Hopp til innhold

«Sandy» skaper full kulturkollaps

Hele Broadway er stengt ned, konserter og kinoforestillinger er avlyst, og talkshowene må droppe sendingene sine. «Sandy» har ført til sammenbrudd for kulturlivet i New York.

Broadway

Teatrene på Broadway i New York har blitt tvunget til å avlyse sine forestillinger.

Foto: Charles Sykes / Ap

Kulturlivet i New York og flere andre steder i USA er blitt tvunget i kne av den kraftige stormen «Sandy».

Myndighetene i New York har inndratt alle tillatelser for utendørs filming mandag og tirsdag, noe som får konsekvenser for TV-serier som «Gossip Girl», «Person of Interest», «Smash», «666 Park Avenue» og «Elementary», ifølge nyhetsbyrået Ap.

I tillegg er så mange TV-seere uten strøm på grunn av stormen, at flere TV-stasjoner har valgt å endre på programplanene.

For at ingen skal gå glipp av siste episode, har de valgt å sende repriser i stedet for nye episoder av flere TV-serier.

Sendte som normalt

Talkshowene «The Daily Show» og «The Colbert Report» tok fri mandag kveld, og droppet sendingene sine.

David Letterman gjennomførte imidlertid sin sending av «Late Show», men uten publikum til stede i lokalet.

Gjestene trosset stormen og klarte å komme seg fram til sendingen, deriblant skuespiller Denzel Washington.

– Jeg svømte hele veien til New York. Kun for deg, Dave, sa Denzel Washington da han ankom sendingen i gul regnfrakk.

Teaterlivet rammet

Også på Broadway har stormen ført til fullstendig sammenbrudd, og verken skuespillere eller publikum har hatt mulighet til å komme seg til forestillingene.

Ifølge Ap vil alle de 40 teatrene på Broadway være mørklagt ut tirsdag.

I New York er også kinoer og konsertlokaler stengt.

Blant annet har bandet «Journey», komikeren Louis C.K. og musiker Rufus Wainwright blitt nødt til å avlyse forestillinger.

Også for innendørsaktiviteter som dataspill og nettsurfing, har stormen fått konsekvenser for dem som fortsatt har strøm- og internettilkoblingen i orden.

Spillkjeden Area GameStop har kansellert lanseringen av spillet «Assassin's Creed III» i alle butikker i Nord-Øst-USA.

journey

Bandet Journey måtte avlyse sin konsert i New York på grunn av «Sandy».

Foto: ERIC HENDERSON / Reuters

På nettet har «Sandy» ført til nettverksproblemer for flere populære tjenester.

Blant annet har det populære nyhetsnettstedet The Huffington Post vært nede store deler av dagen. Det samme gjelder sladdersiden Gawker.com.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)