«Mein Kampf» på bestselgerlista i Tyskland

Titusener av tyskere kjøper den nye utgaven av Adolf Hitlers bok. Samtidig skal diktatorens personlige eksemplar under hammeren.

Mein Kampf

BESTSELGER: Den nye kritiske utgaven av Adolf Hitlers «Mein Kampf» ligger på andreplass på bestselgerlisten i Tyskland.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Europas største og Tysklands mest innflytelsesrike nyhetsmagasin, Der Spiegel, fører en liste over de mest solgte bøkene i Tyskland.

På andreplass over faktabøker finner vi nyutgivelsen av Adolf Hitlers «Mein Kampf» – to bind bestående av 1966 sider, deriblant 3500 kritiske merknader og fotnoter som supplerer Hitlers originale tekst.

Boken ble lagt ut for salg i januar etter at den 70 år lange opphavsretten gikk ut ved årsskiftet. En utgivelse som var kontroversiell da mange fryktet at den ville spre høyreekstrem ideologi.

– Godt nytt

Mein Kampf

NY UTGAVE: Mein Kampf–Eine kritische Edition, eller Min Kamp, en kritisk utgave ligger på andreplass på bestselgerlistene i Tyskland.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Tidligere Tyskland-korrespondent for magasinet Time, Peter Ross Range, skriver i en kronikk på The Washington Posts nettsider at det gode salget er godt nytt.

– «Det betyr at tyskere, selv tre generasjoner etter andre verdenskrig, fortsatt ønsker å forstå hvor det hele gikk galt», skriver han.

Fordi den nye utgaven går såpass grundig til verks med å tilbakevise nazilederens ideologi og antisemittiske budskap, mener Range at jo flere lesere den får, jo flere vil innse hvor obskur og historisk innhyllet Hitlers tankegang var.

Originalen selges

Det er ikke bare den nye utgaven av diktatorens bok som kan kjøpes. Haaretz skriver at Hitlers personlige eksemplar av «Mein Kampf» skal auksjoneres bort.

Boka ble funnet i Hitlers leilighet og skal inneholde flere signaturer fra de amerikanske soldatene som fant den.

Boken er ventet å gå for mellom 100 000–130 000 kroner.

Kulturstrøm

 • Edita Gruberova er død

  Den slovakiske koloratursopranen Edita Gruberova døde mandag, 74 år gammel. Hun var kjent for sin virtuose sangteknikk og levende tolkning av operaroller. Hennes siste operaopptreden var som 73-åring i 2019 og kan sees på nettstedet Operawire.

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP