Hopp til innhold

"Men livet lever" (6:6)

Det er Hamsun-år, og også i Radioteatret markerer vi at det er 150 år siden den store dikteren ble født. Vår fortelling starter imidlertid i 1945. Oppgjørets time.

Men livet lever
Foto: Illustrasjon: Jan Neste / NRK

Høsten 1945 ble den aldrende Knut Hamsun lagt inn til observasjon på Vindern Psykiatriske Klinikk. Her ble den verdenskjente forfatteren, hatet for sin støtte til nazi-okkupantene, forhørt om sitt livsløp. Gjennom denne prosessen blir lytteren tatt med på en unik livsreise.

Verdenslitteratur

Hamsuns bøker er uomstridt verdenslitteratur, men forfatterens meninger, holdninger og handlinger skaper ennå heftige følelser, i alle fall i Norge.

I skjæringsfeltet mellom Hamsuns liv og diktning finnes mange mysterier og motsigelser. Ikke så rart at flere forfattere og dramatikere blir opptatt av dette stoffet. Her er mange aspekter, og få, endegyldige sannheter.

Kontrastrikt livsløp

Kjell Kristiansens hørespillserie "Men livet lever". Historien om Knut Hamsun", bearbeidet og instruert av Morten Thomte, har stjålet tittelen fra Hamsuns egen diktning, men kan også tjene som overskrift for dikterens over nitti år lange, konstrastrike livsløp.

Stykket spiller bevisst på paradoksene. Her er mange brudd og kontraster. Men etter hvert som serien utvikler seg, blir bruddene til biter og bitene til et rikt sammensatt bilde av en av verdens store diktere. Produksjonen strakk seg over et halv år og engasjerte over hundre skuespillere.

5. del: ”Min elskede paa jorden”

Men livet lever
Foto: Illustrasjon: Jan Neste / NRK

Medvirkende

Knut Hamsun – Lasse Kolsrud og Arne Thomas Olsen
Marie Hamsun – Anneke von der Lippe og Kari Onstad
Professor Langfeldt – Jan Grønli
Doktor Ødegård –Trond Brænne
Søster Gerd - Lene Bragli
Herr Bendiksen – Frank Krog
Major Ehrlich – Sigve Bøe
Tore Hamsun – Kåre Conradi
Arild Hamsun – Kristian Skolmen
Cecilia Hamsun – Iren Reppen
Journalist Alstad – Henrik Mestad
Portneren – Eyvind Solås
Doktor Arnesen – Bjørn Jenseg
Tjenestepiken Olga – Gjertrud Jynge
Ellers medvirker: Nils Bernt Olsen, Trini Lund, Susanne Fuhr,
Tilman Hartenstein, Birgit Dammenberg, Christian Boe Astrup,
Åse Thomassen og Rune Andersen.

Skrevet av Kjell Kristensen.
Bearbeidet av Morten Thomte.
Musikk: Håkon Berge.
Produsent: Tine Thomassen.
Produksjonsleder: Anne Berentsen.
Lyddesign: Jan Erik Hoel.
Regi: Morten Thomte.

Sendt første gang i 1996.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)