NRK Meny
Normal

«Pretty Woman»-regissør Gary Marshall er død

Marshall regisserte en rekke kjente filmer og TV-serier. Han døde i går 81 år gammel.

Gary Marshall

DØD: Regissøren Gary Marshall er død, 81 år gammel. Marshall regisserte blant annet filmen «Pretty Woman».

Foto: Mark Kennedy / Ap

Den amerikanske regissøren Gary Marshall er død, 81 år gammel. Det melder en rekke utenlandske medier, blant annet Deadline og The Telegraph.

Marshall var en av de store skikkelsene innen komedieserier på amerikansk fjernsyn, og jobbet som manusforfatter og regissør fra starten på 1960 til godt ut på 1980-tallet.

Han jobbet blant annet med TV-seriene «Happy Days», «The Odd Couple» og «The Dick Van Dyke Show».

Han regisserte også hele 18 filmer, blant annet «Pretty Woman», med Richard Gere og Julia Roberts i hovedrollene, og «Runaway Bride».

Marshall døde på et sykehus i Los Angeles tirsdag som følge av lungebetennelse etter tidligere å ha blitt rammet av hjerneslag.

Regissør og manusforfatter

Skuespilleren Henry Winkler, som spilte Arthur «The Fonz» Fonzerelli i TV-serien «Happy Days» var raskt ute på Twitter og minnet regissøren.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«Happy Days» gikk på amerikansk TV i ti år og Winklers karakter blir sett på som en kulturelt ikon.

Marshall var med å skape flere TV-serier med stor suksess i USA. Blant annet «Mork & Mindy», som ble Robin Williams sitt gjennombrudd.

På slutten av 1970-tallet var han involvert i tre av de fire høyest rangerte TV-seriene i landet.

En rekke kondolanser

Marshall startet karrieren som på 60-tallet med å selge vitser og deretter som manusforfatter for flere ulike komedieserier på TV.

Han regnet selv med at han hadde vært involvert i rundt 1000 TV-serieepisoder før han flyttet fokuset over til film, med «The Flamingo Kid» i 1984.

Hans lange karriere i film og TV gjorde han godt kjent og godt likt. Flere kjente personligheter har vært ute med kondolanser siden nyheten om hans dødsfall ble kjent.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures

Flere kulturnyheter