«Mr. Burns» sier han har fått sparken

Stemmeskuespilleren Harry Shearer hevder han har fått marsjordre av The Simpsons-produsentene. Årsaken skal være uenighet om kontraktsbetingelser.

Harry Shearer

MISTER STEMMEN: Springfields erkeskurk Mr. Burns må trolig forholde seg taus eller finne seg en ny stemme i kommende sesonger av The Simpsons. Andre figurer som fikk stemme av Shearer inkluderer Ned Flanders, Waylon Smithers, Kent Brockman og rektor Skinner.

Foto: Jon Furniss / AP / Fox

Onsdag kveld amerikansk tid meldte skuespilleren via sin Twitter-konto at han ikke blir å høre i animasjonsserien The Simpsons fremover.

Laster Twitter-innhold

– Ville gjøre andre ting

Ifølge meldingen var det seriens mangeårige produsent James L. Brooks som formidlet budskapet.

«Showet vil fortsette, Harry vil ikke være en del av det, ønsker ham alt godt,» er beskjeden Shearer refererer.

Den prisbelønte Simpsons-veteranen skriver videre at bruddet skyldes en uenighet om kontraktbetingelser, og at han ønsket å ha friheten til å gjøre andre prosjekter.

Helt siden starten har et fast lag med skuespillere gitt stemmer til de faste og mindre faste figurene i serien, som nå er inne i sin 26. sesong.

Nylig ble serien forlenget for to nye år, og de øvrige stemmeskuespillerne undertegnet kontrakter frem til 2017. Shearer var den eneste som ikke signerte.

Gjennom seriens 25 år på lufta har Shearer regelmessig gitt stemme til milliardæren og erkeskurken Montgomery Burns, hans assistent Waylon Smithers, rektor Skinner, pastor Lovejoy og Simpson-familiens plagsomme og religiøse nabo Ned Flanders, i tillegg til en rekke andre, mer perifere gjennomgangsfigurer.

Nå må produsentene trolig ut på jakt etter nye stemmer til de populære figurene.

Mangeårig konflikt om lønn

Det er ikke første gang krangel om kontraktsbetingelser har truet idyllen i småbyen Springfield.

I 2011 brøt det ut åpen konflikt mellom stemmeskuespillerne og seriens produsenter etter at sistnevnte prøvde å presse ned skuespillerlønningene. Shearer var blant dem som ledet an i kampen mot Fox, men uten å vinne frem.

Enden på visa ble at alle måtte godta en lønnsreduksjon på 30 prosent.

Dette er heller ikke første gang The Simpsons har mistet et medlem av den faste skuespillerstaben.

I 1998 ble Phil Hartman, som ga stemme til advokaten Lionel Hutz og skuespilleren Troy McClure, skutt av sin egen kone, og i 2013 døde Marcia Wallace, som spilte Barts klasseforstander Edna Krabappel.

I begge tilfellene valgte serieskaperne å skrive figurene ut av serien heller enn å finne en ny skuespiller. I og med at Shearer har hatt stemmen til mange av de mest sentrale bifigurene, er det neppe et alternativ å skrive samtlige ut av serien.

Produsent James L. Brooks eller Fox har så langt ikke kommentert Shearers avskjed. Shearer har på sin side fulgt opp med å takke alle Simpsons-fans for støtten.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg
 • Kinoklar Bent Hamer-film

  Fredag har «The Middle Man» fra regissør Bent Hamer kinopremiere. Filmens skuespillerlag består blant annet av Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Trond Fausa Aurvåg og Aksel Hennie. – Mørk, mystisk og tørrvittig dramakomedie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Pål Sverre Hagen i filmen "The middle man" av Bent Hamer. Premiere september 2021.
  Foto: John Christan Rosenlund (FNF) © 2020 BULBUL FILM / THE MIDDLE MAN FILMS INC / PANDORA FILM