NRK Meny
Normal

"Men livet lever" (6:6)

Det er Hamsun-år, og også i Radioteatret markerer vi at det er 150 år siden den store dikteren ble født. Vår fortelling starter imidlertid i 1945. Oppgjørets time.

Men livet lever
Foto: Illustrasjon: Jan Neste / NRK

Høsten 1945 ble den aldrende Knut Hamsun lagt inn til observasjon på Vindern Psykiatriske Klinikk. Her ble den verdenskjente forfatteren, hatet for sin støtte til nazi-okkupantene, forhørt om sitt livsløp. Gjennom denne prosessen blir lytteren tatt med på en unik livsreise.

Verdenslitteratur

Hamsuns bøker er uomstridt verdenslitteratur, men forfatterens meninger, holdninger og handlinger skaper ennå heftige følelser, i alle fall i Norge.

I skjæringsfeltet mellom Hamsuns liv og diktning finnes mange mysterier og motsigelser. Ikke så rart at flere forfattere og dramatikere blir opptatt av dette stoffet. Her er mange aspekter, og få, endegyldige sannheter.

Kontrastrikt livsløp

Kjell Kristiansens hørespillserie "Men livet lever". Historien om Knut Hamsun", bearbeidet og instruert av Morten Thomte, har stjålet tittelen fra Hamsuns egen diktning, men kan også tjene som overskrift for dikterens over nitti år lange, konstrastrike livsløp.

Stykket spiller bevisst på paradoksene. Her er mange brudd og kontraster. Men etter hvert som serien utvikler seg, blir bruddene til biter og bitene til et rikt sammensatt bilde av en av verdens store diktere. Produksjonen strakk seg over et halv år og engasjerte over hundre skuespillere.

5. del: ”Min elskede paa jorden”

Men livet lever
Foto: Illustrasjon: Jan Neste / NRK

Medvirkende

Knut Hamsun – Lasse Kolsrud og Arne Thomas Olsen
Marie Hamsun – Anneke von der Lippe og Kari Onstad
Professor Langfeldt – Jan Grønli
Doktor Ødegård –Trond Brænne
Søster Gerd - Lene Bragli
Herr Bendiksen – Frank Krog
Major Ehrlich – Sigve Bøe
Tore Hamsun – Kåre Conradi
Arild Hamsun – Kristian Skolmen
Cecilia Hamsun – Iren Reppen
Journalist Alstad – Henrik Mestad
Portneren – Eyvind Solås
Doktor Arnesen – Bjørn Jenseg
Tjenestepiken Olga – Gjertrud Jynge
Ellers medvirker: Nils Bernt Olsen, Trini Lund, Susanne Fuhr,
Tilman Hartenstein, Birgit Dammenberg, Christian Boe Astrup,
Åse Thomassen og Rune Andersen.

Skrevet av Kjell Kristensen.
Bearbeidet av Morten Thomte.
Musikk: Håkon Berge.
Produsent: Tine Thomassen.
Produksjonsleder: Anne Berentsen.
Lyddesign: Jan Erik Hoel.
Regi: Morten Thomte.

Sendt første gang i 1996.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK