Hopp til innhold

«Maestro»-finalist Vidar: – Jeg heier på Herman

I kveld står enten youtuber Herman Dahl eller skuespiller Vidar Magnussen igjen som den beste dirigenten og vinner av «Maestro».

Finale! To deltakere gjenstår. En vinner skal kåres og du er med å bestemme!

Finale! To deltakere gjenstår. En vinner skal kåres og du er med å bestemme!

– Herman er helt fantastisk. Jeg heier jo på han. Skal jeg vinne må han få en skikkelig utfordring samtidig som jeg må bli bedre. Han har gjort det ekstremt bra, sier Vidar Magnussen.

Etter åtte uker i en «dirigent-bobla» med mye øving, terping, og fremføring direkte på NRK1, skal endelig en vinner av «Maestro» kåres. Det blir enten en 43 år gammel skuespiller, eller en 17 år gammel youtuber.

– Jeg har jo lyst til å vinne, men det må vel være mulig å heie på motstanderen også, spør Magnussen.

Han er ikke alene om å heie på konkurrenten i finalen.

– Vidar er fantastisk! Han er en utrolig gøyal og inspirerende type. Jeg er veldig spent på å se og ikke minst heie på ham på søndag, sier han.

For flere av deltakerne har «Maestro»-opplevelsen ikke bare vært en morsom og lærerik reise – den har også vært krevende.

– Det har vært mange oppturer og nedturer, og reisen har hatt en større innvirkning på meg enn hva jeg hadde forventet. Vanskelighetsgraden og hvor mye vi måtte investere i dette kom tidlig som et sjokk, forteller Magnussen.

Han forteller at deltakerne har blitt knyttet tettere sammen av at de alle har følt på ubehaget ved å gjøre noe de ikke kan.

Konkurransen har vært mest mot deg selv og egen evne til å klare dette, og ikke mot hverandre.

Herman: – Seier er en bonus

I semifinalen forrige søndag fikk Herman Dahl full pott av dommerne – tre ganger 10 poeng – som ingen andre har klart før ham i «Maestro».

– Jeg har fortsatt ikke helt landet etter forrige søndag. Det å kaste seg ut i dette har vært en uvirkelig ut av kroppen-opplevelse. Fantastisk og litt skummelt på samme tid, sier han.

Dahl er takknemlig for å få lov til å dirigere KORK enda en gang.

– Det hadde vært veldig gøy å vinne, men som min mentor i «Maestro» alltid har sagt: Det viktigste er at vi koser oss, så får heller alt det andre bli en bonus.

Lær deg å dirigere

I løpet av disse åtte ukene har deltakerne ledet Kringkastingsorkestret med over femti mennesker, og ledet dem med tempo, dynamikk, innsatser – og følelsene i musikken.

Det grunnleggende rundt direksjon har ikke bare vært nytt for deltakerne. For mange tv-seere er dette også ukjent terreng. Derfor har nrk.no latt en ekte maestro gi deg et lite lynkurs i direksjon:

KORKS sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya lærer deg det grunnleggende
om direksjon med hjelp av «Maestro»-deltagerne.

Forbered deg til finalen ved å la avtroppende KORK-dirigent Miguel Harth-Bedoya lære deg å dirigere på 1-2-3.

Slik stemmer du på NRK.no

Dommere og publikum gir poeng til deltakeren de mener fortjener å gå videre – før KORK avgjør hvem av de to med minst stemmer som må dra hjem. I selve finalen er det publikum og dommere som kårer hvem som er den beste dirigenten og vinner av «Maestro».

For å være med og stemme må du registrere deg som nrk.no-bruker. Hvis du allerede har en bruker vil du kunne stemme på din favoritt på nrk.no/stem eller på forsiden nrk.no under selve direktesendingen.

Vidar Magnussen dirigerer KORK og en opera-sanger under Maestro.

HØYDEPUNKT: – Jeg glemte av at det stod en operasanger på siden av meg forrige søndag, og fikk litt sjokk. Det øyeblikket har jeg ledd av i flere dager nå, forteller Vidar Magnussen.

Foto: Geir Egil Skog / Geir Egil Skog
Herman Dahl dirigerer KORK og opera-sanger Mari Eriksmoen.

HØYDEPUNKT: – Det har vært mange minner som har festet seg til hjernen og sjela, men operastykket satte meg virkelig ut, forteller Herman Dahl.

Foto: Geir Egil Skog

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.