«Making a Murderer»-skaperne til NRK: Slik blir sesong 2

Netflix-serien «Making a Murderer» ble en verdenssensasjon i 2015. Over 100 000 mennesker krevde at Steven Avery og nevøen hans skulle slippes fri. Nå kommer del to, og begge hovedpersonene sitter fortsatt bak murene. På livstid.

Steven Avery og Brendan Dassey

Det er fremdeles disse to det handler om: Steven Avery og nevøen Brendan Dassey. De soner begge livstidsdommer for drap og voldtekt på Teresa Halbach i 2005.

Foto: Scanpix

De er dømt for drapet på fotografen Teresa Halbach i 2005. Hun ble funnet død nær eiendommen til Avery-familien i delstaten Wisconsin i USA. Både Avery og Dassey bedyrer sin uskyld, på ellevte året.

– Det er den overveldende responsen fra hele verden som er årsaken til at Netflix satser på en ny sesong med «Making a Murderer». Historien ikke er over, og vi føler oss forpliktet til å fortsette å dokumentere det som skjer, sier produsent Laura Ricciardi til NRK.

Som i 2015, er det Ricciardi og regissør Moira Demos som har laget del to av Netflix-serien.

2016 Creative Arts Emmy Awards - Press Room - Night Two

Produsent Laura Ricciardi og regissør Moira Demos vant Emmy for første del av «Making a Murderer»

Foto: Richard Shotwell / Ap

Stjernelag av advokater

Hovedpersonene, Avery og Dassey, har begge fått nye forsvarere, og Kathleen Zellner er blant de høyprofilerte. Hun har skapt seg en karriere av å få uskyldig dømte ut av fengsel.

– Hun er USAs ledende advokat i gjenopptagelsessaker. Hun ble Steven Averys advokat etter å ha sett den første sesongen av «Making a Murderer». Hun gjør det uten å ta betalt, og målet er enten å få ham frikjent eller å få saken gjenopptatt, forteller regissør Moira Demos.

– Har valgt side

Moira Demos og Laura Ricciardi jobbet i nesten 10 år med første del av «Making a Murderer». De har blitt beskyldt for å ha valgt side i saken.

– «Making a Murderer» var åpenbart et forsøk på å frikjenne Steven Avery og Brendan Dassey, mener den amerikanske journalisten Shawn Rech. Han hevder at serieskaperne bevisst har utelatt en del bevis, og at de har underspilt Averys kriminelle rulleblad.

Shawn Rech

Amerikanske Shawn Rech har vunnet priser for sin journalistikk. Han har laget en egen serie som sår tvil om Steven Averys påståtte uskyld.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs

Det avviser Ricciardi og Demos kontant. – Vi tok med alle punkter han var dømt for, sier Demos.

Rech har satt seg fore å motbevise Steven Averys påståtte uskyld og har laget serien «Convicting a Murderer». Her kommer politifolk og aktoratet til orde i større grad.

Ikke så sikker

– Da jeg så «Making a Murderer», trodde jeg Steven Avery var uskyldig. Nå er jeg ikke så sikker lenger. Men det som er viktig, er at seerne får bestemme selv etter å ha hørt alle fakta, sier Rech.

Netflix har tidligere ikke villet kommentere disse påstandene, men nå tar Moira Demos og Laura Ricciardi bladet fra munnen.

– Vi har ikke laget en serie om skyld eller uskyld. Det gjør vi heller ikke i del to. Vi stiller spørsmål ved dommene, ikke ved forbrytelsen, sier Ricciardi.

Uten å røpe slutten på del to, ligger det an til en del tre?

Programskaperne utelukker det ikke, men har også snust på andre prosjekter.

– Vi lar det stå åpent, sier Laura Ricciardi.

LES OGSÅ:

.

Kulturstrøm

  • Ny pris for musikkjournalistikk

    For første gang deler en samlet musikkbransje ut prisen for den beste musikkjournalistikken i året som gikk. Prisen deles ut på bransjefestivalen BY:LARM neste helg. De nominerte til prisen er Mari Brenna Vollan (Klassekampen), Christine Dancke (NRK), Filip Roshauw og Audun Vinger (Jazznytt), Egon Holstad, Helge Skog, Jørgen Nordeng, Ronny Bratten, Stig Jakobsen m.fl. for musikkmagasinet «Feedback» (iTromsø).