Hopp til innhold

«Makten og æren»

Handlingen i Graham Greenes roman, som denne serien i tre deler bygger på, foregår i Mexico på slutten av 1920-tallet.

cemetery
Foto: Colorbox

En revolusjonsregjering forfølger kirken, prester er skutt eller har flyktet eller har gjort knefall for makten og giftet seg. Hovedpersonen er prest, men ingen heroisk martyr: fordrukken, med et illegitimt barn han aldri har sett, og med et tomrom der troen skulle ha sittet.

Mot denne ynkelige personen står hans forfølger, politiløytnanten, en kjølig pragmatiker men samtidig en brennende idealist.

Han er like sikker i sin tro som presten er vaklende i sin. Første del presenterer de bitre motsetningene og innvarsler en dypere konfrontasjon mellom livsverdier.

Alltid underholdende

Graham Greene, som døde i 1991, hadde bak seg et vidtfavnende forfatterskap. Han skrev både nervepirrende spionbøker og dyptborende psykologiske romaner, noveller og reiseskildringer.

Han kunne ta for seg moralske og religiøse spørsmål, men også hengi seg til den burleske humor. Men han holdt alltid sine lesere i spenning og forventning. Kjedelig er han sjelden. At han ønsket å underholde la han aldri skjul på og han var en av de mest leste forfattere i forrige århundre.

Nobelprisen fikk han aldri, men han holder visstnok rekorden blant forfattere som har fått sine bøker filmatisert.

Konflikt og spenning

Graham Greene

Graham Greene.

Foto: Alexis Duclos / Scanpix/AP

Graham Greene var opptatt av politikk og han oppsøkte gjerne områder av verden der det var konflikter og spenning, og henla mange av sine romaner til slike steder.

I 1938 ble han bedt om å reise til Mexico for å skrive en bok om religionens situasjon i en tid hvor den ble forfulgt. Det var på denne reisen at han fant råstoffet til romanen «The Power and the Glory», som vi nå møter i radiodramatisert form. Radioteatrets innspilling er fra 1987.

Venn av Nordahl Grieg

Graham Greene kjente godt Nordahl Grieg og i en samtale NRKs Fritz Nielsen hadde med ham i 1976 forteller forfatteren om dette vennskapet.

Vi sender dette intervjuet etter første episode av «Makten og æren».

Fakta

Forfatter: Graham Greene
Dramatisert av: Dennis Cannan og Pierre Bost
Bearbeidet av: Peggy Wells
Oversatt av: Per Bronken
Teknisk regi: Odd Johan Nilsen
Inspisient: Bjørn Hansen
Instruktør: Per Bronken

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.