Hopp til innhold

«Nytt på nytt» feirer 300 sendinger med verdens sureste redaksjon

Mens damene har kommet og gått, har Jon Almaas og Knut Nærum bestått. Nærmere bestemt gjennom 300 fredagskvelder med «Nytt på nytt» i beste sendetid på NRK.

Trond-Viggo Torgersen, Jon Almaas og Knut Nærum i Nytt på nytt

Linn Skåber-vikar Trond Viggo Torgersen, Jon Almaas og Knut Nærum feirer at det er «Nytt på nytt»-sending nummer 300 i kveld.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Nytt på nytt-redaksjonen

Det er flere enn programlederne som lager «Nytt på nytt» hver uke, blant annet en gjeng flinke tekstforfattere.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Det er verdt en liten kakefeiring, selv om det i praksis bare er Jon Almaas og deler av redaksjonen som har vært med på alle de 300 sendingene av «Nytt på nytt» siden 1999.

– Jeg fikk innvilget fri en gang for å dra på bryllupsreise, så jeg har bare vært med 299 ganger. Neste uke står jeg her og spiser hele kaken alene, sier Knut Nærum til NRK.no.

Nett-TV: Se tidligere sendinger av «Nytt på nytt» her

Fikk terningkast én av Dagbladet

Selv om det har blitt over elleve år siden første sending gikk på luften, husker Jon Almaas fortsatt godt hvordan programlederdebuten fortonte seg.

– Jeg hadde på meg en grønn jakke, og fiklet veldig mye med blyanten. Ikke sånn kontrollert fikling som jeg driver med nå. Jeg hadde nok også ganske høye skuldre, forteller Almaas.

SE HVEM SOM VANT DET ALLER FØRSTE PROGRAMMET HER:

Video Det aller første Nytt på Nytt-programmet

Klikk på bildet for å se video.

Programmets første gjester var politikeren Pål Atle Skjervengen og miljøverneren og forfatteren Steinar Lem. Dagbladets TV-anmelder stoppet terningen på en ener, og spådde «Nytt på nytt» en rimelig laber fremtid.

Dagbladets anmelder het Håkon Moslet. Han er i dag leder for NRK Ung-redaksjon i Oslo. Han har fått flere muligheter til å angre på anmeldelsen i 1999.

– Jeg oppfattet det som et ganske dårlig konsept. I ettertid ser jeg jo at jeg gikk noe langt i å avvise hele konseptet og totalslakte Anne-Kat, sier han til NRK.no.

Anne-Kat hadde flere prosjekter bak seg, og ingen av dem hadde falt i smak hos Dagbladet-anmelderen.

– Det blir jo komisk i ettertid. Jeg har ikke så veldig mye mot å si at jeg tok feil, sier han.

mageplask

Slik så det ut da daværende Dagbladetanmelder Håkon Moslet anmeldte Nytt på nytt til terningkast én. Et skikkelig mageplask fra Moslet.

Foto: Faksimile: Dagbladet

Les også: Dette fikk du ikke se på TV i forrige uke

Politisk latterkrampe

Programmet ble, til tross for Dagbladets éner, en suksess.

Siden den tid har «Nytt på nytt»-redaksjonen latt seg imponere av humoren til Valgerd Svarstad Haugland, og episoder som da Ap-kjempen Martin Kolberg og Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand brøt sammen i latterkrampe:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Jon Almaas parodierer Ole Torp

Også da Drillo demonstrerte trenerstemmen i studio, ble det stående igjen som utropstegn i den interne historieboken:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Og selv om gjester har kommet tilbake både to og tre ganger, går vi ikke lei. «Nytt på nytt» har satt den ene seerrekorden etter den andre opp gjennom det siste tiåret, og har i nåværende sesong stabilisert seg på rundt 1,2 til 1,3 millioner seere hver uke. Hva er suksessoppskriften?

– Uansett hvor bra vi gjør det, bruker vi hver mandag til å snakke om det vi synes gikk dårlig i forrige ukes sending. Vi holder hverandre i ørene, og spesielt Jon sier ifra hvis noen begynner å bli for positive. Vi er muligens verdens sureste redaksjon, sier prosjektleder Guri Skavlan med glimt i øyet.

Les også: Disse vikarierer for Linn Skåber

Snublet over Jon

Hun har vært med helt fra den spede begynnelsen, og visste godt hvem hun ville plassere ute på flankene. Den midterste stolen sto derimot tom litt lenger.

– Knut var soleklar, han skulle vi ha med. Anne-Kat Hærland skulle i starten jobbe med research, men ble raskt lagleder hun også. Det var flere som var aktuelle som programleder før vi snublet over Jon, minnes Skavlan.

Hun ønsker ikke å si hvem dette var, men avslører at de alle har vært gjester i programmet i ettertid.

Les også: Se gullklippene fra de ti første årene med «Nytt på nytt»

Du kan være med

Jon Almaas (t.h.), Linn Skåber og Knut Nærum i "Nytt på nytt".

Linn Skåber har permisjon fra «Nytt på nytt» i høst, og må klare seg uten kake.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Trond-Viggo Torgersen er vikar for lagleder Linn Skåber i fredagens jubileumsprogram. Det er derimot ikke første gang vikaren har fått kake hos «Nytt på nytt»-gjengen – han var også tilfeldigvis med da programmet rundet 200 sendinger i 2007. Men programmets permitterte kvinnelige alibi glimtet derimot med sitt fravær under kakeserveringen.

– Har dere ikke invitert Linn?

– Linn hvem? Nei, hun har vel bare vært her i tre år, så hun regnes ikke som en fast del av redaksjonen, er svaret fra Norges muligens sureste, men helst sikkert morsomste redaksjon.

P.S: Hvis du sitter med en drøm om å delta i «Nytt på nytt», vil du også i år få sjansen til å kjøpe deg plass gjennom TV-aksjonens nett-auksjon. Humorgjengens eneste kriterier er at du gir så det svir, og er morsom. I fjor kostet plassene 72 000 og 75 000 kroner – og disse var de heldige vinnerne.

Har du ennå ikke fått nok? Her er flere «Nytt på nytt»-klipp som ikke er vist på TV

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh