Normal

«Phantom of the Opera» til Norge

Andrew Lloyd Webber er streng med hvem som får sette opp musikalen hans «Phantom of the Opera». Nå skal produsent Karianne Jæger sette den opp i Norge.

Australia Phantom Anthony Warlow, Ana Marina

SYDNEY: Anthony Warlow og Ana Marina spilte hovedrollene i oppsetningen i Sydney i 2008.

Foto: Mark Baker / AP

Den kalles en av verdens største musikaler, og har spilt for fulle hus både i London og New York i flere ti år. Nå kommer «Phantom of the Opera» til Norge for første gang.

Singing In The Rain Oslo 2016

PRODUSENT: Karianne Jæger har forhandlet med eierne i London i fire år før de sa ja.

Foto: John Andresen

Andrew Lloyd Webbers verdenskjente musikk skal spilles av et stort orkester på Folketeateret høsten 2018. Det er den unge produsenten Karianne Jæger i Scenekvelder som har skaffet rettighetene til musikalen.

Forhandlingene har pågått i over fire år.

Mannsdominert bransje

I 2014 kom «Phantom of the Opera»-produsentene til Norge for å vurdere Jægers arbeid i «Billy Elliot».

– Premieredager er jo nervepirrende nok, og det ble ekstra spennende når jeg visste at de satt i salen for å vurdere arbeidet vårt. Det var mye som stod på spill, forteller Jæger.

Produsenten forteller at hun først fikk beskjed om at nivået var godkjent, men så fulgte harde forhandlinger om penger. Budsjetter som skulle godkjennes, for 25 prosent av omsetningen for «Phantom of the Opera» går til de som eier rettighetene.

Jæger har høye ambisjoner for den norske oppsetningen av musikalen, og vil skape en følelse av West End.

Britain Love Never Dies

LONDON: Fra Phantom of the Opera i England

Foto: Joel Ryan / AP

– Fantomet kommer hjem

Det er også spesielt at «Phantom of the Opera» skal spilles nettopp i den gamle Operaen i Oslo.

For handlingen i musikalen utspiller seg i operahuset i Paris i siste halvdel av 1800-tallet. Det vansirede Operafantomet bor under operahuset og forelsker seg i sopranen Christine Daaé. Operafantomet er villig til å gjøre alt for henne.

– I stor grad kan vi si at fantomet har kommet hjem, sier Jæger med et smil.

Hvordan kommer den norske versjonen til å bli?

– Vi følger manus og bruker musikken, men vi liker å lage vår egen vri. Det har vi gjort med andre store oppsetninger også, forteller hun.

Leter etter nye talenter

I Norge er det etter hvert blitt mer vanlig å ikke ha audition til de større rollene, men bare til ensemblet. Denne forestillingen kommer man til å ha åpen audition til. Det gir muligheter til å oppdage nye talenter.

– Ja, nå må musikal-Norge hive seg rundt og stille opp audition i løpet av våren, sier Jæger.

For denne musikalen har en stor rolleliste, og ingen er castet ennå, forteller hun.

– Her er det store muligheter for mange flinke utøvere! «Phantom of the Opera» har en stor rolleliste, sier Jæger.

Kulturstrøm

 • 37.500 kroner for piratkopier

  En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3