Hopp til innhold

Boka som endret synet på livet

Charles Darwins "Om artenes opprinnelse" gjennom det naturlige utvalg fra 1859 er ei av de mest innflytelsesrike fagbøkene som noensinne er skrevet.

Charles Darwin

Charles Darwin.

Foto: AP

Les litteraturnyheter her

Utviklingslæren var en dramatisk utfordring for det dualistiske synet på natur og menneske som er nedfelt i skapelsesberetningene i Det gamle testamentet. Men også i dag er det mange som er skeptiske til evolusjonslæren. Rundt 40 prosent vil fortsatt ikke ta stilling til teorien.

I "Om artenes opprinnelse" fremsetter Darwin teorien om hvordan utviklingen av Jordens livsformer har funnet sted gjennom naturlig utvalg. Boka har hatt en eksepsjonell virkningshistorie og ligger til grunn for vitenskapelig arbeid innenfor ulike fag.

- Lett å lese

Charles Darwin

Charles Darwin.

Foto: HO / AFP

Professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge, sier at "Om artenes opprinnelse" er ei bok som elever og studenter bør lese.
- Boka er forholdsvis lettlest og kan være langt mer spennende enn ganske kjedelige lærebøker i biologi, sier Berge.
"Om artenes opprinnelse" er spennende av flere grunner. Da den ble utgitt i 1859, henvendte den seg til to offentligheter samtidig. Både det naturvitenskapelige miljøet og en bredere offentlighet som var opptatt av hvilke betydninger teorien ville ha for livsanskuelsen i samtiden.

- Ikke dogmatisk

- Det er ingen grunn til å lese "Om artenes opprinnelse" som ei dogmatisk bok, sier professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag Olav Hessen.
- Boka er full av antagelser og teorier som har vist seg ikke å holde stikk. Men essensen i Darwins teori, nemlig mekanismen for det naturlige utvalg, står fast og er hans store bidrag til vitenskapen, sier Hessen.

Naturlig seleksjon, innebærer at visse arveanlegg overføres i større utstrekning enn andre til neste generasjon, fordi noen individer får frem et større antall avkom enn andre. Det naturlige utvalg er altså et spørsmål om fruktbarhet og overlevelse, og forekommer naturlig i alle populasjoner. Den fører til forandring av genfrekvensene i en populasjon og er en viktig prosess i artenes evolusjon. Som regel vil de individer som er best tilpasset miljøforholdene få flest levedyktig avkom, og dermed vil populasjonen stadig være tilpasset sine omgivelser.

- Gud er større

Fortsatt er det bevegelser som arbeider mot Darwins teorier i religiøse miljøer. Mest kjent er kreasjonistene som er overbevist om at universet, verden og alt liv er skapt slik det står beskrevet i Bibelen. De siste årene har kreasjonistene fått økt oppslutning blant konservative kristne i USA og i en del andre land, blant annet under betegnelsen Intelligent Design.
Tidligere biskop, Per Lønning, sier derimot at han som teolog opplevde møtet med Darwin og utviklingslæren som en hjelp i sin teologiske tenkning.
- Bibelen er full av metaforer og bilder og det kan være naturlig å presentere Gud som en supermann for barna. Bildet av skaperverket i et hverdagsspråk kan fort bli primitivt nok, sier Lønning.
Han tar i stedet utgangspunkt i kirkefedrenes slagord: Gud er større.
- Altså er Gud av en slik dimensjon at mennesket ikke kan lage en modell som passer i vår modelltenkning, sier Per Lønning.

"Om artenes opprinnelse" var klassikeren i Bok i P2 onsdag 4. februar. Last ned sendingen gratis her

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP