NRK Meny
Normal

«Sandy» skaper full kulturkollaps

Hele Broadway er stengt ned, konserter og kinoforestillinger er avlyst, og talkshowene må droppe sendingene sine. «Sandy» har ført til sammenbrudd for kulturlivet i New York.

Broadway

Teatrene på Broadway i New York har blitt tvunget til å avlyse sine forestillinger.

Foto: Charles Sykes / Ap

Kulturlivet i New York og flere andre steder i USA er blitt tvunget i kne av den kraftige stormen «Sandy».

Myndighetene i New York har inndratt alle tillatelser for utendørs filming mandag og tirsdag, noe som får konsekvenser for TV-serier som «Gossip Girl», «Person of Interest», «Smash», «666 Park Avenue» og «Elementary», ifølge nyhetsbyrået Ap.

I tillegg er så mange TV-seere uten strøm på grunn av stormen, at flere TV-stasjoner har valgt å endre på programplanene.

For at ingen skal gå glipp av siste episode, har de valgt å sende repriser i stedet for nye episoder av flere TV-serier.

Sendte som normalt

Talkshowene «The Daily Show» og «The Colbert Report» tok fri mandag kveld, og droppet sendingene sine.

David Letterman gjennomførte imidlertid sin sending av «Late Show», men uten publikum til stede i lokalet.

Gjestene trosset stormen og klarte å komme seg fram til sendingen, deriblant skuespiller Denzel Washington.

– Jeg svømte hele veien til New York. Kun for deg, Dave, sa Denzel Washington da han ankom sendingen i gul regnfrakk.

Teaterlivet rammet

Også på Broadway har stormen ført til fullstendig sammenbrudd, og verken skuespillere eller publikum har hatt mulighet til å komme seg til forestillingene.

Ifølge Ap vil alle de 40 teatrene på Broadway være mørklagt ut tirsdag.

I New York er også kinoer og konsertlokaler stengt.

Blant annet har bandet «Journey», komikeren Louis C.K. og musiker Rufus Wainwright blitt nødt til å avlyse forestillinger.

Også for innendørsaktiviteter som dataspill og nettsurfing, har stormen fått konsekvenser for dem som fortsatt har strøm- og internettilkoblingen i orden.

Spillkjeden Area GameStop har kansellert lanseringen av spillet «Assassin's Creed III» i alle butikker i Nord-Øst-USA.

journey

Bandet Journey måtte avlyse sin konsert i New York på grunn av «Sandy».

Foto: ERIC HENDERSON / Reuters

På nettet har «Sandy» ført til nettverksproblemer for flere populære tjenester.

Blant annet har det populære nyhetsnettstedet The Huffington Post vært nede store deler av dagen. Det samme gjelder sladdersiden Gawker.com.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK