NRK Meny
Normal

«Pygmalion» av Georg Bernard Shaw

Fra spurv til svane. Fra rennestein til derby. Historien om Eliza Doolittles dannelsesreise er en av de store komediene i verdensdramatikken. Og en av Wenche Foss' store roller.

Wenche Foss

Wenche Foss, fotografert i 1958, da hun spilte 'Te og sympati' på Nationaltheatret. Samme år hadde 'Pygmalion' premiere i Radioteatret.

Foto: Sverre A. Børretzen/Aktuell / Scanpix

I dag er «Pygmalion» kanskje bedre kjent som musikalversjonen med tittelen «My fair lady». Men det er originalversjonen Radioteatret sender kommende søndag.

Eliza Doolittle er en blomsterselgerske fra de laveste lag av Londons befolkning. Hun selger blomster på markedene rundt Covent Garden og blir en dag sett - og ikke minst hørt - av professor Higgins.

Et vidløftig eksperiment

Eliza snakker cookney, et språk for rennesteinen og ikke de høyere sirkler i det britiske samfunnet. Higgins får idéen til et vidløftig eksperiment: Han vil lære henne å snakke riktig, for så å introdusere henne i sosieteten, og observere hvordan det går.

Forskjellen på de to er at Eliza bak den rufsete fasaden er et genuint, varmt menneske, mens Higgins for det meste er en arrogant maske. Han ser henne som en ting og en faglig utfordring.

Elizas kvaliteter

Desto større blir utfordringen når mennesket, kvinnen Eliza trer tydelig fram for Higgins. Den snobbete professoren oppdager at bak en foraktet fasade, finnes det kvaliteter han ikke trodde eksisterte.

Men for Eliza blir eksperimentet vanskelig å takle. Til tross for det fornemme språket hun lærer seg, kommer hun ikke nærmere de «fine», samtidig som hun mister sine egne.

Oversatt av: Odd Bang-Hansen
Teknisk regi: Erling Hille
Instruktør: Jack Fjeldstad

Første gang sendt i 1958

Sendetider P2-teatret. Søndag kl. 15.03 og mandag kl. 21

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.