Hopp til innhold

– Kjenner vemod og takknemlighet

Regissørene bak filmen «Max Manus» mottar nyheten om at Gunnar Sønsteby er død med vemod. – Han var så ærlig, sier Espen Sandberg.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Regissørene av «Max Manus», Espen Sandberg og Joachim Rønning

Foto: Filmkameratene AS

Han snakker på vegne av seg selv og Joachim Rønning.

Filmen bygger på den virkelige historien om motstandsmannen Max Manus, soldat i Kompani Linge og en av storsabotørene i Norge under andre verdenskrig. Gunnar Sønsteby var en viktig aktør i den samme historien.

– Sønstebys ærlighet var helt nødvendig for at vi skulle kunne gi et rettferdig og sant bilde av hvordan motstandskampen var. Det er trist at han er død, men vi er både stolte og glade over å ha samarbeidet med ham, sier Sandberg.

Gunnar Sønsteby, kona Anne-Karin og skuespiller Knut Joner

Gunnar Sønsteby, kona Anne-Karin og skuespiller Knut Joner, som spilte Sønsteby i filmen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Knut Joner spilte Gunnar Sønsteby i filmen. Sønsteby stilte seg til disposisjon for den unge skuespilleren og bød på seg selv.

– Han var veldig sjenerøs og ydmyk i forhold til seg selv, selv om han var en så viktig historisk person. Han var så lite redd for hvordan vi kom til å fremstille historien, og hadde tillit til at det kom til å bli noe han kunne stille seg bak, sier Knut Joner.

Var det viktig for deg?

– Det var ekstremt viktig. Første gang jeg skulle møte ham, var jeg veldig nervøs. Men det rant bare bort da jeg møtte ham. Jeg var veldig heldig som fikk samarbeide med ham, sier skuespilleren.

– Viktig tidsvitne

– For oss var det veldig viktig å ha med et tidsvitne som kunne fortelle hvordan alt var. De hadde alle holdt så mye hemmelig, men kunne åpne mer opp mot slutten av sine liv, sier regissøren.

Da Sønsteby hadde sett «Max Manus» sa han: – Dette er en realistisk film.

Han sa at han syntes filmen hadde klart å gjenskape viktige begivenheter som han selv hadde skrevet om i bøker, men som ble mye sterkere på film.

Nye generasjoner

Dermed gjør de inntrykk på et yngre publikum og bringer historien videre til nye generasjoner, sa Sønsteby

– Da følte vi at vi hadde fått «godkjent», sier Espen Sandberg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.