NRK Meny
Normal

Oppmålingen av verden

Den tyske forfatteren Daniel Kehlmann har hatt stor suksess med den historiske romanen "Oppmålingen av verden". Nå kommer den på norsk - om to store vitenskapsmenns liv.

Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann ble født i München i 1975 og bor i Wien. Han har studert litteratur og filosofi og tatt en doktorgrad på Immanuel Kants verker. Han skrev sin første roman som 22-åring.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nå – etterpå – lurer jeg på om jeg gikk til Oppmålingen av verden med galt forventningssett. Kanskje var jeg forberedt på et alvor av mer pompøst kaliber.

Oppmålingen av verden

Daniel Kehlmann: 'Oppmålingen av verden. Oversatt av Sverre Dahl. Gyldendal 2008

Foto: Gyldendal

- Gledelig overrasket

Saken er uansett at jeg sitter litt overrasket tilbake. Gledelig overrasket. Jeg har nemlig 250 siders morskap, undring og lutter interesse bak meg; fascinasjon over opplysningstiden og dens etterdønningers usvikelige nysgjerrighet og standhaftige vitebgjær, overgiven munterhet over hva folk faktisk har vært villige til å utsette seg for – stort sett med ett eneste mål for øye: Kunnskap. Viten, innsikt i hvordan tingene kan tenkes å henge sammen.

Slik var det altså å dukke inn i denne tyske romanen – med herrene Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauss som hovedpersoner.

Humboldt; han som ikke hadde det minste i mot å bli kalt Sør-Amerikas oppdager, mannen som nesten besteg verdens høyeste fjell, rent bortsett fra at det senere viste seg å finnes fjell i Himalaya som var atskillig høyere, en oppdagelsesreisende i ordets egentlige betydning – som utforsket Orinoco, som sverget til metoden «prøv det selv» hvis ikke andre muligheter til eksperimentering var mulige og som samtidig var en storpolitisk opportunist hvis det gjorde arbeidet lettere. Som tilbakeviste neptunismen, ideen om at jordas kjerne er kald og hard som stien og dermed måtte skuffe selveste Johan Wolfgang von Goethe.

Gauss, matematisk geni og vidunderbarn. En helt annen type, reiste sjelden og forlot nødig Göttingen, glad i kvinner der Humboldt levde i undringens og vemmelsens grenseland, gjorde sine største vitenskapelige bragder tidlig og var en temmelig ufyselig og kald fisk sett fra en menneskelig synsvinkel. Hvis vi altså skal tro vår mann, Daniel Kehlmann. Og det skal vi sikkert. Stort sett.

- Snedig og underholdende ferd

Romanen starter og slutter sent i de to herrenes liv, i det de møtes for første gang i 1828. Begge antas å ha de største tingene bak seg, er berømte som det sømmer seg og utvikler et slags vennskap. På tross.

"Oppmålingen av verden" er altså en snedig og underholdende ferd i vitenskapens og menneskenes historie – i ei tid da det mildt sagt foregikk en hel del. Romanens umsikjennelige tyskhet er fint ivaretatt i Sverre Dahls oversettelse og innebærer en tørvittig eleganse – i fortelling og dialoger. Og så vet vi sannsynligvis litt mer etterpå.

Kulturstrøm

 • Springsteen i Netflix

  Bruce Springsteen opptrer for tida i New York med einmannsshowet «Springsteen on Broadway», der han syng, spelar og fortel historier frå livet som artist. I går offentleggjorde Netflix at ein innspelt versjon vil bli å finne på strøymetenesta i desember, skriv Billboard. Stykket er basert på Springsteens sjølvbiografi, og gjer stor suksess på Broadway.

  Bruce Springsteen, Granåsen
  Foto: Stein Lorentzen / NRK
 • Kaptein Sabeltann-park i Karibia

  Investorer har kjøpt et stort landområde i Den dominikanske republikk der en ny temapark for Kaptein Sabeltann – Captain Sabertooth – skal bygges. Det bekrefter Terje Formoe til Fædrelandsvennen. Temaparken skal inneholde et hotell og to-tre piratskuter, og målet er at den skal være ferdigstilt vinteren 2021/2022. Kristiansand-firmaet Pirate Adventure Group AS (PAG) har betalt 15 millioner dollar for landområdet. Firmaet har også kontrakt med Formoe om utvikling av én temapark i Mellom-Amerika og en annen i Nord-Amerika. (NTB)

  Terje Formoe
  Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK
 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures