NRK Meny
Normal

”Roser i ørkenen”

Den siste 17. mai. Det var svart av folk den kvelden, utenfor Hospitalet i Pilestredet. Var det en popartist eller et sportsidol som ble feiret? Nei, det var en mann som lå for døden. Alle visste det, uten telefon, uten SMS, uten radio og TV.

En ung Sven Nordin mottok Radioteatrets ærespris

For rollen som Wergeland fikk den unge skuespilleren Sven Nordin Radioteaterts ærerspris, ”Blå Fugl”

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Det er 11. juni 1845, og det går mot slutten for Henrik Wergeland. En knapp måned tidligere, 17. mai, var han ennå mirakuløst livsbejaende og i full aktivitet med sin penn. Og det er i denne siste kreative fasen vi møter ham i Barthold Halles hørespill ”Roser i ørkenen”.

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland 1808-1845.

Foto: NTB / SCANPIX

Terningkast seks

- Som Wergelands dikt er Barthold Halles radioteater om dikteren: rikt, klokt og vakkert, skrev VG og ga forestillingen terningkast seks da den hadde premiere i 1988. Og for rollen som Wergeland fikk den unge skuespilleren Sven Nordin Radioteaterts ærerspris, ”Blå Fugl”. All grunn til å sende stykket om igjen i et Wergeland-år.

Barthold Halle hadde selv regien. - Et praktfullt hørespill, med en vrimmel av fremragende skuespillere, og med Arne Nordheims spesialkomponerte musikk. Ufattelig hvis ikke denne sendingen vil skape ny og økt interesse for den eventyrlig folkekjære, men lite leste diktergigant! skrev Dagbladet. I en kombinasjon av samtale med venner, lyrikkinnslag og erindringsbilder får vi et variert og lys levende tilbakeblikk over Wergelands utrolige livsløp.

”Roser i ørkenen” blir lagt ut her på våre nettsider

Radioteatret har delt hørespillet i to denne gangen. Første del går i P2 søndag 1. juni kl.15:03. Mandag blir det ikke vanlig reprisesending, men hørespillet vil bli lagt ut på internett, der man kan finne det under nrk.no/radioteatret. Annen del neste søndag og mandag.

Etterprogram

Etter Halles radiostykke får vi høre professor Francis Bull kåsere over Henrik Wergeland, i et arkivopptak fra dikterens 150 årsdag, 17. Juni 1958.[Teks: Nils Heyerdahl]