NRK Meny
Normal

«Serial»-drapsdømt får ny runde i retten

Drapsdømte Adnan Syed, kjent gjennom podkast-fenomenet Serial, får nå sin femten år gamle drapssak revurdert. Årsaken er et mulig nøkkelvitne som aldri ble kalt inn for retten.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

KALDE SPOR: En femten år gammel drapssak har blitt høstens store samtaleemne. Nå får eks-kjæresten som ble dømt for drapet på Hae Min Lee i 1999 en ny sjanse til å få straffen omgjort.

Foto: TNS / Sipa USA

Drepte Adnan Hae? Eller er Jays vitneprov fullstendig oppdiktet?

Podkast-entusiaster verden over har denne høsten vært fullstendig oppslukt i en femten år gammel drapssak i USA.

Årsaken er Serial, radioprogrammet This American Lifes episodiske oppnøsting av mysteriet rundt drapet på gymnaseleven Hae Min Lee i Baltimore, Maryland i 1999.

Les: «Serial» knuser podkast-rekorder

Denne artikkelen inneholder ingen opplysninger fra drapssaken som ikke er omtalt i seriens første episoder, men svorne fans står fritt til å slutte å lese her.

Avgjørende vitne uteble

Eks-kjæresten Adnan Syed ble dømt for drapet, men har hele tiden hevdet sin uskyld.

Nå, i en alder av 34 år, står han foran sin «siste, beste» sjanse til å få dommen omgjort og bli fri, hevder Syeds advokat C. Justin Brown overfor Assosciated Press.

En ankedomstol i delstaten Maryland skal nå ta stilling til om Syeds forsvarer under den opprinnelige rettssaken gjorde en feil da hun unnlot å kalle inn et vitne som kunne gitt Syed albi for tidsrommet da eks-kjæresten Hae ble drept.

Vitnet, som ble omtalt og intervjuet i en av seriens første episoder, forklarte seg aldri da saken gikk for retten i 2000.

– Hele rettssaken hvilte på hvorvidt Syed kunne bevise hvor han var på drapstidspunktet. Samtidig har et troverdig vitne, uten synlige bindinger til Syed, meldt seg uoppfordret og fortalt at hun var sammen med ham på drapstidspunktet, forteller Brown.

Etterlot seg flere spørsmål

Nettopp Syeds forsvar under rettssaken er blitt et sentralt element i fortellingen som produsent Sarah Koenig nøster opp i.

Forsvarer Christina Gutierrez skal ha visst om vitnet som kunne frikjent Syed, men samtidig unnlatt å kalle henne for retten.

Advokaten mistet selv bevillingen i 2001, kort tid etter rettssaken, og døde i 2004. Dermed har sentrale spørsmål rundt rettssaken forblitt ubesvart for Serial-lytterne.

Syeds nye advokat hevder også at den første forsvareren gjorde feil i å ikke prøve å inngå forlik for klienten sin.

Nå må påtalemyndigheten i delstaten svare på om de er enig i at Syed fikk for dårlig juridisk representasjon.

Hvis ankedomstolen finner ut at det ble gjort feil under den opprinnelige rettssaken, kan Syed, som nå har sonet 14 år i fengsel, bli frisatt eller få straffen redusert.

Tror ikke seriesuksessen påvirker dommerne

Pokasten Serial har slått alle rekorder, og på kort tid blitt den mest nedlastede i Itunes noensinne.

Serien har mobilisert amatørdetektiver verden rundt, og avstedkommet flere podkaster om podkasten, blant dem P2-programmet Salongens ukentlige Serial-podkast.

Ankedomstolen ba om redegjørelsen fra påtalemyndigheten allerede i september, og det er dermed ikke seriens suksess som har gjort at saken nå blir tatt opp på nytt. Men det er likevel uvanlig, fremholder Brown.

– Ankedomstolen har vist interesse for saken og har bedt staten Maryland om å svare på vår ankesøknad, og det er mer enn de vanligvis gjør i slike prosesser. Men jeg tror domstolen fatter sin avgjørelse på sakens fakta, og ikke på populariteten til podkasten.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP