«Seinfeld»-skuespiller er død

Frances Bay sloss med Jerry Seinfeld om et brød, spilte i tre filmer av David Lynch, og hadde en lang karriere som småskrullete, gammel bestemor i en lang rekke TV-serier og filmer.

Francis Bay

Frances Bay poserer triumferende med et brød, tilsvarende det hun kjempet om i «Seinfeld». Bildet er fra 2008, da skuespilleren fikk sin stjerne i 'Walk of fame' i Toronto.

Foto: Frank Gunn / AP

Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld gjorde Frances Bay til et kjent fjes da han rappet brødet hennes.

Foto: TV3

Skuespilleren ble 92 år gammel, og er kanskje mest kjent for rollen som den gamle damen som havner i slåsskamp med Jerry Seinfeld etter en kraftig disputt om et brød.

New York Times skriver at Bay startet karrieren som skuespiller på radio, men hun tok en lang pause fra skuespilleryrket etter å ha giftet seg og fått en sønn. Sønnen døde når han var i 20-årene, og etter dette prøvde Bay seg igjen som skuespiller.

Sen debut

David Lynch

David Lynch brukte Frances Bay i tre av sine mest kjente filmer.

Foto: STAN HONDA / AFP

Hun gjorde sin filmdebut som 59-åring i Chevy Chase-filmen «Foul Play» fra 1978. Her fikk hun rollen som søt og vimsete gammel dame, og denne rollen skulle hun traktere resten av karrieren.

På en lang CV med 158 opptredener, kan hun skilte med rollen som Adam Sandlers bestemor i «Happy Gilmore» og roller i kjente TV-serier som «Seinfeld», «Cheers», «Akutten», «Matlock» og «X-files».

Hun spilte også i filmene «Blue Velvet», «Wild At Heart» og «Twin Peaks: Fire Walk With Me», som alle ble regissert av David Lynch.

Amputert karriere

I 1997 spilte skuespilleren i serien «The Road To Avonlea». Rollen gjorde at hun ble hedret på Gemini-utdelingen, som er Canadas svar på Emmy.

2002 ble et utfordrende år for Frances Bay. Først døde mannen Charles, og senere ble hun påkjørt av en bil og måtte amputere høyre ben. Men motgangen stanset ikke veteranskuespilleren, som etter kort tid var tilbake på lerretet i nye roller som gammel dame.

Kulturstrøm

  • Medrivende islandsk drama

    Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

    Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
    Foto: Another World Entertainment