Hopp til innhold

«Ringenes Herre»-stjerne: – Ville ikke vært med hvis det kun var hvite skuespillere

– Vi er klare for kritikk, men vi er ikke klare for rasisme, sier produsenten av den nye TV-serien. Hovedrollen Morfydd Clark er også svært tydelig når NRK møter henne.

Cun5jVcA0hY

Morfydd Clark kan bli en av årets TV-fjes som hovedrollen i «Ringenes Herre: Maktens ringer».

Foto: AP

Hun vil bli et av årets mest kjente ansikter, den walisiske skuespillerinnen Morfydd Clark.

Rikingen Jeff Bezos har nemlig satset flere milliarder kroner på at «Ringenes Herre: Maktens ringer» skal bli årets store TV-snakkis på hans strømmeplattform Amazon Prime.

Morfydd Clark spiller alven Galadriel i historien, en av de mest markante rollene i serien som har premiere 2. september.

Men tiden vil vise om dette blir en suksess. Serien har nemlig fått kraftig kritikk før premieren, blant annet fra den mest hardbarka fansen.

Du kan også høre historien om hvordan Ringenes Herre-universet ble til i podkasten Oppdatert.

e3MsKHSILpY

Morfydd Clark som alven Galadriel.

Foto: AP

– Forferdelig

Noen av dem som elsker forfatteren bak seriens univers, John Ronald Reuel Tolkien, mener at serien har tatt seg for store kunstneriske friheter. De mener serieskapernes valg om å ha mangfold i serien strider med forfatterens opprinnelige verk.

Seriens handling er ikke basert på en konkret bok, men kortere tekster og beskrivelser tilhørende bøkene som ble utgitt rett før – og etter – andre verdenskrig.

– Jeg syntes kritikken er forferdelig, sier Morfydd Clark når NRK møter henne i London. Hun utdyper:

– Fantasy-sjangeren, som denne serien er en del av, kan være alt mulig. For meg er det utenkelig å se for seg noe annet enn mangfold blant skuespillerne. Jeg ville ikke vært med i denne serien hvis det kun var hvite skuespillere, sier hun.

qKLAfjKnsBw

Skuespiller Sophia Nomvete under innspillingen av serien. Hun spiller dverg-prinsessen Disa.

Foto: AP

Tolkiens barnebarn er fornøyd

Mange er også spent – og litt skeptisk til – om «Maktens ringer» klarer å engasjere og forvalte det kjente universet på en god nok måte.

– Vi håper folk ser serien før de kritiserer den, sier Patrick McKay til NRK.

Han har laget serien, eller er såkalt «showrunner», sammen med JD Payne og produsenten Lindsey Weber.

w50WiW6Kl-8

Patrick McKay og JD Payne har det kunstneriske ansvaret for «Ringenes Herre: Maktens ringer».

Foto: AP

– Vårt mantra har vært å gå tilbake til bøkene. I beskrivelsene der finnes det flere eksempler på kule kvinnelige karakterer og folk i alle farger og fasonger, sier JD Payne.

– Så dere er sikre på at Tolkien hadde likt deres versjon?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Patrick McKay.

– Vi har fått positive reaksjoner fra barnebarna og oldebarna hans som har sett de to første episodene. Det er det nærmeste vi kommer forfatteren selv, sier JD Payne.

Produsent Lindsey Weber sier de er forberedt på tydelige tilbakemeldinger:

– Vi er klare for kritikk, men vi er ikke klare for rasisme, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober