Svenskene vant Nordisk Råds Filmpris 2011

Den svenske filmen «Skyggesiden» vant Nordisk Råds Filmpris 2011.

Skyggesiden

Det tidligere ekteparet Noomi Rapace og Ola Rapace spiller mot hverandre i «Skyggesiden».

Foto: promo

Nordisk Råds Filmpris 2011 går til den svenske filmen «Skyggesiden» («Svinalängorna»). Det kunngjorde juryens æresformann, skuespilleren Helen Mirren, i dag. Skyggesiden er regissert av Pernilla August og prisen på 350.000 danske kroner deles likt mellom regissøren, manusforfatterne Pernilla August og Lolita Ray samt produsentene Helena Danielsson og Ralf Karlsson.

Helen Mirren

Den britiske skuespilleren Helen Mirren offentliggjrode prisvinneren.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– Juryens beslutning var enstemmig. Dette er en film som berørte oss alle på en spesiell måte. Og dette er også filmens styrke, sa juryformann Helen Mirren under pressekonferansen.

Juryen, som består av filmeksperter fra de fem nordiske landene samt Helen Mirren, begrunner valget av årets vinner som følger:

«Skyggesiden» er et hardtslående, komplekst drama - rått og delikat på samme tid, mørkt, men likevel fylt av livets lys. Pernilla August og hennes team viser et bemerkelsesverdig blikk for detaljer og nyanser, og et talent for å få det vanskelige til å se lett ut. Skuespillet er enestående og – for ikke å glemme: ’Skyggesiden’ er noe så uvanlig som en personlig og original tolkning av en litterær bestselger.»

Les også: Noomi «Salander» Rapace skilles, men gifter seg igjen på film

Se trailer for «Skyggesiden» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fint selskap

Joachim Trier

Regissør Joachim Trier.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Prisen ble delt ut for åttende gang. Årets norske nominerte var «Oslo, 31. august» .

– Tidligere vinnere har vært Aki Kaurismäki, Roy Andersson og Lars von Trier. Det er ganske ærefult bare å være nominert, sa regissør Joachim Trier til NRK før offentliggjøringen.

«Oslo, 31. august» er solgt til en rekke europeiske land, deriblant Frankrike og Storbritannia.

Les: – Joachim har gitt meg enormt mye som skuespiller

Les: Møtt med trampeklapp i Cannes

Fem filmer konkurrerte mot hverandre:

- Danmark: «Sandheden om mænd (The truth about men)», regi: Nikolaj Arcel
- Finland: «Hyvä poika (The good son)», regi: Zaida Bergroth
- Sverige: «Svinalängorna (Beyond)», regi: Pernilla August
- Island: «Brim (Undercurrent)», regi: Árni Ólafur Ásgeirsson
-Norge: «Oslo, 31. august», regi: Joachim Trier.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dristige løsninger

Helen Mirren, Pernilla August og Lolita Ray under Nordisk Råds Filmpris 2011

Helen Mirren, Pernilla August og Lolita Ray under Nordisk Råds Filmpris 2011 i København.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Juryens begrunnelse for «Oslo, 31. august» var som følger:

«Oslo, 31. august» står, i likhet med regissør Joachim Triers debut «Reprise» (2006), i et synlig og ærbødig, men også lekent forhold til europeisk kunstfilmtradisjon. Filmen portretterer en ung mann som tross gode utsikter har endt opp som heroinmisbruker. Fylt av livslede og desperasjon møter han i løpet av et sensommerdøgn kjente og ukjente som bidrar til å definere hans eksistens og historie. Trier rører oss med sine dristige visuelle og auditive løsninger og lar selve byen spille en sentral rolle, filtrert gjennom hovedpersonens sinn. Anders Danielsen Lie imponerer som Anders, et trykkokende sentrum blant folk og bymiljøer.

Se filmpolitiets anmeldelse av «Oslo, 31. august» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.