Hopp til innhold

«Nakenkrig» til politisk topphold

Apple nekter Ekstra Bladet å ha med nakne damer i Ipad- og Iphone-utgaven. Nå ender saken i Europaparlamentet.

Side 9-piken og Steve Jobs

Apple-sjef Steve Jobs ønsker ikke å se Rina Irene fra Næstved eller andre av Ekstra Bladets side 9-piker på sine produkters skjermer.

Foto: ekstrabladet.dk / Afp/Ryan Anson

Som aviser flest i 2010, ønsker Danmarks suverent største avis Ekstra Bladet å være til stede i Apple-sjef Steve Jobs' Ipad- og Iphone-univers - i form av en egen applikasjon med like mye innhold som papirutgaven.

Problemet er den danske tabloidavisens side ni, som siden 1976 har vært pryda av en lettkledd «pige» fra vår tidligere unionspartner. Denne tradisjonen ønsker avisen å videreføre i sin elektroniske utgave.

Men Apple står i veien, og vil ikke tillate pupper og lår i Ekstra Bladet på smarttelefoner og lesebrett. Nå havner saken i Europaparlamentet.

Hør journalist Sondre Bjørdal fortelle om saken i Kulturnytt:

– Diskriminering

Morten Messerschmidt, Filip Dewinter, Bruno Valkeniers.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Foto: Dieter Nagl / Afp

– Apples avvisning av side 9-piken er diskriminerende, mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt.

Han mener Apples politikk når det gjelder nakenhet preges av dobbeltmoral, siden det finnes flere andre avisapplikasjoner i datagigantens såkalte «App Store» som tilbyr bilder av like eksplisitt natur som dem i den danske avisen, skriver Ekstra Bladet på nett.

Politikeren sier at innholdet på Ekstra Bladets side ni er i «fuld konformitet med dansk og europæisk lovgivning».

– Vi har her et lovlig produkt som hindres å bli solgt på like vilkår som sammenliknbare produkt i andre land, skriver Messerschmidt.

«Naboens smukke datter»

Striden mellom Apple og Ekstra Bladet har pågått siden oktober, da Apple først ga Ekstra Bladet avslag på avisens ønske om lettkleddhet i elektronisk drakt.

Forside Ekstra Bladet, August 22, 2004

En typisk forside fra Ekstra Bladets papirutgave.

Foto: AP

– Side 9-piken er det lille pusterommet i en tøff hverdag, solstrålen som muntrer opp våre lesere mellom alt stoffet om vold og kriminalitet. Hun er «naboens smukke datter», og en uskyldig dansk institusjon på lik linje med Den lille havfrue, sier sjefredaktør Poul Madsen til Politiken.

Madsen sier at Apples avslag er et brudd på den danske tradisjonen for pressefrihet.

– Apple opptrer arrogant, hovent og bedrevitende, sier Madsen, og fortsetter:

– De har ikke forstått dansk mentalitet, men gjør seg likevel til dommere over hva dansker «tåler» å se.

– The Sun har større «patter»

Forlagsdirektør Ole Sloth i Ekstra Bladet samtykker med Messerschmidt i at Apple går på akkord med seg selv når tyske Bild og den britiske avisa The Sun daglig får vise sine lesere pupper i digital drakt, mens Ekstra Bladet ikke får lov.

– The Sun er helt identisk til Ekstra Bladet, bare at piken er på side tre - og at hun har større «patter», sier han.

Apple vil, tross presset og medieomtalen, fortsatt ikke tillate halv- eller helnakne damer i Ekstra Bladets virtuelle utgave, uten å begrunne avslaget ytterligere overfor avisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Faksimile fra Ekstra Bladet

Slik illustrerte Ekstra Bladet saken om Apple-sjef Steve Jobs' nei til nakenhet i avisens Iphone- og Ipad-applikasjon.

Foto: Skjermdump

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.