«Nakenkrig» til politisk topphold

Apple nekter Ekstra Bladet å ha med nakne damer i Ipad- og Iphone-utgaven. Nå ender saken i Europaparlamentet.

Side 9-piken og Steve Jobs

Apple-sjef Steve Jobs ønsker ikke å se Rina Irene fra Næstved eller andre av Ekstra Bladets side 9-piker på sine produkters skjermer.

Foto: ekstrabladet.dk / Afp/Ryan Anson

Som aviser flest i 2010, ønsker Danmarks suverent største avis Ekstra Bladet å være til stede i Apple-sjef Steve Jobs' Ipad- og Iphone-univers - i form av en egen applikasjon med like mye innhold som papirutgaven.

Problemet er den danske tabloidavisens side ni, som siden 1976 har vært pryda av en lettkledd «pige» fra vår tidligere unionspartner. Denne tradisjonen ønsker avisen å videreføre i sin elektroniske utgave.

Men Apple står i veien, og vil ikke tillate pupper og lår i Ekstra Bladet på smarttelefoner og lesebrett. Nå havner saken i Europaparlamentet.

Hør journalist Sondre Bjørdal fortelle om saken i Kulturnytt:

– Diskriminering

Morten Messerschmidt, Filip Dewinter, Bruno Valkeniers.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Foto: Dieter Nagl / Afp

– Apples avvisning av side 9-piken er diskriminerende, mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt.

Han mener Apples politikk når det gjelder nakenhet preges av dobbeltmoral, siden det finnes flere andre avisapplikasjoner i datagigantens såkalte «App Store» som tilbyr bilder av like eksplisitt natur som dem i den danske avisen, skriver Ekstra Bladet på nett.

Politikeren sier at innholdet på Ekstra Bladets side ni er i «fuld konformitet med dansk og europæisk lovgivning».

– Vi har her et lovlig produkt som hindres å bli solgt på like vilkår som sammenliknbare produkt i andre land, skriver Messerschmidt.

«Naboens smukke datter»

Striden mellom Apple og Ekstra Bladet har pågått siden oktober, da Apple først ga Ekstra Bladet avslag på avisens ønske om lettkleddhet i elektronisk drakt.

Forside Ekstra Bladet, August 22, 2004

En typisk forside fra Ekstra Bladets papirutgave.

Foto: AP

– Side 9-piken er det lille pusterommet i en tøff hverdag, solstrålen som muntrer opp våre lesere mellom alt stoffet om vold og kriminalitet. Hun er «naboens smukke datter», og en uskyldig dansk institusjon på lik linje med Den lille havfrue, sier sjefredaktør Poul Madsen til Politiken.

Madsen sier at Apples avslag er et brudd på den danske tradisjonen for pressefrihet.

– Apple opptrer arrogant, hovent og bedrevitende, sier Madsen, og fortsetter:

– De har ikke forstått dansk mentalitet, men gjør seg likevel til dommere over hva dansker «tåler» å se.

– The Sun har større «patter»

Forlagsdirektør Ole Sloth i Ekstra Bladet samtykker med Messerschmidt i at Apple går på akkord med seg selv når tyske Bild og den britiske avisa The Sun daglig får vise sine lesere pupper i digital drakt, mens Ekstra Bladet ikke får lov.

– The Sun er helt identisk til Ekstra Bladet, bare at piken er på side tre - og at hun har større «patter», sier han.

Apple vil, tross presset og medieomtalen, fortsatt ikke tillate halv- eller helnakne damer i Ekstra Bladets virtuelle utgave, uten å begrunne avslaget ytterligere overfor avisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Faksimile fra Ekstra Bladet

Slik illustrerte Ekstra Bladet saken om Apple-sjef Steve Jobs' nei til nakenhet i avisens Iphone- og Ipad-applikasjon.

Foto: Skjermdump

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP