Hopp til innhold

«Making a Murderer»-advokatene hyller Breiviks forsvarere

Forsvarerne Dean Strang og Jerry Buting er i Oslo torsdag for å snakke om «Making a Murderer»-rettssaken.

Jerry Buting og Dean Strang

FORSVARTE AVERY: Jerry Buting og Dean Strang var Steven Averys forsvarsadvokater frem til Kathleen Zellmer overtok saken i 2016.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Når jeg så hvordan dere behandlet Breivik etter det han gjorde ble jeg stolt over å være forsvarsadvokat, sier Dean Strang.

TV Making A Murderer

UNDER RETTSSAKEN: Steven Avery under rettssaken der han ble dømt til livstid for mord.

Foto: Ap

Sammen med kollega Jerry Buting er han kjent gjennom krimdokumentaren «Making a Murderer» for å ha forsvart Steven Avery som var tiltalt for mord. Rettssaken mot Avery er blitt en av de mest omdiskuterte drapssakene i moderne amerikansk historie.

– Under rettssaken ble vi sett på som monstre fordi vi forsvarte Avery. Folk var så sinte at flertallet i Wisconsin ville gjeninnføre dødsstraff på grunn av Averys sak. Jeg har lest at bare 15 prosent av nordmenn ville det samme etter 22 juli. Det sier noe om hvor mye lenger fremme deres rettssystem er enn vårt, sier Strang.

Omstridt avhør

Brendan Dassey fra Making a Murderer

KAN BLI FRIKJENT: Livstidsdommen mot Brendan Dassey ble nylig opphevet. Dersom ingen anker saken vil han bli sluppet fri innen 90 dager.

Foto: Dan Powers / AP

Steven Avery er dømt til livstid for mordet på fotografen Theresa Halbach, sammen med sin 16 år gamle nevø Brendan Dassey. Gjennom ti episoder reiser krimdokumentaren spørsmålet om de to er utsatt for justismord.

Tidligere i august ble det kjent at en domstol i Wisconsin har opphevet livstidsdommen mot Dassey, og at han trolig vil bli løslatt innen 90 dager.

I opphevelsen slakter dommeren avhøret som førte til at den unge gutten med lærevansker «tilsto» å ha vært med på drapet.

Buting mener at dommerens avgjørelsen trolig blir en del av forsvaret dersom Avery får ført saken sin for retten på ny.

– Avhøret ble aldri brukt direkte i retssaken mot Avery, men til å påvirke oponionen negativt mot ham på forhånd. At avhøret ikke lenger er gyldig vil absolutt hjelpe Averys sak, sier Strang.

Jakter nye bevis

Avery sitter fortsatt fengslet, men forsvarerne hans jobber for å få saken opp for retten på nytt. Samtidig har Netflix annonsert at de kommer til å sende en ny sesong av «Making a Murderer».

– Nå må Averys nye forsvarere finne nye bevis, for eksempel DNA, som kan reise spørsmål om skyld. Etter at dokumentaren kom ut fikk vi flere tips som vi videresendte til dem, sier Buting.

Ifølge produsentene skal sesong 2 følge forsvarsteamets kamp om å frikjenne de to drapsdømte. Begge de tidligere forsvarsadvokatene er intervjuet til serien.

Flyttet til Oslo Spektrum

Asbjørn Slettemark

GLEDER SEG: Asbjørn Slettemark gledet seg til å intervjue forsvarsadvokatene torsdag kveld.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Under arrangmentet i Oslo Spektrum torsdag kveld ble de to forsvarsadvokatene intervjuet om Avery-saken av Asbjørn Slettemark.

– I serien fikk de to en rolle som de ensomme advokatene som kjempet for klienten i et korrupt og urettferdig system, sier Slettemark.

Før intervjuet fortalte Slettemark at han håpet å få frem ny informasjon.

– Det er interessant hva advokatene ville hatt mer av i serien og om noe er utelatt, sier Slettemark.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)