NRK Meny
Normal

«Mein Kampf» på bestselgerlista i Tyskland

Titusener av tyskere kjøper den nye utgaven av Adolf Hitlers bok. Samtidig skal diktatorens personlige eksemplar under hammeren.

Mein Kampf

BESTSELGER: Den nye kritiske utgaven av Adolf Hitlers «Mein Kampf» ligger på andreplass på bestselgerlisten i Tyskland.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Europas største og Tysklands mest innflytelsesrike nyhetsmagasin, Der Spiegel, fører en liste over de mest solgte bøkene i Tyskland.

På andreplass over faktabøker finner vi nyutgivelsen av Adolf Hitlers «Mein Kampf» – to bind bestående av 1966 sider, deriblant 3500 kritiske merknader og fotnoter som supplerer Hitlers originale tekst.

Boken ble lagt ut for salg i januar etter at den 70 år lange opphavsretten gikk ut ved årsskiftet. En utgivelse som var kontroversiell da mange fryktet at den ville spre høyreekstrem ideologi.

– Godt nytt

Mein Kampf

NY UTGAVE: Mein Kampf–Eine kritische Edition, eller Min Kamp, en kritisk utgave ligger på andreplass på bestselgerlistene i Tyskland.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Tidligere Tyskland-korrespondent for magasinet Time, Peter Ross Range, skriver i en kronikk på The Washington Posts nettsider at det gode salget er godt nytt.

– «Det betyr at tyskere, selv tre generasjoner etter andre verdenskrig, fortsatt ønsker å forstå hvor det hele gikk galt», skriver han.

Fordi den nye utgaven går såpass grundig til verks med å tilbakevise nazilederens ideologi og antisemittiske budskap, mener Range at jo flere lesere den får, jo flere vil innse hvor obskur og historisk innhyllet Hitlers tankegang var.

Originalen selges

Det er ikke bare den nye utgaven av diktatorens bok som kan kjøpes. Haaretz skriver at Hitlers personlige eksemplar av «Mein Kampf» skal auksjoneres bort.

Boka ble funnet i Hitlers leilighet og skal inneholde flere signaturer fra de amerikanske soldatene som fant den.

Boken er ventet å gå for mellom 100 000–130 000 kroner.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.