NRK Meny
Normal

Liten dokumentar ble stor kinofilm

Det startet som en minidokumentar for nettet. På sensommeren er dokumentaren «Magnus» klar for lansering under filmfestivalen i Haugesund.

«Magnus».

Benjamin Ree og Magnus Carlsen under innspillingen av dokumentarfilmen «Magnus».

Foto: MOSKUS FILM

Verdenssensasjonen Magnus Carlsen og hans liv er temaet. Filmen får norgespremiere under Den norske filmfestivalen i Haugesund 22. august, mens den kinolanseres i Norge fra 2. september.

Da filmen ble vist på Tribeca Film Festival i New York i april beskrev bransjebladet Screen Daily filmen som en «festivalsensasjon». Før man visste ordet av det var «Magnus» solgt til 38 land. Før Haugesunds-premieren skal den 76 minutter lange dokumentaren også vises på flere andre internasjonale festivaler.

Den 26 år unge regissøren Benjamin Ree er mannen bak «Magnus». I filmen følger man sjakktalentet frem til han ble verdensmester i sjakk i 2013.

«Magnus»-kinoplakat

«Magnus» har norgespremiere under Den norske filmfestivalen i Haugesund 22. august og skal kinolanseres fra 2. september.

Forbedret for kino

– Du har vært vant til å jobbe for nett-TV. Nå skal du på kino med filmen. Hva har du gjort i den anledning?

– Vi har jobbet mye med at «Magnus» skal fungere på kino. Vi har brukt et helt år på dette arbeidet. Her har vi jobbet med filmmusikk, fargekorrigering, dramaturgi og klipp, for at det skal bli en god filmopplevelse.

Benjamin Ree sier at han ofte synes kinodokumentarer er for lange og ikke passer til kinovisning, og like gjerne kunne vært vist på TV/nett.

– Hvis en familie går sammen for å se den, og betaler mye for opplevelsen, må det være en god film. Det har vært en lettelse og stor glede etter festivalvisninger å se at «Magnus» fungerer på kino.

Benjamin Ree

Benjamin Ree på kontoret i Akersgata 55. Her har han også jobbet med filmen, men det meste av klippingen har skjedd hos eget byrå.

Foto: GARD L. MICHAELSEN, MEDIER24.no

500 timer

Det var enorme mengder med råmateriale å velge fra, i alt 500 timer, samt store mengder private opptak fra da Magnus Carslen var barn og ungdom.

– Den store utfordringen var også å få frem Magnus’ indre tanker og følelser på en filmatisk måte. I førsteutgaven brukte vi Magnus’ stemme som «voiceover», men dette endret vi. Vi bruker mye mer filmspråkets styrke med klipp, musikk, lyd og foto. Dette er emosjonelt mye mer givende, mener Ree.

«Magnus» er et samarbeid mellom VGTV, Moskus, Main Island Production og Nordisk Film Distribusjon. Norsk filminstitutt har støttet prosjektet, som har åtte millioner i totalbudsjett, med 2,7 millioner kroner.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde tidlig store ambisjoner!

Foto: MOSKUS FILM/PRIVAT

Sjakk matt!

– Jeg er veldig spent på hvordan filmen blir mottatt i Norge, sier regissøren til NRK.

– For meg er dette en familiefilm. Den handler om hvordan familien hans har vært enormt sentral for at Magnus både kunne spille sjakk og være et såkalt «vidunderbarn», og samtidig ha en vanlig barndom.

– Man trenger ikke å være interessert i sjakk for å få glede av den?

– Nei, det trenger man ikke. Jeg er selv ikke spesielt interessert i sjakk. De beste sportsdokumentarene er de hvor det menneskelige dramaet kommer først og sporten i andre rekke. Det håper jeg vi har oppnådd, sier Ree.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK