Hopp til innhold

Liten dokumentar ble stor kinofilm

Det startet som en minidokumentar for nettet. På sensommeren er dokumentaren «Magnus» klar for lansering under filmfestivalen i Haugesund.

«Magnus».

Benjamin Ree og Magnus Carlsen under innspillingen av dokumentarfilmen «Magnus».

Foto: MOSKUS FILM

Verdenssensasjonen Magnus Carlsen og hans liv er temaet. Filmen får norgespremiere under Den norske filmfestivalen i Haugesund 22. august, mens den kinolanseres i Norge fra 2. september.

Da filmen ble vist på Tribeca Film Festival i New York i april beskrev bransjebladet Screen Daily filmen som en «festivalsensasjon». Før man visste ordet av det var «Magnus» solgt til 38 land. Før Haugesunds-premieren skal den 76 minutter lange dokumentaren også vises på flere andre internasjonale festivaler.

Den 26 år unge regissøren Benjamin Ree er mannen bak «Magnus». I filmen følger man sjakktalentet frem til han ble verdensmester i sjakk i 2013.

«Magnus»-kinoplakat

«Magnus» har norgespremiere under Den norske filmfestivalen i Haugesund 22. august og skal kinolanseres fra 2. september.

Forbedret for kino

– Du har vært vant til å jobbe for nett-TV. Nå skal du på kino med filmen. Hva har du gjort i den anledning?

– Vi har jobbet mye med at «Magnus» skal fungere på kino. Vi har brukt et helt år på dette arbeidet. Her har vi jobbet med filmmusikk, fargekorrigering, dramaturgi og klipp, for at det skal bli en god filmopplevelse.

Benjamin Ree sier at han ofte synes kinodokumentarer er for lange og ikke passer til kinovisning, og like gjerne kunne vært vist på TV/nett.

– Hvis en familie går sammen for å se den, og betaler mye for opplevelsen, må det være en god film. Det har vært en lettelse og stor glede etter festivalvisninger å se at «Magnus» fungerer på kino.

Benjamin Ree

Benjamin Ree på kontoret i Akersgata 55. Her har han også jobbet med filmen, men det meste av klippingen har skjedd hos eget byrå.

Foto: GARD L. MICHAELSEN, MEDIER24.no

500 timer

Det var enorme mengder med råmateriale å velge fra, i alt 500 timer, samt store mengder private opptak fra da Magnus Carslen var barn og ungdom.

– Den store utfordringen var også å få frem Magnus’ indre tanker og følelser på en filmatisk måte. I førsteutgaven brukte vi Magnus’ stemme som «voiceover», men dette endret vi. Vi bruker mye mer filmspråkets styrke med klipp, musikk, lyd og foto. Dette er emosjonelt mye mer givende, mener Ree.

«Magnus» er et samarbeid mellom VGTV, Moskus, Main Island Production og Nordisk Film Distribusjon. Norsk filminstitutt har støttet prosjektet, som har åtte millioner i totalbudsjett, med 2,7 millioner kroner.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde tidlig store ambisjoner!

Foto: MOSKUS FILM/PRIVAT

Sjakk matt!

– Jeg er veldig spent på hvordan filmen blir mottatt i Norge, sier regissøren til NRK.

– For meg er dette en familiefilm. Den handler om hvordan familien hans har vært enormt sentral for at Magnus både kunne spille sjakk og være et såkalt «vidunderbarn», og samtidig ha en vanlig barndom.

– Man trenger ikke å være interessert i sjakk for å få glede av den?

– Nei, det trenger man ikke. Jeg er selv ikke spesielt interessert i sjakk. De beste sportsdokumentarene er de hvor det menneskelige dramaet kommer først og sporten i andre rekke. Det håper jeg vi har oppnådd, sier Ree.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober