NRK Meny
Normal

«Mot naturen» er nominert til gjev filmpris

Ole Giævers kritikerroste «Mot naturen» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2015. – Jeg håper det kan føre til at flere blir oppmerksom på filmen, sier Giæver til NRK.

Den norske filmen "Mot Naturen" er nominert til Nordisk Råds filmpris. Filmen er regissert av Ole Giæver som også spelar hovudrolla. Nordisk råds filmpris går til ein film som utmerkar seg ved å ha høg kunstnerisk kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Prispengene er på 350.000 norske kroner.

Regissør og manusforfatter Ole Giæver og produsent Maria Ekerhovd, konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene om prisen.

Her er den norske juryens begrunnelse:

I «Mot naturen» skaper Ole Giæver en selvrefleksjon over våre moderne liv og den nordiske mannen av i dag. Med en personlig og direkte fortellerstemme dannes en collage av mentale bilder som uttrykker minner, drømmer, håp og følelsesmessige stemninger. Alt gjort med en humor som tar opp i seg pinligheter, skam og smerte.

– En ære

– Jeg ble veldig glad og stolt for å bli plukket ut som den ene norske filmen som konkurrerer. Det er en ære. Det føles alltid bra å få anerkjennelse og verdsatt. Det gir motivasjon til å jobbe videre. Alle prisene Nordisk råd deler ut er viktige. Jeg håper det kan føre til at flere blir oppmerksom på filmen, sier Giæver til NRK.

Prisen er på 350.000 danske kroner, og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen, skriver Kulturmeglerne i en pressemelding. Prisen deles ut 27. oktober i Reykjavik.

«Mot naturen», som er spilt inn i Mosjøen på Helgeland, er Ole Giævers andre langfilm. FIlmen hadde verdenspremiere ved Toronto internasjonale filmfestival i 2014 og ble vist på Panorama i Berlin i 2015, der den vant Europa Cinemas Label Award. Giævers neste prosjekt er komediedramaet «Fra balkongen» som er under innspilling nå.

De øvrige nominerte filmene er:

Danmark:

Stille hjerte

Regissør: Bille August

Manusforfatter: Christian Torpe

Produsent: Jesper Morthorst for SF Film Production

Finland:

They Have Escaped (He ovat paenneet)

Regissør: J-P Valkeapää

Manusforfattere: J-P Valkeapää, Pilvi Peltola

Produsent: Aleksi Bardy for Helsinki-filmi

Island:

Virgin Mountain (Fusi)

Regissør og manusforfatter: Dagur Kári

Produsenter: Baltasar Kormákur, Agnes Johansen for Sögn/RVK Studios

Sverige:

Gentlemen

Regissør: Mikael Marcimain

Manusforfatter: Klas Östergren

Produsenter: Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg, Johannes Åhlund for B-Reel

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix