«Min første julefortelling»

Gunnar Stålsett forteller levende om sine første juleminner, fra en barndom i Finnmark der krigen satte sine dype spor i store og små.

Gunnar Stålsett
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Jeg var snart fem år, og jeg kunne ikke vite at dette skulle bli mitt første minne om krig. Eller var det om fred?

Spør Gunnar Stålsett i det kåseriet vi sender 1. juledag.

Hjemmelaget juletre

Den tidligere Oslo-biskopen vokste opp i Repvåg ytterst i Porsangerfjorden i Finnmark.

Foreldrene hadde finske aner og farfaren var streng læstadianer. Verken gardiner eller juletre fant veien til hans hus. Men Stålsetts far var av en annen mening. Tre skulle det være!

En rett staur ble gjennomboret med små hull. Greiner av einer ble sirlig plassert fra bunn til topp, kortere og kortere jo lenger opp man kom. Til slutt hjemmelaget pynt.

- Det fineste juletreet jeg noengang har sett, erindrer Stålsett.

Da verden kom til Repvåg

Elever ved Repvåg internatskole

Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

På det lille stedet lå også Europas nordligste internatskole. 75 familier sendte sine barn dit, og Stålsett erindrer både gråt og savn fra de barna som savnet foreldrene sårt.

Krigen brakte verden til den lille bygda ved Nordkapp. Der alle dører stod åpne, og der båtene alltid hadde årer.

Hjerterom og husrom

Hjemme hos familien til Gunnar Stålsett ble de flere under krigen. En tobarnsmor fra nabobygda opplevde at mannen, som opprinnelig var polsk jøde, ble sendt til en fangeleir sørpå. Hun måtte forlate huset sitt.

Løsningen ble å flytte inn i det store huset til Stålsetts familie. De tre fikk to soverom og så delte man på stue og kjøkken.

Han minnes en julekveld som var varm og knitrende, andektige små barnehender holdt krus fylt med morens sjokolade.

Uventet besøk

Et dunk i veggen rettet oppmerksomheten mot vinduet. Tre tyske soldater stod og kikket inn i sprekken mellom blendingsgardin og vinduskarm. For å få et glimt av norsk julefeiring.

Hvordan det gikk da de ble invitert inn i varmen, kan du høre mer om i julefortellingen 1. juledag, eller på nett når du ønsker det.

Kulturstrøm

 • R. Kelly-kausjon på 1 million dollar

  Den amerikanske R&B-artisten R. Kelly meldte seg for politiet i Chicago fredag kveld. Han er tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år. Nå er kausjonen satt til 1 million dollar, melder AFP.

  Singer Robert Kelly, known as R. Kelly, appears in a booking photo provided by the Chicago Police Department in Chicago
  Foto: Handout / Reuters
 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum