NRK Meny
Normal

«Obelix» neste riking ut av landet for å slippe skatt

Skuespiller Gérard Depardieu skal ha kjøpt hus minutter fra grensen til Frankrike.

Gerard Depardieu.

Gerard Depardieu (innfelt venstre) er blant annet kjent for sin rolle som kraftkaren «Obelix» fra filmene om «Asterix & Obelix». Her taler han til støtte for Nicolas Sarkozy under årets franske valgkamp.

Foto: Filmweb/Reuters-Charles Platiau (fotomontasje)

Da president François Hollande innførte skatteøkninger for de rikeste etter han kom til makten i år, flyttet samtidig Frankrikes rikeste til Belgia.

Nå later det til at Depardieu følger etter over landegrensen.

Skuespilleren, som blant annet er kjent for sin rolle i filmene om "Asterix og Obelix", skal ha kjøpt et hus i den belgiske landsbyen Nechin, som ligger kun minutter fra den franske grensen.

Hollande

Kutt og økte skatter er del av Francois Hollandes plan for å stabilisere økonomien.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Jeg tror han ønsker å nyte atomsfæren i Belgia, vår identitet og de landlige, idylliske omgivelsene, sa borgermester Daniel Senesael til RTL Radio, melder Yahoo News.

Formuesskatt: 0,-

Ifølge Senesael har franskmannen også spurt om hvordan man går frem for å skaffe belgisk statsborgerskap.

I området der Depardieu har kjøpt sin nye bolig, bor det i dag rundt 2800 franskmenn.

Blant de mest kjente er Mulliez-familien, som eier Auchan-supermarkedene og sportsbutikkjeden Decathlon med butikker og utsalgssteder i over 30 land i Europa og Asia.

Belgiske innbyggere betaler ikke formuesskatt, men i Frankrike gjelder dette nå for alle innbyggere som har eiendeler for over 1,3 millioner euro (drøye 9,5 millioner kroner).

Louis Vuitton-eieren til Belgia

Bernard Arnault (t.h.) og skuespiller Berenice Bejo.

Bernard Arnault (t.h.) og skuespiller Berenice Bejo. Arnault skaffet belgisk statsborgerskap etter at Hollande varslet om økte skatter.

Foto: Thibault Camus / Ap

Eieren av Louis Vuitton, Möet og Hennesy, Bernard Arnault, søkte tidligere i år om Belgisk statsborgerskap, men nektet for at det var som følge av skatteøkningen.

Ifølge økonomer slipper han imidlertid å betale hele 75 prosent i skatt.

«Alle politikere er dritt»

I mars i år gikk Depardieu aktivt ut og støttet Hollandes motkandidat, Nicolas Sarkozy.

– Jeg liker virkelig Sarkozy, på samme måte som jeg virkelig likte Fidel Castro, Pave Johannes Paul II og tidligere president og leder for Sosialistpartiet François Mitterrand, sa skuespilleren i forbindelse med et støttearrangement for Sarkozy.

Han er imidlertid kjent for å vingle i politikken, og har tidligere uttalt at «alle politikere er dritt».

I 2002 skal han ha gitt større summer til det franske kommunistpartiet, før han altså senere har erklært sin støtte til høyreorienterte Sarkozy.

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form