Premiere: «Ronja Røverdatter»

En helt spesiell premiere står for tur denne lørdagen. Selveste «Ronja Røverdatter», i Radioteatrets egen dramatisering! Lørdag 03. oktober kl. 17.03.

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold spiller Ronja og Birk i radioteatrets dramatisering av Ronja Røverdatter.

Foto: Evy Finholt / NRK

Astrid Lindgrens bok om «Ronja Røverdatter» er en klassiker blant barnebøker. Den er dramatisert både for scene og film, men ikke for norske radiolyttere, før nå! Fra lørdag kan du benke deg foran radioapparatet eller PC-en, og høre Helge Andersens nydramatisering for Radioteatret.

Ronja møter Birk

En uværsnatt blir Ronja Røverdatter født i Mattisborgen. Den natten slår lynet ned og deler borgen i to med det skumle Helvetesgapet i midten. Ronja er det eneste barnet til Mattis og Undis og en dag skal hun bli røverhøvding som sin far.

Ronja vokser opp og utforsker skogen rundt borgen og blir kjent med alt som bor der, selv rumpenisser, grådverger og villvetter. Men, en dag ser hun en uvant skikkelse på den andre siden av Helvetesgapet: Et barn!

Det er Birk Borkasønn, som ble født samme natt som Ronja, og som har flyttet inn i Nordborgen med Borkarøverene. Ronja og Birk blir som bror og søster, men det liker ikke røverhøvdingene og erkefiendene Mattis og Borka!

Innspillingen av Ronja Røverdatter

Norsk Film i samarbeid med bl.a. svensk TV1 spilte inn filmen 'Ronja Røverdatter'. Forfatter Astrid Lindgren var manusforfatter og Tage Danielsson hadde regien. Filmen hadde premiere i 1984. Bildet: Ronja (Hanna Zetterberg) på fanget til Skalle-Per (Allan Edwall).

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Musikk: Jane Kelly/ Sindre Hotvedt
Produsent: Guri Skeie
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Regi: Cecilie Mosli

De som er med:

Ronja - Helene Marie Lohne
Birk - Ole Thiis Bekkevold
Forteller - Heidi Goldmann
Mattis - Nils Ole Oftebro
Lovis - Marit Synnøve Berg
Skalle Per - Svein Scharffenberg
Borka - Stig Henrik Hoff
Undis - Anna Bache-Wiig
Villvetter - Miriam Sogn, Jane Kelly
Rumpenisser - Marte Mørland, Gustav Nilsen
Lille Klippen - John Brungot
Fjosok - Christian Greger Strøm
Tjorn - Morten Espeland
Tjege - Geir Atle Johnsen

Innspilling av Ronja Røverdatter

Svein Scharffenberg, Helene Marie Lone og Nils Ole Oftebro i studio under arbeidet med Ronja Røverdatter.

Foto: Evy Finholt / NRK

Kulturstrøm

 • Kinoklar Bent Hamer-film

  Fredag har «The Middle Man» fra regissør Bent Hamer kinopremiere. Filmens skuespillerlag består blant annet av Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Trond Fausa Aurvåg og Aksel Hennie. – Mørk, mystisk og tørrvittig dramakomedie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Pål Sverre Hagen i filmen "The middle man" av Bent Hamer. Premiere september 2021.
  Foto: John Christan Rosenlund (FNF) © 2020 BULBUL FILM / THE MIDDLE MAN FILMS INC / PANDORA FILM
 • Teaterstreiken trappes opp

  22.september trappes streiken i kultursektoren opp. Da går 121 nye medlemmer ut i streik. Det melder de streikende organisasjonene, Fagforbundet, NTL og Creo, i en pressemelding.

  Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater og Teater Innlandet er blant de nye institusjonene som nå vil bli berørt av streiken. I tillegg tas enda flere medlemmer ved blant annet Operaen, Det Norske Teatret og Kristiansand Symfoniorkester ut i streik.

  Streiken startet 3. september og partene er uenige om pensjonsordningene. Til sammen vil 556 kulturansatte være i streik fra 22. september.