Hopp til innhold

«Og vinneren er...»

Hun fikk bare beholde «Miss Universe»-tittelen i noen få minutter før den ble tatt fra henne. Men i det minste er hun i godt selskap. Se flere eksempler på mislykkede vinnerkåringer.

En tabbe fra kveldens vert gjorde at feil vinner ble ropt opp under søndagens Miss Universe.

Helgens kåring av årets «Miss Universe» ble svært pinlig da komiker og vert Steve Harvey annonserte Ariadna Gutierrez fra Colombia.

Minutter senere fant han nemlig ut at han hadde lest feil fra talekortene sine, og at vinneren var Pia Alonzo Wurtzbach fra Filippinene. Dermed ble vinnerkronen løftet av Guiterrez' hode, og plassert hos en forfjamset vinner (se video over).

Her er seks andre kåringer som også gikk aldeles galt:

1. Brødrene Dal deler ut feil Spellemannpris

I 1985 fikk komikerne Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen, alias Brødrene Dal, i oppgave å dele ut prisen for årets barneplate.

Mjøen roper opp Maj Britt Andersens gruppe Mabben Max som vinner. Lystad aner at dette er feil, og forsøker å stoppe ham, men da er det allerede for sent. Feil vinner har kommet jublende opp på scenen. De må slukøret returnere til sine plasser i salen, og Harry Halvsjuk & the Håpløse får sin rettmessige Spellemann.

2. Angrende programleder i modellkåring

En av de mest surrealistiske øyeblikkene i direkte-TVs historie er kåringen av Australia's Next Top Model i 2010. Flere minutter etter at programleder Sarah Murdoch har utropt en vinner, må hun avbryte jubelscenene og legge seg paddeflat.

På grunn av dårlig kommunikasjon mellom scene og regi har feil vinner blitt ropt opp. Kelsey, som ikke vant likevel, fikk en tur til New York og 150.000 kroner som plaster på såret.

3. Kåret feil vinnerhest – etter målfoto!

Fjerde avdeling i V64-spillet på Øvrevoll Galloppbane 25. august 2013 var en svært jevn batalje mellom hestene Mamaloca og Simbad. Det måtte målfoto til for å kåre en vinner – nemlig Simbad.

Problemet var bare at målfotoet tydelig viser at Mamaloca var et halvt hestehode foran. Spillet og resultatet ble stående, fordi Rikstoto ikke kan endre et resultat i forhold til pengespill når en vinner er utropt. Skandalen førte til at Øvrevoll Galoppbane endret sine rutiner.

Galopp Øvrevoll

CLOSE HORSE RACE: Selv etter å ha studert målfotoet, ble det konkludert med feil vinner i løpet på Øvrevoll Galoppbane.

Foto: NRK

4. Kristopher Schau delte ut feil pris med overlegg

Under Spellemannprisen i 2000 hadde Kristopher Schau fått i oppgave å dele ut prisen i klassen for hardrock. Men i stedet for å lese opp vinneren som sto på lappen, nemlig The Kovenant, valgte Schau å rope opp sine mangeårige bandkompiser i Black Debbath og overrekke dem Spellemann-statuetten.

Direktesendingen på NRK ble reddet ved at The Kovenant fikk et reservetrofé av programleder Bård Tufte Johansen. Senere på kvelden klarte Black Debbath å smugle med seg prisen ut av Oslo Spektrum, og nektet å gi den ifra seg.

– Spellemannprisen er ikke noe man skusler bort. Vi har fått prisen og den tenker vi å beholde, sa de til Dagbladet.

Black Debbath

KOMPISTJENESTE: Black Debbath mottar Spellemannprisen i 2000 uten å ha vunnet den.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

5. Var ikke Norges tøffeste likevel

NRK gikk i baret da de i 2013 lot ti deltakere kjempe mot hverandre for å sikre seg tittelen «Norges tøffeste». Ifølge VG levde Sindre Nilo tre dager i den villfarelse at han hadde vunnet konkurransen, inntil han fikk kontrabeskjed.

Det viste seg at noe ureglementert hadde skjedd i finalen – noe NRK selv hadde en mistanke om. Men det skulle ta noen dager før Nilo fikk endelig beskjed om at han ikke vant likevel. Da hadde de allerede sett seg nødt til å spille inn seiersscenene med feil vinner.

Det verst tenkelige scenario; å bli senket levende ned i vann, innestengt og panikkslagen. Redningen er å holde hodet kaldt. Dette er den siste prøvelsen deltagerne i Norges tøffeste utsettes for. Men først må de løsne tauene, der de henger fastbundet opp ned 12 meter over vannflata og slippe seg ned i vannet. Programleder Ailo Gaup kårer Norges tøffeste. (6:6)

6. Norsk Tipping tok feil, betalte dobbelt opp

I 2005 gjorde Norsk Tipping en tabbe som kostet dem dyrt. En 34 år gammel kvinne fra Steinkjer fikk sjansen til å delta som Joker-kandidat, og sopte inn en gevinst på 2,38 millioner kroner. Først etterpå kunne Norsk Tipping konkludere med at de hadde gjort en feil, og at vinneren egentlig var noen andre.

Tippeselskapet innså at det ville ta seg dårlig ut å ringe tilbake til steinkjerkvinnen og si at hun ikke vant milliongevinsten likevel. Dermed betalte de ut to vinnerpremier à 2,38 millioner kroner: Både til henne og til den virkelige vinneren, en 30 år gammel mann fra Sveio.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.