape tillit

Oliver Stone har selv engasjert seg sterkt i Snowdens sak. Han har hatt ni besøk hos Snowden som nå lever i asyl i Russland for å unngå utlevering til USA, som har siktet han for spionasje. Regissøren sier han måtte jobbe for å bygge tillit til varsleren i arbeidet med filmen.

– Han begynte gradvis å stole mer på oss underveis. Han forstod at denne filmen er et viktig avtrykk som vil definere hva han har gjort. Det er visse ting han vet som han ikke har kunnet fortelle oss fordi han er etterlyst, sier Stone og legger til at publikum vil kunne få et glimt av Snowden i egen person.

– Mot slutten er han med i filmen. Jeg ville ha han der som en påminner til folk om at han faktisk finnes og eksisterer, sier Stone.

Edward Snowden

I RUSSLAND: Snowden har samarbeidet tett med regissør Oliver Stone fram mot storfilmen «Snowden».

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Forsvarer Snowden

Tidligere har Snowden saksøkt den norske stat for å skaffe seg en forsikring om at han ikke vil bli utlevert av norske myndigheter, dersom han reiser til Norge for å motta Ossietzkyprisen i november.

I dag ble det kjent at Snowden sammen med ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN vil anke saken til høyesterett, etter avvisningen i lagmannsretten. Oliver Stone er ikke overrasket over at saken nå turnerer i rettsvesenet.

– Jeg er ikke overrasket. Washington-etablissementet, amerikanere og flere folk oppfatter at han brøt loven. Og han gjorde jo det for å vise at NSA og CIA bryter med grunnloven og folkets grunnleggende rettigheter, sier Stone.

– Det han gjorde ble gjort av lojalitet til landet sitt. Snowden vil opplyse folk om hva som faktisk skjer.

Edward Snowden er i år en av flere kandidater til å motta Nobels fredspris. Hvem som vinner prisen blir først offentliggjort 7. oktober, men Oliver Stone legger ikke skjul på at han håper Snowden får prisen.

– Det ville virkelig vært en film. Det er en helt fantastisk tanke, sier han.

SE HELE INTERVJUET HER:

NRK Dagsrevyen fikk besøk av Oliver Stone i forbindelse med hans nye film om Edward Snowden.

HELE INTERVJUET: Oliver Stone gjestet Dagsrevyen for å fortelle om arbeidet med filmen om varsleren Edward Snowden.

Se trailer for «Snowden» her:

Les mer om: Snowden-lekkasjene

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.