Hopp til innhold

"Norwegian Wood (This Bird Has Flown)"

Bortsett fra et rom med norsk furupanel på veggene, har låta "Norwegian Wood" ingen ting med Norge å gjøre i det hele tatt.

Furupanel
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Historien bak Norwegian Wood

Mange forbinder låta "Norwegian Wood" med Norge og norsk skog, men låta har ingen ting med Norge å gjøre i det hele tatt. Derimot handler låta om en utro mann som blir så forbannet over at han blir dumpet av elskerinna at han tenner på leiligheten hennes.

I teksten sitter John Lennon og drikker vin og snakker sammen med en kvinne på hennes rom til seint på natta. Rommet er dekket med norsk furupanel, og er helt tomt for møbler.

I første vers synger John  "She showed me her room, isn't it good, norwegian wood?" (Hun viste meg hennes rom, er det ikke bra, norsk furupanel?). 

Etter hvert sier dama at hun må ta kveld, og John kryper inn for å sove i badekaret. Her antydes det at han blir avvist, og ikke får gå til sengs med kvinnen.

Men i den siste setningen, etter at John har våknet dagen etter og funnet ut at dama har dratt, blir det klart at John føler seg avvist og tenner på hele leiligheten "So, I lit a fire, isn't it good? Norwegian wood" (Så tente jeg en flamme, er det ikke bra, norsk furupanel?).

Ble skrevet i de sveitsiske alpene

"Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" ble hovedsaklig skrevet av John Lennon mens han var på ferie i de sveitsiske alpene sammen med kona Cynthia og produsent George Martin med frue. For å skjule at han hadde hatt et forhold på si, var John ganske kryptisk da han skrev teksten.

Billig furupanel

Paul McCartney bidro til å skrive midtpartiet. Det var også Paul som fant opp tittelen "Norwegian Wood". Bakgrunnen var at Peter Asher, broren til Jane Asher, som var Paul McCartneys kjæreste, nettopp hadde pusset opp leiligheten sin med norsk furupanel. Det var veldig populært med rimelig norsk furupanel i England på den tiden, og siden det rimet på "Isn't it good" mente Paul det var bedre med "Norwegian Wood" enn "Cheap pine" (billig furu).

- Å sett fyr på furupanelet for å ta hevn virket også som en bra ide som avslutning på låta, sa Paul McCartney i et senere intervju.

Låta har med andre ord ingen ting som helst med Norge å gjøre. At det er furupanel på veggene omtales ikke i ei eneste setning, og er helt uvesentlig for innholdet i teksten.

Kan tolkes vidt

På Anthology 2 er teksten temmelig utydelig på "Norwegian Wood", og det kan høres ut som John synger "Knowing she would", som også gir mer mening. Mange mener dette var den originale tittelen på låta, men at det ble for sterk kost for plateselskapet som var redd for at den da ville bli forbudt spilt på radioen.

Inspirert av indisk musikk

George Harrison var på denne tiden blitt veldig opptatt av hinduisme og inspirert av indisk musikk, blant annet musikeren Ravi Shankar, og derfor ville han spille sitar på låta.

Besetning:

Paul McCartney: Bass, kor

John Lennon: Akustisk gitar, vokal

George Harrison: Sitar

Ringo Starr: Tamburin, maracas, fingercymbaler

Hør: Historien bak Norwegian Wood

Tilbake til The Beatles komplett

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.