Hopp til innhold

«Obelix» neste riking ut av landet for å slippe skatt

Skuespiller Gérard Depardieu skal ha kjøpt hus minutter fra grensen til Frankrike.

Gerard Depardieu.

Gerard Depardieu (innfelt venstre) er blant annet kjent for sin rolle som kraftkaren «Obelix» fra filmene om «Asterix & Obelix». Her taler han til støtte for Nicolas Sarkozy under årets franske valgkamp.

Foto: Filmweb/Reuters-Charles Platiau (fotomontasje)

Da president François Hollande innførte skatteøkninger for de rikeste etter han kom til makten i år, flyttet samtidig Frankrikes rikeste til Belgia.

Nå later det til at Depardieu følger etter over landegrensen.

Skuespilleren, som blant annet er kjent for sin rolle i filmene om "Asterix og Obelix", skal ha kjøpt et hus i den belgiske landsbyen Nechin, som ligger kun minutter fra den franske grensen.

Hollande

Kutt og økte skatter er del av Francois Hollandes plan for å stabilisere økonomien.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Jeg tror han ønsker å nyte atomsfæren i Belgia, vår identitet og de landlige, idylliske omgivelsene, sa borgermester Daniel Senesael til RTL Radio, melder Yahoo News.

Formuesskatt: 0,-

Ifølge Senesael har franskmannen også spurt om hvordan man går frem for å skaffe belgisk statsborgerskap.

I området der Depardieu har kjøpt sin nye bolig, bor det i dag rundt 2800 franskmenn.

Blant de mest kjente er Mulliez-familien, som eier Auchan-supermarkedene og sportsbutikkjeden Decathlon med butikker og utsalgssteder i over 30 land i Europa og Asia.

Belgiske innbyggere betaler ikke formuesskatt, men i Frankrike gjelder dette nå for alle innbyggere som har eiendeler for over 1,3 millioner euro (drøye 9,5 millioner kroner).

Louis Vuitton-eieren til Belgia

Bernard Arnault (t.h.) og skuespiller Berenice Bejo.

Bernard Arnault (t.h.) og skuespiller Berenice Bejo. Arnault skaffet belgisk statsborgerskap etter at Hollande varslet om økte skatter.

Foto: Thibault Camus / Ap

Eieren av Louis Vuitton, Möet og Hennesy, Bernard Arnault, søkte tidligere i år om Belgisk statsborgerskap, men nektet for at det var som følge av skatteøkningen.

Ifølge økonomer slipper han imidlertid å betale hele 75 prosent i skatt.

«Alle politikere er dritt»

I mars i år gikk Depardieu aktivt ut og støttet Hollandes motkandidat, Nicolas Sarkozy.

– Jeg liker virkelig Sarkozy, på samme måte som jeg virkelig likte Fidel Castro, Pave Johannes Paul II og tidligere president og leder for Sosialistpartiet François Mitterrand, sa skuespilleren i forbindelse med et støttearrangement for Sarkozy.

Han er imidlertid kjent for å vingle i politikken, og har tidligere uttalt at «alle politikere er dritt».

I 2002 skal han ha gitt større summer til det franske kommunistpartiet, før han altså senere har erklært sin støtte til høyreorienterte Sarkozy.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.