«Makten og æren»

Handlingen i Graham Greenes roman, som denne serien i tre deler bygger på, foregår i Mexico på slutten av 1920-tallet.

cemetery
Foto: Colorbox

En revolusjonsregjering forfølger kirken, prester er skutt eller har flyktet eller har gjort knefall for makten og giftet seg. Hovedpersonen er prest, men ingen heroisk martyr: fordrukken, med et illegitimt barn han aldri har sett, og med et tomrom der troen skulle ha sittet.

Mot denne ynkelige personen står hans forfølger, politiløytnanten, en kjølig pragmatiker men samtidig en brennende idealist.

Han er like sikker i sin tro som presten er vaklende i sin. Første del presenterer de bitre motsetningene og innvarsler en dypere konfrontasjon mellom livsverdier.

Alltid underholdende

Graham Greene, som døde i 1991, hadde bak seg et vidtfavnende forfatterskap. Han skrev både nervepirrende spionbøker og dyptborende psykologiske romaner, noveller og reiseskildringer.

Han kunne ta for seg moralske og religiøse spørsmål, men også hengi seg til den burleske humor. Men han holdt alltid sine lesere i spenning og forventning. Kjedelig er han sjelden. At han ønsket å underholde la han aldri skjul på og han var en av de mest leste forfattere i forrige århundre.

Nobelprisen fikk han aldri, men han holder visstnok rekorden blant forfattere som har fått sine bøker filmatisert.

Konflikt og spenning

Graham Greene

Graham Greene.

Foto: Alexis Duclos / Scanpix/AP

Graham Greene var opptatt av politikk og han oppsøkte gjerne områder av verden der det var konflikter og spenning, og henla mange av sine romaner til slike steder.

I 1938 ble han bedt om å reise til Mexico for å skrive en bok om religionens situasjon i en tid hvor den ble forfulgt. Det var på denne reisen at han fant råstoffet til romanen «The Power and the Glory», som vi nå møter i radiodramatisert form. Radioteatrets innspilling er fra 1987.

Venn av Nordahl Grieg

Graham Greene kjente godt Nordahl Grieg og i en samtale NRKs Fritz Nielsen hadde med ham i 1976 forteller forfatteren om dette vennskapet.

Vi sender dette intervjuet etter første episode av «Makten og æren».

Fakta

Forfatter: Graham Greene
Dramatisert av: Dennis Cannan og Pierre Bost
Bearbeidet av: Peggy Wells
Oversatt av: Per Bronken
Teknisk regi: Odd Johan Nilsen
Inspisient: Bjørn Hansen
Instruktør: Per Bronken

Kulturstrøm

 • Ung poet hylles for dikt

  22 år gamle Amanda Gorman leste sitt dikt «The Hill We Climb» under innsettelsen av Joe Biden onsdag, og ble umiddelbart hyllet av folk over hele verden for sin sterke opptreden. Gorman har fortalt Los Angeles Times at diktet ble skrevet etter stormingen av Kongressen i USA 6. januar.

  Amanda Gorman under innsettelsen av Joe Biden.
  Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters/NTB
 • Film med kritikk av kastesystemet

  «The White Tiger» handler om hvordan en fattig gutt i India karret seg opp til å bli en vellykket entreprenør. Der «Slumdog Millionaire» fremstår som et eventyr, er dette en kynisk kamp for overlevelse, skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

  Adarsh Gourav i serien THE WHITE TIGER. Smiler og slår ut med armene med en stor gjeng menn i skjorte og buske i bakgrunnen
  Foto: Tejinder Singh Khamkha / Netflix