Hopp til innhold

«Nullet» bok er lesernes favoritt

Linnéa Myhres «Hver gang du forlater meg» er kåret til Årets bok av kundene i bokhandlerkjeden ARK.

Linnéa Myhre

Linnéa Myhre har all grunn til å smile i dag. Tusenvis av lesere har kåret den nyeste romanen hennes til årets beste.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er så ufattelig stolt og takknemlig for at folk har stemt fram min bok at jeg kan ikke få sagt det nok.

Jeg er heldig som har så trofaste og dedikerte lesere, og ikke minst påloggede lesere, som heier meg fram, sier Linnéa Myhre etter at det ble klart at «Hver gang du forlater meg» er kåret til Årets bok av tusenvis av ARK-kunder.

Prisutdelingen kommer kort tid etter at forfatteren ble «nullet» av Kulturrådets innkjøpsordning for andre gang på rad.

Innholdsansvarlig for ARK Bokhandel, Jannicke Storm Glomsrød, forteller at få bøker klarte å konkurrere med Myhres roman om stemmene.

– Den eneste boken som var i nærheten var J. K. Rowlings «Harry Potter og barnets forbannelse». Bak den var det et godt stykke ned til de andre bøkene på listen, sier Storm Glomsrød.

Delte meninger om boken

«Hver gang du forlater meg» er Linnéa Myhres tredje bok. Da romanen ble utgitt i høst, gikk den rett inn på fjerdeplass på bestselgerlisten for skjønnlitteratur.

Hver gang du forlater meg

«Hver gang du forlater meg» fikk terningkast fire i VG og Dagbladet, men ble vurdert til å ikke ha tilstrekkelig litterær kvalitet av Innkjøpsordningens vurderingsutvalg.

Boken fikk terningkast fire i VG og Dagbladet, samt flere positive anmeldelser i Klassekampen og Stavanger Aftenblad.

Men så kom innkjøpsordningens vurderingsutvalg med en knusende dom; boken var ikke god nok til at Kulturrådets midler skulle finansiere dens eksistens i norske bibliotekhyller.

– Den har ikke tilstrekkelig litterær kvalitet, sa Anne Birgitte Rønning, som er leder for vurderingsutvalget.

Vil skrive bøker hun selv hadde trengt

Til tross at innkjøpsordningens vurderingsutvalg ikke viser stor begeistring for Myhres to siste bøker, er det ingen tvil om at forfatteren har en stor og trofast gruppe lesere. Myhres tre bøker har til sammen solgt rundt 65 000 eksemplarer.

– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor jeg treffer så mange, men jeg opplever at folk stoler på meg. Mitt mål har vært å skrive bøker jeg selv hadde hatt behov for å lese i 20-årene. Det er en vanskelig tid med mange følelser, og man trenger å skjønne at man ikke er alene, sier Myhre.

– Jeg har brukt alle følelsene jeg har i disse bøkene, og jeg er så glad for at det kan bidra til at folk kjenner seg mindre alene, og ikke minst til at de leser bøker, legger hun til.

Kulturstrøm